3 måter å bruke en momentnøkkel

Innholdsfortegnelse:

3 måter å bruke en momentnøkkel
3 måter å bruke en momentnøkkel
Anonim

En momentnøkkel er et spesialverktøy designet for å trekke muttere og bolter nøyaktig til bestemte nivåer. Det er nesten universelt brukt til å jobbe på biler og sykler, og det kan bare brukes til å stramme noe. Momentnøkler justeres for hånd, så du trenger ikke andre verktøy for å betjene en. For å bruke en momentnøkkel, juster håndtaket og sett det til et bestemt moment. Bruk strammeren på enden av håndtaket for å låse den på plass. Sett den deretter over kontakten, mutteren eller bolten og vri den med klokken for å stramme den. Når du er ferdig, snu innstillingene på håndtaket tilbake til 0 og lagre det et trygt sted. Kalibrer momentnøkkelen minst en gang i året for å sikre at hashmerkene forblir nøyaktige.

Trinn

Metode 1 av 3: Justering av momentnøkkelen

Bruk en momentnøkkel trinn 1
Bruk en momentnøkkel trinn 1

Trinn 1. Løsne strammeren på enden av skiftenøkkelhåndtaket

Se på enden av skiftenøkkelhåndtaket for å finne strammeren som låser innstillingene på plass. Det er vanligvis en plast- eller metallhette som sitter fast i enden av skiftenøkkelen din. Ofte har den en annen farge enn resten av nøkkelen din også. Vri den mot klokken for hånd for å løsne stykket, slik at du kan endre skiftenøkkelinnstillingene.

Du trenger ikke å ta den av skiftenøkkelen din, bare løsne den til du ikke føler massevis av motstand

Bruk en momentnøkkel trinn 2
Bruk en momentnøkkel trinn 2

Trinn 2. Finn og identifiser momentmålingene på skiftenøkkelen din

Inspiser området nær håndtaket ditt for å finne haschmerkene for dreiemomentinnstillingen. Det vil være 1 sett med større tall på skiftenøkkelen og 1 sett med mindre tall på håndtaket. De mindre tallene er de mindre sifrene, mens de større tallene er de større enhetene.

  • Dreiemoment måles i fot-pund eller meter-kilogram (ft-lb eller m-kg). Momentnøkkelen din viser to sett med tall på nøkkelens hash -merker. Det lavere tallet er målingen i fot-pund. Det større tallet er målingen i meter-kilo.
  • Den vertikale plasseringen av håndtakets kant bestemmer grunnlinjen mens håndtakets rotasjon bestemmer de mindre sifrene. Det er en senterlinje på skiftenøkkelen for å vise hvor håndtaket er satt.
  • For eksempel, hvis kanten av håndtaket er på hash-merket for 100, og det mindre tallet på selve håndtaket er slått til 5, er momentinnstillingen for skiftenøkkelen 1397 m-kg.
Bruk en momentnøkkel trinn 3
Bruk en momentnøkkel trinn 3

Trinn 3. Vri hjulet for å heve eller senke dreiemomentinnstillingen på skiftenøkkelen

Med strammeren løsnet, stram fastnøkkelens kropp med din ikke -dominerende hånd. Drei håndtaket med klokken for å heve det, eller mot klokken for å senke det. Når du når ønsket hash -merke, slutter du å dreie håndtaket.

  • Hvis du trenger å nå et spesifikt nummer, løfter du håndtaket til hasjmerket som er innenfor 200 m-kg fra nummeret ditt. Så hvis du vet at du må nå 1860 m-kg, løfter du håndtaket til merket mellom 1795-1928 m-kg (135-145 ft-lb).
  • Noen håndtak for momentnøkkel glir opp og ned i stedet for å vri på plass.

Tips:

Se håndboken til bilen din eller sykkelen for å finne ut hvor mye dreiemoment en mutter eller bolt krever for å være trygt innstilt. Det er ingen universelle regler for dreiemomentinnstillinger på kjøretøyer.

Bruk en momentnøkkel trinn 4
Bruk en momentnøkkel trinn 4

Trinn 4. Vri hjulet på håndtaket for å gjøre mindre justeringer

Når du er nær ønsket nummer, må du vende oppmerksomheten fra håndtakets høyde til selve skiven. Følg avlesningene mens du dreier håndtaket sakte. Når du snur med klokken, går tallet opp. Når du snur mot klokken, går tallet ned.

  • Det er noen få negative tall etter 0, slik at du også kan bevege deg litt nedover.
  • På noen skiftenøkler beveger skiven seg uavhengig av håndtaket, og du kan vri den ved å vri på skiven, ikke på håndtaket.
Bruk en momentnøkkel trinn 5
Bruk en momentnøkkel trinn 5

Trinn 5. Legg det mindre sifferet på håndtaket til tallet på det større hasjmerket for å bestemme totalt dreiemoment

Når du har justert håndtakets høyde og vridd skiven, beregner du det totale dreiemomentet for å sikre at det er nøyaktig justert ved å legge tallene sammen. Ta hash -merket på håndtaket og legg til nummeret som er merket på skiven for å få dreiemomentet. Så hvis skiven viser 4, og håndtaket leser 50, er det totale dreiemomentet 718 m kg.

Du legger også til de negative tallene. For eksempel, hvis hash -merket ditt er 120 og skiven er -2, legger du til 120 til -2 for å få 1569 m -kg

Bruk en momentnøkkel trinn 6
Bruk en momentnøkkel trinn 6

Trinn 6. Skru strammeren tilbake i enden av skiftenøkkelen for hånd for å låse den

For å låse en dreiemomentinnstilling i skiftenøkkelen, snu den tilbake til håndtaket. Fest fastnøkkelen i den ikke -dominerende hånden for å holde den i ro. Vri strammeren med klokken for hånd til den ikke beveger seg mer. Dette vil låse håndtaket på plass.

Når du har låst strammeren, kan du ikke justere dreiemomentinnstillingen

Metode 2 av 3: Stramme muttere og bolter

Bruk en momentnøkkel trinn 7
Bruk en momentnøkkel trinn 7

Trinn 1. Sett kontakten på hodet på skiftenøkkelen

For å bruke momentnøkkelen, begynn med å skyve en sokkel som matcher mutteren eller bolten i hodet på momentnøkkelen. Hvis du har en forlenger eller adapter du bruker, kan du skyve den inn i åpningen ved hodet i stedet.

Momentnøkler finnes i forskjellige størrelser, men stikkontaktene er nesten alltid utskiftbare. Momentnøkler er dyre, så de kommer sjelden i en enkelt størrelse

Bruk en momentnøkkel trinn 8
Bruk en momentnøkkel trinn 8

Trinn 2. Vri mutteren eller bolten for hånd til den fanger gjenget på skruen

Ta mutteren eller bolten du skal stramme, og legg den for gjengene for skruen eller åpningen på bilen din for hånd. Drei bilens mutter eller bolt med klokken med fingrene til gjenget fanger gjenget på skruen. Vri mutteren eller bolten til den ikke vil dreie for hånd lenger.

Advarsel:

Du bør ikke bruke en momentnøkkel for å få gjengene til å begynne med. Momentnøkler gir mye kraft, og hvis mutteren eller bolten ikke er helt på linje med skruen, kan du ødelegge gjenget på dem begge.

Bruk en momentnøkkel trinn 9
Bruk en momentnøkkel trinn 9

Trinn 3. Monter sokkelen på toppen av mutteren eller bolten du strammer til

Med mutteren eller bolten satt på gjengingen, hold håndtaket på momentnøkkelen i den ikke -dominerende hånden. Bruk din dominerende hånd for å lede kontakten, adapteren eller forlengeren til mutteren eller bolten. Skyv skiftenøkkelen over mutteren eller bolten til de to delene er i flukt.

Bruk en momentnøkkel trinn 10
Bruk en momentnøkkel trinn 10

Trinn 4. Vri håndtaket med klokken for å stramme mutteren eller bolten

Drei håndtaket med klokken for å begynne å stramme mutteren eller bolten. Nesten alle momentnøkler har automatiske returfunksjoner, slik at du ikke trenger å plassere dem på mutteren eller bolten. For denne skiftenøkkelen, bare flytt den mot klokken for å tilbakestille den. Hvis du har en manuell skiftenøkkel, må du plassere den på mutteren eller bolten for å fortsette å skru den ned.

Hvis du hører en klikkende eller vekslende støy når du setter håndtaket tilbake mot klokken, har du en momentnøkkel som returnerer automatisk

Bruk en momentnøkkel trinn 11
Bruk en momentnøkkel trinn 11

Trinn 5. Slutt å skru på skiftenøkkelen når den begynner å klikke eller slutter å bevege seg

Hvis den automatiske skiftenøkkelen klikker når du returnerer den, må du stramme mutteren eller bolten. Hvis den begynner å klikke når du snur den med klokken, stopper du imidlertid å stramme mutteren eller bolten. Klikkelyden mens du strammer indikerer at du har nådd ønsket dreiemoment. På en manuell skiftenøkkel må du slutte å snu den når du føler at skiftenøkkelen gjør motstand.

  • Så hvis du har håndtaket justert til 1330 m-kg dreiemoment, strammes bolten til det nivået i det øyeblikket den begynner å klikke når du prøver å stramme den.
  • Manuelle skiftenøkler vil ganske enkelt slutte å bevege seg etter at mutteren eller bolten er dreid til det tiltenkte dreiemomentet.

Metode 3 av 3: Vedlikeholde nøkkelen din

Bruk en momentnøkkel Trinn 12
Bruk en momentnøkkel Trinn 12

Trinn 1. Slå skiftenøkkelen tilbake til null når du er ferdig med å bruke den

Når du er ferdig med å bruke skiftenøkkelen, skrur du begge innstillingene på håndtaket tilbake til 0. Hvis du lar skiven dreies til et dreiemoment som er høyere enn 0, kan kalibreringen slås av over tid.

Å snu skiftenøkkelen til negative tall er like ille for skiftenøkkelen din

Bruk en momentnøkkel Trinn 13
Bruk en momentnøkkel Trinn 13

Trinn 2. Rengjør skitne eller rustne muttere eller bolter før du løsner dem

En av de enkleste måtene å skade skiftenøkkelen på er å la rust og skitt bygge seg opp i stikkontaktene. Dette gjør det vanskeligere for momentnøkkelen din å få et tilstrekkelig grep om kontakten og kan forårsake mange problemer over tid. Rengjør hver bolt eller mutter som du planlegger å stramme med et håndkle eller en fille før du setter fast skiftenøkkelen.

Momentnøkler er ikke ment å smøres. Fjern fett eller smøremiddel fra bolten eller mutteren ved å bruke et avfettingsmiddel før du fester en stikkontakt

Bruk en momentnøkkel trinn 14
Bruk en momentnøkkel trinn 14

Trinn 3. Få nøkkelen din kalibrert minst en gang i året

Med mindre du har mange års erfaring med å jobbe med biler, er det best å la en mekaniker eller momentnøkkelspesialist kalibrere momentnøkkelen for deg. Når du bruker momentnøkkelen, vil det naturligvis oppstå en uoverensstemmelse mellom målingene på håndtaket ditt og det faktiske momentet i nøkkelen. Løs dette problemet og forhindre farlige scenarier ved å få nøkkelen kalibrert en gang i året.

Kalibrering koster vanligvis mellom $ 25-75 USD

Tips:

Tommelfingerregelen er at du trenger en kalibrering en gang i året eller en gang per 50 000 klikk. Hvis du jobber med biler eller sykler hver eneste dag, når du sannsynligvis 50 000 klikk etter 8-10 måneder. Hvis du er en DIY -entusiast, er det lite sannsynlig at du kommer til å få 50 000 klikk før året er omme.

Video - Ved å bruke denne tjenesten kan noe informasjon bli delt med YouTube

Tips

  • Du kan ikke løsne muttere eller bolter med en momentnøkkel. Hvis du demonterer noe, er dette ikke det riktige verktøyet for jobben.
  • Momentnøkler er enkle verktøy, men de kan være dyre. Jo høyere ende momentnøkkelen din er, desto mer nøyaktig vil kalibreringen vanligvis være.

Anbefalt: