Slik rengjør du antikke møbler: 14 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Slik rengjør du antikke møbler: 14 trinn (med bilder)
Slik rengjør du antikke møbler: 14 trinn (med bilder)
Anonim

Verdifulle antikke møbler vil ha et lag med skitt på overflaten etter mange års eksponering for støv, smuss og røyk. Vær forsiktig hvis du vil rydde opp i antikke møbler. Du vil ikke skade møblene ved å bruke harde kjemiske rengjøringsmidler. Sørg for å vedlikeholde møblene etter rengjøring ved å støve og polere dem regelmessig.

Trinn

Del 1 av 3: Rengjøring av møblene

Rengjør antikke møbler Trinn 1
Rengjør antikke møbler Trinn 1

Trinn 1. Velg et mildt rengjøringsmiddel

For å starte, velg et mildt rengjøringsmiddel. Ettersom du vil beholde antikke møbler så skadefrie som mulig, er sterke kjemikalier en dårlig idé. En mild oppvaskmiddel som er fortynnet i vann er et trygt valg for de fleste antikviteter. Bruk oppvaskmiddel som er beregnet for håndvask. Såpe som du vil bruke i en oppvaskmaskin er surere.

  • Hvis oppvaskmiddel ikke lykkes med å fjerne skitt, er det greit å velge et litt sterkere rengjøringsmiddel. Noe som Murphys olje ville fungere, men bruker bare en liten mengde. Du bør ikke bruke en overflod av oljeaktige produkter på eldre møbler.
  • Noen eksperter mener møbelpasta voks, som du kan finne på de fleste jernvarebutikker eller varehus, er et bedre alternativ for rengjøring av antikviteter enn olje.
Rengjør antikke møbler Trinn 2
Rengjør antikke møbler Trinn 2

Trinn 2. Gni overflaten ned med en myk klut og ditt valgte rengjøringsmiddel

For å starte, fukt en fille med en liten mengde rengjøringsmiddel du har valgt. Gni forsiktig ned overflaten på møblene. Fortsett å tørke overflaten med samme fille til filten ikke lenger tar opp nytt smuss eller rusk.

  • Unngå skrubbing, da dette kan skade overflaten på gamle møbler. Bruk milde tørkebevegelser i stedet.
  • Flytt fille i retningen av treverket.
Rengjør antikke møbler Trinn 3
Rengjør antikke møbler Trinn 3

Trinn 3. Fjern fast på flekker med stålull

Noen områder kan ha sittet fast på flekker eller skitt. Du kan bruke stålull for å fjerne disse flekkene så lenge du bruker #0000 ull og arbeider på flekkene med milde bevegelser.

  • Gni i trekornets retning. Fortsett å gni til uønsket smuss og rusk er borte.
  • Pass på at du ikke bruker for mye makt. Dette kan skade overflaten.
Rengjør antikke møbler Trinn 4
Rengjør antikke møbler Trinn 4

Trinn 4. Bruk en tannbørste på steder som er vanskelig å nå

Noen områder i møblene, som hjørner eller kurver, kan være vanskelige å nå med en fille. For disse områdene, bruk en tannbørste. Dypp en tannbørste i rengjøringsløsningen. Etter kornet, skrubb ned områder som er vanskelig å nå til smuss og skitt er borte.

Rengjør antikke møbler Trinn 5
Rengjør antikke møbler Trinn 5

Trinn 5. Tørk av møblene og la det tørke

Når du er ferdig med å rengjøre, kan du tørke av møblene med en tørr fille. Bruk milde bevegelser for å suge opp det meste av væsken til møblene er relativt tørre å ta på. La møblene lufttørke litt før du fortsetter med rengjøringsprosessen.

Rengjør antikke møbler Trinn 6
Rengjør antikke møbler Trinn 6

Trinn 6. Poler møblene når du er ferdig

Når møblene er tørre, legg til et lag polsk. Dette vil få finishen til å lyse og gi møblene et pent utseende. For å polere, ta en ren klut og poler møblene til de lyser. Møbelpoleringer, spesielt silikonbaserte polermidler, unngås best på antikviteter.

Del 2 av 3: Vedlikehold av antikke møbler

Rengjør antikke møbler Trinn 7
Rengjør antikke møbler Trinn 7

Trinn 1. Støv antikke møbler regelmessig

For å forhindre opphopning av skitt, støv møblene regelmessig. Når du gjør rutinemessig støv i hjemmet ditt, ta en fille og støv av alt rusk som er bygget opp på antikke møbler.

Hvis du bruker støvspray, gå for en mild spray eller ingen spray i det hele tatt på antikviteter

Rengjør antikke møbler Trinn 8
Rengjør antikke møbler Trinn 8

Trinn 2. Hold antikke møbler utenfor sollys

UV -lys er veldig skadelig for antikviteter. Derfor er det en dårlig idé å la antikviteter utsettes for sollys.

  • Ikke la antikviteter stå ute, spesielt i skyggefulle områder.
  • Ikke oppbevar antikviteter i nærheten av et vindu, der de kan utsettes for sollys fra utendørs.
Rengjør antikke møbler Trinn 9
Rengjør antikke møbler Trinn 9

Trinn 3. Bruk en luftfukter i et tørt miljø

Antikke møbler påvirkes av fuktighet i luften. Endringer i fuktighet kan føre til at tre krymper og sprekker. Ha en luftfukter i rommet der du lagrer antikviteter. Dette vil holde fuktigheten stabil og minimere de negative effektene av endring i fuktighet i luften.

Rengjør antikke møbler Trinn 10
Rengjør antikke møbler Trinn 10

Trinn 4. Fjern antikke møbler med en gang hvis du mistenker skadedyrsangrep

Antikke møbler kan være veldig verdifulle. Derfor er det en dårlig idé å la den bli utsatt for skadedyr. Visse typer insekter, som biller, så vel som rotter og mus vil tygge gjennom antikke møbler. Hvis du oppdager skadedyrsangrep i hjemmet ditt, må du fjerne antikke møbler med en gang. Oppbevar møblene andre steder til angrepet er løst.

  • Se etter løse eller skadede biter før du flytter antikke møbler. Du bør ikke bære områder med møbler som er vaklende eller løsnet.
  • Ta med stoler ved seteskinnene. Ta bord ved forkleet eller bena. Ha alltid med deg møbler, spesielt store møbler, over gulvet i stedet for å dra dem.

Del 3 av 3: Unngå fallgruver med rengjøring og omsorg

Rengjør antikke møbler Trinn 11
Rengjør antikke møbler Trinn 11

Trinn 1. Rådfør deg med en antikvitetsekspert før du prøver å restaurere eller endre gamle møbler

Hvis du har en antikk som er dyr eller et samleobjekt, ikke prøv å gjenopprette den på egen hånd. Snakk med en lokal antikvitetshandler og be om råd eller tips. Hvis du ikke er kjent med å restaurere møbler, kan det være lurt å ansette en profesjonell i stedet for å prøve å restaurere en antikk på egen hånd.

Rengjør antikke møbler Trinn 12
Rengjør antikke møbler Trinn 12

Trinn 2. Test rengjøringsmaskinen på en liten del av møblene først

Du vil forsikre deg om at det valgte rengjøringsmiddelet ikke vil skade antikvitetene dine. Test en liten mengde på et lite område av møblene som ikke er lett å se, for eksempel under setet på en stol. Vent noen timer og sjekk. Hvis du ikke merker noen skade eller misfarging på møblene, er dette rengjøringsmidlet sannsynligvis trygt å bruke.

Rengjør antikke møbler Trinn 13
Rengjør antikke møbler Trinn 13

Trinn 3. Unngå å bruke oljer på veldig gamle møbler

Murphys olje, når den er fortynnet, er vanligvis trygg å bruke på antikviteter. Men med veldig gamle tremøbler, velger du voks fremfor oljebaserte produkter. Voksbaserte rengjøringsmidler er et bedre alternativ, ettersom voks vil beskytte både tre og rengjøre det.

Rengjør antikke møbler Trinn 14
Rengjør antikke møbler Trinn 14

Trinn 4. La maling være på møblene alene

Det er vanlig å legge merke til gammel eller flisete maling på antikviteter. Din første impuls kan være å fjerne slike misfarginger. Dette er imidlertid en dårlig idé og kan påvirke verdien av møblene dine negativt.

Samlere vil vanligvis ha antikviteter så nær originalen som mulig, inkludert avskåret eller beiset maling. Hvis du har tenkt å selge dine antikke møbler en dag, bør du spesielt unngå å endre malingen

Video - Ved å bruke denne tjenesten kan noe informasjon bli delt med YouTube

Anbefalt: