3 måter å rengjøre treverk

Innholdsfortegnelse:

3 måter å rengjøre treverk
3 måter å rengjøre treverk
Anonim

Treverk gir ethvert hjem en vakker finish eller stil. Det er vanligvis dekket med en finish av voks, beis, olje eller lakk. Treverk er flott å ha i hjemmet ditt, men det kan være nervepirrende å rengjøre, av frykt for å skade treverket. Du kan kjøpe de fleste produktene du trenger for å rengjøre treverket ditt i en boligforbedringsbutikk. Mange ingredienser i hjemmelagde rengjøringsløsninger, for eksempel eddik og vaskemiddel, er tilgjengelige i dagligvarebutikker.

Trinn

Metode 1 av 3: Bruke Commercial Cleaner

Rengjør treverk Trinn 1
Rengjør treverk Trinn 1

Trinn 1. Støv treverket

Gå over treverket med en støvklut, støvsuger eller et slangefeste på en støvsuger for å fjerne støv. Sørg for å støve i kornet. Støving før rengjøring sikrer at støvet fjernes i stedet for å flyttes rundt mens det rengjøres med et produkt.

Du kan rengjøre med hvilken som helst klut, men mikrofiberkluter tar best støv

Rengjør treverk Trinn 2
Rengjør treverk Trinn 2

Trinn 2. Velg et rengjøringsmiddel

Det er mange rengjøringsmidler på markedet laget spesielt for rengjøring av treverk og/eller andre husholdningsartikler. Du kan velge å kjøpe et rengjøringsmiddel i stedet for å lage det for å sikre at du ikke skader treet med feil type rengjøringsløsning. Du kan velge en spray eller flytende rengjøringsmiddel.

  • Noen få kjente trerenseprodukter er Magic Cabinet and Wood Cleaner, Murphys oljesåpe og Method All-Purpose Spray.
  • Du kan kjøpe et rengjøringsmiddel i en boligforbedringsbutikk eller de fleste supermarkeder.
Rengjør treverk Trinn 3
Rengjør treverk Trinn 3

Trinn 3. Legg rengjøringsmiddelet på en klut

Du kan spraye eller legge rengjøringsmidlet på en klut. Hvis du bruker en spray, er det også et alternativ å spraye løsningen direkte på treoverflaten. Du trenger bare å bruke noen få dråper eller få sprøyter med oppløsning, men du bør se instruksjonene på flasken for sikkerhets skyld.

  • Du kan bruke en klut, mikrofiberklut, svamp, papirhåndkle eller fille.
  • Selv om rengjøringsmiddelet skal være greit, kan du teste det på et lite sted på treverket for å være sikker.
Rengjør treverk Trinn 4
Rengjør treverk Trinn 4

Trinn 4. Rengjør treverket

Når du har rengjøringsmiddelet på kluten eller overflaten, begynner du å gni det forsiktig over treverket. Gni det inn i treverket i små, sirkulære bevegelser. Sørg for at du dekker alle overflater, kanter eller hull på treverket. Påfør mer rengjøringsmiddel hvis du går tom for rengjøring. Stopp når du er fornøyd med resultatet.

  • Hvis du rengjør skap eller dører, ikke glem å rengjøre sidene som ikke er foran deg.
  • Du kan bruke bomulls- eller gummihansker mens du rengjør hvis du er bekymret for hudirritasjon.
Rengjør treverk Trinn 5
Rengjør treverk Trinn 5

Trinn 5. Gå tilbake med en tannbørste om nødvendig

Hvis det er små flekker eller oppbygginger igjen, kan du ta en tannbørste og skrubbe stedet med rengjøringsmiddel eller såpe fortynnet med vann. Skrubbe til det ikke er flekker igjen, og gå deretter over overflaten igjen med kluten. La overflaten tørke.

  • Det burde ikke være nødvendig å vaske overflaten av med vann når du har brukt rengjøringsmiddel.
  • Treverket skal bare ta noen minutter å tørke.

Metode 2 av 3: Vask med eddik

Rengjør treverk Trinn 6
Rengjør treverk Trinn 6

Trinn 1. Bruk hvit destillert eddik

Hell en halv kopp eddik i en bøtte. Tilsett en liter varmt vann i bøtta. Det kan være lurt å doble dette beløpet hvis du skal rengjøre mye treverk eller rengjøre store overflater. Du kan legge 2 ss mandel- eller kokosolje og 10 dråper eteriske sitron- eller appelsinoljer i bøtta for en bedre lukt når du er ferdig med rengjøringen. Oppbevar oppløsningen i en bøtte, eller hell den i en sprayflaske.

  • Sørg for at du bruker riktig eddik. Eddik, som eddik, kan skade treverket. Test et sted med løsning av treverket før rengjøring for å være sikker.
  • Eddik kan etterlate en sterk lukt som varer en stund. Derfor brukes essensielle oljer for å gi en bedre lukt.
Rengjør treverk Trinn 7
Rengjør treverk Trinn 7

Trinn 2. Dypp en klut i løsningen

Hvis du bruker en sprayflaske, sprayer du noen sprayer av løsningen på en klut eller direkte på treverket. Hvis du bestemmer deg for å beholde rengjøringsmidlet i en bøtte, dypper du kluten du bruker i bøtta. Sørg for å vri kluten grundig ut før vask.

  • Det er viktig å ringe kluten før rengjøring, fordi overflødig vann kan skade treverket hvis det trenger inn i overflaten.
  • Du kan bruke en klut eller fille til å rengjøre. En svamp kan brukes, men den beholder vann, noe som kan skade treverket.
Rengjør treverk Trinn 8
Rengjør treverk Trinn 8

Trinn 3. Rengjør overflaten

Ta kluten og tørk den med en sirkulær bevegelse over treverket. Den skal være fuktig i stedet for såpevåt. Rengjør over hver overflate, hjørne eller kant. Sett filten tilbake i bøtta og skyll den ut når den blir skitten. Rengjør til du er fornøyd med resultatet.

Du kan beholde en bøtte med rengjøringsløsningen ved siden av deg selv om du bruker en sprayflaske

Rengjør treverk Trinn 9
Rengjør treverk Trinn 9

Trinn 4. Buff overflaten

Få en frisk, ren klut som du ennå ikke har brukt til å rengjøre treverket. Buff i en sirkulær bevegelse over alt treverket. Dette fjerner overflødig fuktighet som kan forårsake skade. Prøv å få overflaten så tørr som mulig. Hvis du fortsatt ser et sted, gjentar du rengjørings- og poleringsprosessen til treverket er så rent som du ønsker.

Hvis du rengjør igjen, sørg for å polere overflaten igjen og la den tørke

Metode 3 av 3: Rengjøring med vaskemiddel

Rengjør treverk Trinn 10
Rengjør treverk Trinn 10

Trinn 1. Bruk oppvaskmiddel

Sjansen er stor for at du allerede har oppvaskmiddel rundt hjemmet ditt. Hvis ikke, kjøp et hvilket som helst oppvaskmiddel fra et supermarked. Se etter et mildt vaskemiddel. Bland en kopp vaskemiddel med to kopper vann i en bøtte, eller doble mengden hvis du skal rengjøre mange eller store overflater. Noen få merker som tilbyr milde vaskemidler er Ajax, Dawn og Palmolive. Et mildt vaskemiddel vil skumme når det blandes med vann.

Denne metoden fungerer best på treverk som har blitt malt, emaljert eller lakkert. Vaskemiddel kan bli lakk og skjellakk hvitt når det absorberer vann

Rengjør treverk Trinn 11
Rengjør treverk Trinn 11

Trinn 2. Legg fille i vaskemiddelet

Bruk en fille eller klut og dypp den i bøtta. Vri ut fille for å fjerne overflødig vann. Overflødig vann trekker inn i overflaten og forårsaker skade. Filtet skal være fuktig når du er ferdig med å vri det ut.

Sørg for å teste vaskemiddelet på en liten, skjult del av treverket. Hvis det ødelegger overflaten, kan du prøve en annen metode for rengjøring

Rengjør treverk Trinn 12
Rengjør treverk Trinn 12

Trinn 3. Gni rengjøringsmiddel over overflaten av treverket

Gni den fuktige fille over overflaten på treverket. Du kan gni inn små, milde sirkler, men unngå grov skrubbing. Vaskemiddelet trenger tid for å bryte ned fett og voks. La rengjøringsmidlet sette noen minutter på treverket. Tørk av overflaten igjen når den har sittet med samme klut.

Ikke la vaskemiddelet sitte for lenge, ellers vil overflødig vann trekke inn i treverket

Rengjør treverk Trinn 13
Rengjør treverk Trinn 13

Trinn 4. Tørk av med en ren klut

Ta en ren klut som ikke har blitt utsatt for rengjøringsmidlet, og hell litt vann over den. Vri den ut til den er fuktig. Tørk av overflaten med kluten. Dette fjerner vaskemiddelet fra treverket. Ta deretter et tørt papirhåndkle eller en klut og tørk av den fuktige overflaten til den er tørr.

Du bør tørke treverket helt på egen hånd i stedet for å la det tørke

Tips

  • Eddik og rengjøringsmidler er den beste metoden for klebrig eller flekkete overflater.
  • Vaskemiddel er den beste metoden for lett rengjøring.
  • Støv alltid treverket før rengjøring, uansett hvilken metode du bruker.
  • Hold treverket utenfor sollyset for å redusere eksponering som kan forårsake sprekker.

Advarsler

  • Test alltid rengjøringsmidlet på treverket før du bruker, selv om det er et produkt laget for rengjøring av tre. Bruk av feil type rengjøringsmiddel kan resultere i et ødelagt stykke treverk.
  • Hold den renere måten fra øynene og munnen og utilgjengelig for barn. Ta på hansker mens du bruker kjemikalier.

Anbefalt: