Hvordan velge riktig fugemasse: 5 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan velge riktig fugemasse: 5 trinn (med bilder)
Hvordan velge riktig fugemasse: 5 trinn (med bilder)
Anonim

Fugemasse har stor innvirkning på den estetiske verdien av en flis- eller steininstallasjon. Før fuging er det viktig å vurdere hvordan det ferdige prosjektet vil se ut. Uten å ta skikkelig hensyn til fugemassefargen, vil ikke flisinstallasjonen ha det utseendet du måtte ønske.

Trinn

Velg riktig fugemasse, trinn 1
Velg riktig fugemasse, trinn 1

Trinn 1. Bestem hvilken farge fliser du skal bruke

Det er et bredt spekter av flisematerialer og design å velge mellom, hver med sine egne egenskaper og utseende. Vil du ha fliser med ensfarget eller trykte mønstre? Er de produsert i porselen eller keramikk, eller er de naturstein? Bruker du mosaikkark med fliser i forskjellige farger? Å forstå fargesammensetningen på flisen du velger, hjelper deg med å finne den mest komplimentære fugemassen.

Velg riktig fugemasse, trinn 2
Velg riktig fugemasse, trinn 2

Trinn 2. Bestem om du vil at fugemassen skal smelte inn med eller skille seg ut fra flisene

Hvert designalternativ gir forskjellige fordeler med plass og installasjon. Men hvis du har andre overflater i rommet, bør du også vurdere fargen og oppsettet.

Velg riktig fugemasse Trinn 3
Velg riktig fugemasse Trinn 3

Trinn 3. Hvis du vil at fugemassen skal smelte inn med flisen slik at flisemønsteret blir mindre synlig, velger du en fugemasse som er nær fargen på flisen

Når fugemasse og flisfarger er like, har installasjonen et mer jevnt, monolitisk utseende. Fugemasser er mindre synlige på avstand, det samme er kantene på flisene. Blanding fungerer bare hvis alle flisene har en lignende farge. Et blandet utseende vil kreve mer vedlikehold, spesielt med lysere farger, for å sikre at installasjonen opprettholder et ensartet utseende.

Velg riktig fugemasse, trinn 4
Velg riktig fugemasse, trinn 4

Trinn 4. Hvis du vil at fugemassen skal skille seg ut fra flisen, slik at flisemønsteret blir mer synlig, kan du tenke på farger som kontrasterer flisene dine

Fargeforskjeller mellom fliser og fugemasse skaper et slående, mønstret utseende. Fugeforbindelser og flisekanter er mer synlige, og flisoppsettsmønsteret er mer tydelig. Jo større forskjell i fugemasse og flisfarger, desto mer merkbar blir mønsteret. I mange storkjøkken brukes en mørkere fugemasse for å fremheve flisene og redusere flekker.

Velg riktig fugemasse Trinn 5
Velg riktig fugemasse Trinn 5

Trinn 5. Installer fugemassen i henhold til produsentens instruksjoner

Tips

  • Når du kontrasterer farger, må du velge farger som utfyller hverandre.
  • Velg en fugemasse med høy fargekonsistens, og bland i henhold til produsentens instruksjoner. Feil blanding kan føre til ujevn fargepigmentfordeling, noe som forårsaker flekkete og inkonsekvent fargede fugemasser.
  • Sørg for at du kan finne en caulk som matcher fargen på fugemassen din for bruk på bevegelsesledd og planendringer. Det er lettere å matche farger når du velger begge produktene fra samme produsent.
  • Jo nærmere fargene på fugemasse og fliser, desto mer enhetlig og monolitisk vil installasjonen se ut. Hvis du vil markere flisene, velger du en nyanse av fugemasse som er forskjellig fra flisen.
  • Se etter fargekort fra fugeprodusenter - de ligner på fargeprøver og lar deg se (omtrent) hvordan fugemasse og flisefarger sammenligner og kontrasterer mot hverandre.

Advarsler

  • Forseglere og blandinger kan endre fargen på fugemassen.
  • Grout tar vanligvis flere dager å kurere og sette, så hvis du er bekymret for fargen rett etter installasjonen, gi den tid til å få den endelige fargen.
  • Fargen på fugemassen før installasjon, enten i pulverform eller blandet form, er ikke den samme som fargen på fugemassen etter at den er installert og herdet. Det kan være små avvik basert på blandemetoder og tørkeforhold.
  • Smuss kan vises lettere på lysere fugemasser. Sørg for å rengjøre flisen og fugemassen for å opprettholde utseendet på installasjonen.

Anbefalt: