3 måter å planlegge en dokumentar

Innholdsfortegnelse:

3 måter å planlegge en dokumentar
3 måter å planlegge en dokumentar
Anonim

Dokumentarfilmer dekker et stort utvalg av virkelige emner som ofte blir oversett eller misforstått. Selv om det tar mye tid og krefter å lage en dokumentar, vil planlegging på forhånd gjøre filmingen og etterproduksjonen mye enklere. For å planlegge dokumentaren din, må du først velge emnet og sørge for at det er levedyktig for filming. Deretter kan du begynne å planlegge hva innholdet vil være, og forberede deg på filming og produksjon, slik at du får mindre stress og overraskelser når du begynner.

Trinn

Metode 1 av 3: Velge emnet ditt

Planlegg en dokumentar Trinn 1
Planlegg en dokumentar Trinn 1

Trinn 1. Bestem deg for hvilken dokumentarfilm du vil lage

For å velge emne og planlegge å lage din dokumentar, er det nyttig å først bestemme om du vil lage en poetisk eller performativ, eksponerende, observasjonell eller deltakende dokumentar. Hver av disse forskjellige dokumentarene har et annet fokus og mål. Derfor vil måten du går frem for å planlegge dokumentaren din avhenge av typen du vil lage.

  • Poetiske og performative dokumentarer fokuserer på å dele og fremkalle følelser og emosjonelle reaksjoner i stedet for å avsløre en oppfattet sannhet.
  • Dokumentarfilmer med utstilling har som mål å både informere og overtale publikum til å ha et bestemt synspunkt om emnet.
  • Observasjonsdokumentarer observerer ganske enkelt ett eller flere aspekter av verden.
  • Deltakende dokumentarer inkluderer filmskaperen som en stor del av filmen. I noen tilfeller kan dokumentaren din være både poetisk, performativ eller eksponerende og deltakende.
Planlegg en dokumentar Trinn 2
Planlegg en dokumentar Trinn 2

Trinn 2. Velg et emne du brenner for

Den viktigste og vanskeligste avgjørelsen du vil ta når du planlegger dokumentaren din, er hva du vil at den skal handle om. Selv om det kan være flere emner du er interessert i å lære mer om, er det viktig at du velger et emne du virkelig brenner for. Å planlegge og lage en dokumentar tar mye tid, energi og i mange tilfeller penger, så det er avgjørende at du virkelig bryr deg om emnet ditt, slik at du ikke blir utbrent.

  • For å hjelpe deg med å velge et emne, bør du vurdere hvilke spørsmål du har om verden som så langt du vet forblir ubesvart eller stort sett uadressert.
  • Hvis du er lidenskapelig opptatt av å hjelpe dyr og du alltid har ønsket å vite hvordan hundemat er laget og om alle merkene faktisk overholder dyrehelsestandarder, er det sannsynlig at andre også har lurt på dette.
Planlegg en dokumentar Trinn 3
Planlegg en dokumentar Trinn 3

Trinn 3. Gjennomfør undersøkelser for å finne ut om emnet ditt er levedyktig

I tillegg til å være lidenskapelig opptatt av emnet ditt, er det også viktig at du avgjør om det er mulig å lage en dokumentar om emnet du har valgt. Selv om du i utgangspunktet kan ha store ideer for dokumentaren din, kan du ved å undersøke litt oppdage at ikke nok intervjuobjekter er i live, de nødvendige filmstedene er utilgjengelige eller utenfor grenser, eller at temaet allerede er blitt dekket grundig.

  • I de fleste tilfeller vil et enkelt Google -søk på det valgte emnet hjelpe deg med å finne informasjonen du trenger for å avgjøre om emnet ditt er levedyktig.
  • Å lese bøker og snakke med fagfolk og eksperter på relaterte felt kan også hjelpe deg med å avgjøre om det er mulig å lage en dokumentar.
  • Å kontakte potensielle intervjuobjekter for å se om de er villige og i stand til å delta vil også hjelpe deg med å vurdere om prosjektet ditt er levedyktig.
Planlegg en dokumentar Trinn 4
Planlegg en dokumentar Trinn 4

Trinn 4. Snakk med andre for å vurdere om emnet ditt er interessant og underholdende

Før du går videre med emnet ditt, kan det være lurt å bruke litt tid på å snakke med venner, familie, kolleger eller andre dokumentarfilmskapere for å hjelpe deg med å avgjøre om motivet ditt vil være følelsesmessig stimulerende, intellektuelt interessant og visuelt underholdende.. Selv om du kanskje brenner for det valgte emnet ditt, er det også viktig at andre mennesker er det.

Hvis for få mennesker viser interesse for emnet ditt, er det mulig at din potensielle publikumsgruppe vil være for liten til at dokumentaren din kan få oppmerksomhet eller trekkraft

Metode 2 av 3: Planlegging av innholdet

Planlegg en dokumentar Trinn 5
Planlegg en dokumentar Trinn 5

Trinn 1. Fullfør listen over intervjuobjekter

Hvis du planlegger å inneholde noen mennesker i dokumentaren din, er det sannsynlig at innholdet i stor grad vil bli bestemt av personene du intervjuer. Derfor, før du planlegger noe av innholdet i dokumentaren din, må du kontakte alle potensielle intervjuobjekter for å finne ut hvem som offisielt er ombord i prosjektet.

  • Når du kontakter intervjuobjektene dine, kan det være nyttig å gjennomføre et kort intervju før du får en ide om hva de planlegger å si. Dette vil hjelpe deg når du skriver manuset ditt og lager storyboardet ditt.
  • Det kan også være lurt å spørre intervjuobjektene om tilgjengeligheten under filmingen, slik at du kan prøve å imøtekomme timeplanene deres så mye som mulig.
Planlegg en dokumentar Trinn 6
Planlegg en dokumentar Trinn 6

Trinn 2. Skaff signerte samtykkeskjemaer fra alle intervjuobjektene

Når du har bekreftet hvem du skal intervjue, får du hver av intervjuobjektene til å signere et samtykkeskjema og returnere det til deg via e -post, e -post eller personlig, slik at du vet at deres deltakelse er nesten garantert. Du kan lage dine egne samtykkeskjemaer for intervjuobjektene å signere, eller velge en av de tusenvisene som er tilgjengelige online for å laste ned og skrive ut.

  • Et enkelt Google -søk på "dokumentasjonsgodkjenningsskjema" vil produsere tusenvis av maler du kan velge mellom.
  • Hvis du lager ditt eget utgivelsesskjema, må du sørge for at du tydelig angir at du planlegger å inkludere opptakene i en filmdokumentar. Dette vil hjelpe deg med å unngå potensielle juridiske problemer som involverer intervjuobjekter.
Planlegg en dokumentar Trinn 7
Planlegg en dokumentar Trinn 7

Trinn 3. Velg bilder, musikk og eksisterende videoklipp

I tillegg til å lage nytt innhold når du begynner å filme, kan du også velge å inkludere eksisterende bilder, musikk, lyd og videofiler. For å gjøre dette, bør du vurdere hvilke meldinger, følelser og følelser du vil at hver scene skal formidle, og søke etter bilder, musikk og videoklipp som vil hjelpe deg med å oppnå dette. Å bestemme disse elementene på forhånd vil hjelpe deg med å skrive manus, lage storyboard og planlegge budsjettet.

  • Relevant musikk, nyhetsklipp, klipp fra eksisterende intervjuer og bilder av emnet, stedet eller intervjuobjektene, for eksempel, kan hjelpe deg med å formidle meldingene du vil ha i dokumentaren.
  • I mange tilfeller må du skaffe deg rettigheter til å bruke bilder, musikk og videoklipp, noe som kan være dyrt. Det er imidlertid millioner gratis tilgjengelig som er i allmennheten, forutsatt at det er royaltyfritt eller Creative Commons-lisensiert.

Trinn 4. Skriv skriptet for å hjelpe deg med å organisere planene dine

I motsetning til en film eller reklame, er manuset til en dokumentar generelt mer en oversikt eller spådom. Selv om du ikke vet hva som vil skje på film før du er i produksjon, vil det å skrive manuset hjelpe deg med å finne ut hva du vil inkludere, hvem du vil intervjue og hva du vil spørre dem, og hvor du vil film. [Bilde: Planlegg en dokumentar Trinn 8-j.webp

  • Når du skriver manuset, kan det være nyttig å lage tre kolonner på hver side: en for fortellingen din, en for det visuelle og en for lyden du planlegger å bruke. Selv om alle disse elementene kan endres mens du filmer, vil dette gjøre at du kan begynne å få en ide om hva fortelleren vil snakke om mens et bestemt bilde er på skjermen og en bestemt sang spilles i bakgrunnen.
  • Å skrive en oversikt over skriptet ditt vil også hjelpe deg med å vurdere hva budsjettbehovet ditt er, og hvilken type besetningsmedlemmer du må ansette for å fange det du legger i skriptet ditt.
  • Når du går gjennom planleggingsprosessen, er det nyttig å gå tilbake til skriptet ditt og oppdatere det etter behov for å gjenspeile eventuelle endringer du har gjort.
Planlegg en dokumentar Trinn 9
Planlegg en dokumentar Trinn 9

Trinn 5. Lag et storyboard for å supplere skriptet ditt

Et storyboard er en billedlig fremstilling av de viktigste scenene fra manuset ditt. For å lage et storyboard, bruk et stort stykke papir eller papp og tegn loddrette og horisontale linjer for å lage ønsket antall bokser på siden. Deretter trekker du ut et større skudd eller en scene fra manuset i hver boks slik du vil at de skal utfolde seg. Under hvert bilde skriver du beskrivelsen av scenen du skrev i manuset.

  • Å lage et storyboard vil hjelpe deg å få en bedre forståelse av hvilke fysiske elementer du vil inkludere i dokumentaren din, og hvordan du vil at de skal se ut mens du filmer.
  • Du trenger ikke å være kunstner for å lage et nyttig storyboard. Faktisk er pinner og konturer i de fleste tilfeller fine.

Metode 3 av 3: Forberedelse til filming og produksjon

Planlegg en dokumentar Trinn 10
Planlegg en dokumentar Trinn 10

Trinn 1. Sett et budsjett slik at du får en ide om utgiftene dine

For å hjelpe deg med å planlegge dokumentaren din, er det avgjørende at du oppretter et budsjett for prosjektet ditt, slik at du kan begrense kostnadene for alle produksjonselementene etter behov. Dokumentarer varierer drastisk i kostnader avhengig av emne, beliggenhet, innhold, utstyr og mannskapsstørrelse. I stedet for å bli belagt med en regning du ikke har råd til på slutten, vil budsjettering på forhånd hjelpe deg med å gå inn i filming og produksjon mens du holder deg innenfor dine midler.

  • Noen ting du må tenke på når du oppretter budsjettet ditt er utstyrs- og studioavgifter, beliggenhetstillatelser, ansvarsforsikring, betaling av mannskapet, catering, rekvisitter, redigering etter produksjon, opphavsrettsgebyrer, markedsføringsutgifter og distribusjonsgebyrer.
  • Hvis du har eller prøver å få investorer eller få tilskudd, må du sannsynligvis legge frem et budsjett for å bli vurdert for finansiering.
Planlegg en dokumentar Trinn 11
Planlegg en dokumentar Trinn 11

Trinn 2. Lag en projisert tidslinje for å hjelpe deg med å planlegge timeplanen

For å lage en forventet produksjonstidslinje, skriv ned en liste over dine forventede datoer og frister for filming og produksjon, inkludert startdatoen, datoene for hvert intervju, datoene du filmer på hvert sted, og alle de forventede datoene for etter- produksjonsredigering, markedsføring og distribusjon. Selv om det sannsynligvis kommer til å være timinghikke på flere punkter i prosessen, er det å lage en produksjonstidslinje en nyttig måte å holde dokumentaren på sporet så mye som mulig.

  • Å ha en tidslinje vil hjelpe deg med å holde deg på sporet når du trenger å bestille steder og tilrettelegge for reiser, planlegge intervjuer og ansette film- og produksjonsbesetningen.
  • Når du oppretter tidslinjen din, kan det være nyttig å rangere elementene i dokumentaren din etter deres betydning og ordne tidslinjen din rundt de viktigste. For eksempel, hvis dokumentaren din er avhengig av vitnesbyrdet til en avgjørende intervjuobjekt, er det fornuftig å arrangere tidslinjen din rundt datoene som fungerer best for dem.
Planlegg en dokumentar Trinn 12
Planlegg en dokumentar Trinn 12

Trinn 3. Ansett besetningsmedlemmene hvis du planlegger å ha et produksjonsmannskap

Selv om det er mulig å planlegge og lage en dokumentarfilm på egen hånd, må du i de fleste tilfeller ansette et produksjonspersonell som hjelper deg gjennom filmingen, redigeringen, markedsføringen og distribusjonsprosessen. I tillegg til å velge besetningsmedlemmer som forstår din visjon og har erfaring, er det viktig at du refererer til budsjettet og produksjonstidslinjen for å sikre at hver persons gebyrer og planlegging stemmer overens med planen din.

Potensielle produksjonsbesetningsmedlemmer inkluderer en belysningstekniker, kameramann, lyd- og lydekspert, redaktør og markedsførings- og distribusjonsagent, for å nevne noen

Planlegg en dokumentar Trinn 13
Planlegg en dokumentar Trinn 13

Trinn 4. Kjøp eller leie alt utstyret du trenger for filming

Avhengig av hvem du har ansatt for produksjonsmannskapet ditt, trenger du kanskje ikke å skaffe noe eller alt utstyret som trengs for filming. Hvis du planlegger å gjøre mye av jobben selv, får du et kamera, mikrofon, belysningsutstyr og redigeringsprogramvare på forhånd, slik at du får tid til å lære og bli komfortabel med utstyret ditt, slik at du er klar til å begynne å filme.

Hvis du har ansatt et fullt produksjonsmannskap, kan hvert besetningsmedlem ha sitt eget utstyr. I så fall trenger du ikke kjøpe eller leie noe, og du kan hoppe over dette trinnet

Planlegg en dokumentar Trinn 14
Planlegg en dokumentar Trinn 14

Trinn 5. Begynn å markedsføre dokumentaren din for å vekke folks interesse

Selv om du sannsynligvis ikke vil ha noen klipp filmet eller fullt utviklet salgsfremmende materiale under planleggingsfasen, kan det fortsatt være nyttig å begynne å få ordet om ditt kommende prosjekt. Selv om det er litt uklart på dette tidspunktet, vil markedsføring av din kommende dokumentar tidlig hjelpe deg med å bygge publikummet ditt.

  • Å legge ut om prosjektet ditt på sosiale medier er en fin måte å begynne å markedsføre dokumentaren på uten å måtte øke budsjettet.
  • Å lage en blogg hvor du kan gi oppdateringer om prosjektets fremgang er også en fin måte å få folk interessert i dokumentaren din.

Anbefalt: