3 måter å fjerne oljeflekker

Innholdsfortegnelse:

3 måter å fjerne oljeflekker
3 måter å fjerne oljeflekker
Anonim

Enten du lager et gourmetmåltid, stiller opp bilen eller bare jobber rundt i huset, er oljeflekker en alvorlig irriterende mulighet. Sammenlignet med de fleste andre flekker kan oljeflekker være sta og vanskelige å behandle, spesielt hvis de er på noe som ikke kan plasseres i vasken. Selv på klesplagg som kan komme inn i vasken, kan oljeflekker kreve stor innsats for å fjerne. Heldigvis, hvis du har å gjøre med en oljeflekk som bare ikke vil forsvinne, er alt ikke tapt. Med noen få enkle triks er det enkelt å gjøre fremskritt mot selv de mest vedvarende flekkene.

Trinn

Metode 1 av 3: Fjerne oljeflekker fra klær og stoff

Fjern oljeflekker Trinn 1
Fjern oljeflekker Trinn 1

Trinn 1. Fjern overflødig olje umiddelbart med en fille eller et papirhåndkle

Når det gjelder oljeflekker, jo mer olje du kan få ut av stoffet før det setter seg, desto bedre. Så snart du merker en flekk på klærne, prøv å tørke ut så mye olje som mulig med en fille eller et papirhåndkle. Dette forhindrer ikke en flekk i seg selv, men det vil gjøre flekken så liten som mulig, samt bidra til å gjøre flekken lettere å fjerne.

  • Hvis flekken er forårsaket av en tykkere olje, for eksempel smør, majones eller bilfett, kan du prøve å skrape opp overflødig olje med en smørkniv, gni den på et papirhåndkle og kaste den.
  • Sørg for å bruke en blottingbevegelse for å fjerne oljen. Ikke prøv å gni flekken ut - dette kan spre oljen i stedet for å fjerne den.
Fjern oljeflekker Trinn 2
Fjern oljeflekker Trinn 2

Trinn 2. Hvis du arbeider med klær, bruker du en pappinnsats

Metoden i denne delen skal fungere for oljeflekker i de fleste stoffer, inkludert de som brukes i klær. Hvis oljeflekken din er i et plagg, må du sette et tynt stykke papp, plast eller annet ikke-permeabelt materiale inn i klærne under flekken før du begynner å behandle den. Dette hindrer oljen i å suge gjennom til laget under og forhindrer også rengjøringsmaterialer du bruker i å gjøre det samme.

For andre stofftyper, som ark og møbeltrekk, trenger du kanskje ikke (eller rett og slett ikke) å bruke et innlegg for å beskytte lag med stoff under det første

Fjern oljeflekker Trinn 3
Fjern oljeflekker Trinn 3

Trinn 3. Påfør talkum eller natron på flekken

For å suge opp ekstra olje som allerede har arbeidet seg inn i stoffet, kan du prøve å bruke et nøytralt absorberende pulver som natron, talkum, babypulver, etc. Forsiktig pulveret inn i stoffet med en gammel tannbørste for å suge opp overflødig olje. Du bør legge merke til at det oppstår faste klumper av pulver - dette betyr at pulveret begynner å absorbere oljen. Støv klumpene av når de dannes og fortsett å skrubbe. Tilsett mer pulver etter behov.

Du vil forsiktig børste til du merker at de faste pulverklumpene blir sjeldne (dette tar vanligvis omtrent fem minutter eller mindre). Når du er ferdig, vasker du pulveret ved å skylle det lett med vann og skrubbe forsiktig med den samme tannbørsten du pleide å bearbeide det med

Fjern oljeflekker Trinn 4
Fjern oljeflekker Trinn 4

Trinn 4. Arbeid fettskjærende oppvaskmiddel i flekken

Ta deretter en flaske med flytende oppvaskmiddel (merk: ikke oppvaskmiddel) og klem en liten dråpe på flekken. Fukt tannbørsten med vann, og skrubb såpen forsiktig inn i stoffet. Skrubb i omtrent to til fem minutter for å la såpen løse opp oljen i stoffet.

Hvis du jobber med et stoff som ikke kan gå i vaskemaskinen, som for eksempel et delikat ull skjerf eller en del av møbeltrekk på sofaen din, kan det være lurt å fukte tannbørsten din og arbeide med vannet inn i stoffet som en provisorisk "skylling". La det tørke, og gjenta trinnene ovenfor etter behov (eller se alternativer nedenfor)

Fjern oljeflekker Trinn 5
Fjern oljeflekker Trinn 5

Trinn 5. Forbehandle flekken med vaskemiddel

Hvis du har å gjøre med en oljeflekk i klær eller et annet stoff som kan gå i vaskemaskinen, vil du avslutte flekkfjerningssyklusen ved å kaste varen i vasken. Før du gjør dette, må du påføre en liten mengde vaskemiddel direkte på flekken og skrubbe den forsiktig inn med tannbørsten.

Påføring av vaskemiddel direkte på en flekk før vask er et gammelt flekkfjerningstriks som er nyttig for nesten alle typer flekker. Det ekstra vaskemiddelet sørger for at det berørte området blir spesielt dyp rengjort under vaskesyklusen

Fjern oljeflekker Trinn 6
Fjern oljeflekker Trinn 6

Trinn 6. Legg klærne eller stoffet i tøyet

Legg de forhåndsbehandlede klærne eller stoffet i vaskemaskinen med en mengde lignende varer. Følg alle instruksjonene på klærne eller stoffets etikett når du velger vaskeinnstillinger. For den største rengjøringskraften, bruk den største mengden vaskemiddel og den varmeste vanntemperaturen som er tillatt. Når lasten er ferdig, tørk den eller lufttørk den som normalt.

Hvis du brukte et innlegg, ikke glem å fjerne det før du legger varen til vasken

Fjern oljeflekker Trinn 7
Fjern oljeflekker Trinn 7

Trinn 7. Gjenta etter behov

Når plagget eller stoffet ditt er helt tørt, må du kontrollere flekkområdet for eventuell gjenværende olje eller misfarging. På dette tidspunktet bør de fleste mindre flekker fjernes helt. Tunge flekker, tørkede flekker og flekker fra spesielt tykke oljer kan imidlertid kreve flere sykluser for å fjerne helt.

Hvis du har å gjøre med et hvitt stykke stoff, kan du prøve å behandle flekken din med blekemiddel for å fjerne eventuell misfarging på de påfølgende syklusene så lenge du sørger for å vaske varen i en mengde hvitt

Fjern oljeflekker Trinn 8
Fjern oljeflekker Trinn 8

Trinn 8. Prøv alternative flekkfjerningsløsninger

For de fleste klær og stoffer bør metoden ovenfor, som bare bruker vanlige husholdningsmaterialer, fungere godt for å fjerne de fleste oljeflekker. Det er imidlertid langt fra den eneste metoden som brukes for denne oppgaven. Mange forskjellige metoder som bruker mindre vanlige materialer finnes også-hvis du har problemer med å fjerne en spesielt sta flekk, kan det være lurt å prøve å bruke en av løsningene nedenfor i rutinen for flekkfjerning.

  • Aceton: Denne kjemikalien, ofte brukt som neglelakkfjerner, selges i de fleste helse- og skjønnhetsbutikker. Sørg for å bare bruke ren aceton - ikke et acetonbasert produkt med dufter eller fargestoffer. Drypp aceton direkte på flekken og dupp med et håndkle for å spre den. Gjenta etter behov, sug deretter opp acetonen og vask som normalt. Vær oppmerksom på at aceton bør ikke brukes med modakryl, acetat, triacetat eller naturlige hårfibre som silke og ull, da det kan skade disse fibrene.
  • Gni alkohol: Isopropylalkohol, også kjent som sprit, er et naturlig avfettingsmiddel som selges i de fleste varehus. Prøv å behandle flekken din ved å duppe den med en klut fuktet i alkohol før du vasker.
  • Spray smøremidler: Tro det eller ei, noen spray-on smøremidler som WD-40 kan brukes til å fjerne oljeflekker. Prøv å spraye det berørte området med smøremiddel, og la det sitte i omtrent en halv time mens smøremiddelet trekker inn. Til slutt behandler du stoffet med vaskemiddel og vasker som beskrevet ovenfor.

Metode 2 av 3: Fjerne oljeflekker fra teppet

Fjern oljeflekker Trinn 9
Fjern oljeflekker Trinn 9

Trinn 1. Hvis mulig, sug opp overflødig olje umiddelbart

Så tøft det kan være å fjerne flekker fra vanlig stoff, kan teppe bli enda vanskeligere. De tette sammenvevde fibrene på de fleste tepper kan gjøre det spesielt vanskelig for rengjøringsmidler å trenge inn i oljen, så du vil gjøre så mye du kan for å fjerne flekken på teppet ditt før det setter seg. Hvis flekken nettopp har oppstått, trykker du på et brettet papirhåndkle eller en fille i flekken for å absorbere så mye av oljen du kan.

  • Som nevnt ovenfor vil du ikke skrubbe med håndkle eller fille, da dette kan spre oljen over et større område.
  • Blot kontinuerlig til du ikke tar opp mer olje. Fordi det er ekstra vanskelig å fjerne olje fra teppet når det er satt, vil du konsentrere deg spesielt hardt om å fjerne olje fra teppet før en flekk har en sjanse.
Fjern oljeflekker Trinn 10
Fjern oljeflekker Trinn 10

Trinn 2. Behandle med natron og vakuum

Deretter, som med stoff, vil du forsiktig gni et nøytralt, absorberende pulver som natron, maisstivelse eller talkum inn i flekken for å absorbere ekstra olje fra teppet. Du bør legge merke til at det oppstår faste klumper når pulveret absorberer oljen. I motsetning til med stoff er det imidlertid vanskelig å bare børste disse klumpene ut av teppet, så du vil bruke en støvsuger for å fjerne dem.

Fjern oljeflekker Trinn 11
Fjern oljeflekker Trinn 11

Trinn 3. Hell sprit på flekken

Hell deretter en liten mengde (ikke mer enn noen få kopper) av sprit (også kalt isopropylalkohol) på flekken. La alkoholen trekke inn i flekken og begynn å oppløse oljen i omtrent ti minutter. Tørk alkoholen ut av teppet med en ren klut.

Fjern oljeflekker Trinn 12
Fjern oljeflekker Trinn 12

Trinn 4. Behandle teppet med en såpe/eddikoppløsning

Med noen få vanlige husholdningsmaterialer er det enkelt å lage en effektiv tepperenser. Bland 2 kopper (473 ml) varmt vann med 1 ss. (14,7 ml) hvit eddik og 1 ss. (14,7 ml) flytende oppvaskmiddel. Bløtlegg en svamp i løsningen. Fjern flekken gjentatte ganger, skrubbe forsiktig. Gjør dette i omtrent 5 til 10 minutter eller til du merker at flekken begynner å oppløse.

Når du er ferdig, tørk flekken med en fille eller et håndkle for å fjerne overflødig fuktighet

Fjern oljeflekker Trinn 13
Fjern oljeflekker Trinn 13

Trinn 5. Behandle med tepperenser

På dette tidspunktet, hvis du har noen kommersiell tepperenser tilgjengelig, kan du gjerne bruke den. Fordi du allerede har behandlet flekken din med metodene ovenfor, bør rengjøringsmidlet være ekstra effektivt. Følg instruksjonene som følger med rengjøringsmidlet for å påføre flekken. De fleste tepperensere vil lede deg til å spraye eller helle løsningen på flekken, la den stivne, deretter tørke eller støvsuge løsningen ut av teppet.

Fjern oljeflekker Trinn 14
Fjern oljeflekker Trinn 14

Trinn 6. Skyll med kaldt vann

Når du er ferdig med å behandle teppet, må du vaske det med en liten mengde kaldt, klart vann. Dette vannet fungerer som en "skyllesyklus" og hjelper til med å løse opp eventuelle rester av rengjøringsmidler som er dynket i teppet. Noen rengjøringsmaterialer, hvis de får sitte på teppet, kan misfarge eller skade teppets fibre. Andre, som eddik- og såpeløsningen ovenfor, er ikke nødvendigvis skadelige for teppet, men etterlater en merkbar lukt som ikke bør få lov til å ta tak i teppet. Uansett kan litt vann hjelpe til med å fjerne rester av flekker.

Etter skylling med vann, tørk straks av med en fille eller et håndkle. Ikke la vann trekke gjennom teppet på gulvet, der det kan forårsake skade hvis det får sitte

Fjern oljeflekker Trinn 15
Fjern oljeflekker Trinn 15

Trinn 7. Avslutt med å støvsuge igjen

Gjenta trinnene ovenfor etter behov for å arbeide flekken ut av teppet. Når du er ferdig og flekken har blitt redusert eller fjernet helt, gi det berørte området en siste støvsugning. Dette fjerner eventuelle rester av rengjøringsmaterialer i teppet og hjelper til med å tørke til teppe, og forhindrer skade enn det kan skyldes fuktighet som sitter igjen i teppet.

Metode 3 av 3: Fjerne oljeflekker fra harde overflater

Fjern oljeflekker Trinn 16
Fjern oljeflekker Trinn 16

Trinn 1. Bløtlegg eller vask bort overflødig olje umiddelbart

Som med de typer oljeflekker som er beskrevet ovenfor, hvis du har sjansen til å gjøre det, vil du fjerne så mye olje som mulig før den har mulighet til å sette seg. Siden du jobber på en hard overflate, trenger du imidlertid ikke bekymre deg for å spre flekken som du ville gjort med stoff, så skrap, vask eller gni oljen etter behov.

Hvis du jobber med oppkjørselen, må du unngå å vaske olje inn i gården din. Noen typer olje og visse rengjøringsløsninger kan være skadelige for planter og gress og kan til og med skape stygge "døde flekker" i landskapsarbeidet ditt

Fjern oljeflekker Trinn 17
Fjern oljeflekker Trinn 17

Trinn 2. Skrubbe med natron og vann og la det sitte over natten

Den første handlingen du bør gjøre for å behandle oljeflekker på harde overflater er lik, men ikke identisk, med den som ble brukt for flekkene beskrevet ovenfor. Bland natron med vann for å lage en løs (men ikke flytende) pasta, arbeid deretter pastaen inn i flekken med en svamp eller børste. Her bruker du natron som et mildt slipemiddel, i stedet for for de absorberende egenskapene.

  • Når du har gitt flekken en grundig skrubbing, lar du den sitte over natten (eller så lenge det er mulig). Når det tørker, vil natronpastaen absorbere den ødelagte oljeflekken, noe som gjør det enkelt å fjerne det om morgenen.
  • For ekstra rengjøringskraft, kan det være lurt å erstatte hydrogenperoksid i pastaen din hvis du har det.
Fjern oljeflekker Trinn 18
Fjern oljeflekker Trinn 18

Trinn 3. Bløtlegg med varmt vann og eddik

Deretter lager du en rengjøringsløsning fra vann og eddik som rengjøringsløsning/skylling. Bland ca 2 kopper (473 ml) varmt vann med 1 ss. (14,7 ml) hvit eddik. Bløtlegg en fille i denne blandingen, og bruk den til å spre løsningen over flekkområdet, og fjern eventuell tørket natron i prosessen. La løsningen sitte i omtrent en halv time, slik at den kan trekke inn og hjelpe til med å oppløse flekken.

Fjern oljeflekker Trinn 19
Fjern oljeflekker Trinn 19

Trinn 4. Skrubbe flekken med en slipende eller stiv børste

Når du har tillatt din provisoriske rengjøringsløsning å trekke inn flekken, fjerner du den med et slipemiddel som kan bryte opp eventuell gjenværende olje. Det er mange slipemidler som kan fungere her: stålbørster, finkornet søppel, slipeputer, tannbørster og til og med sand kan fungere godt.

Hvis du arbeider på en hard overflate som er sårbar for skader eller riper, som en komfyrtopp, vil du ønske å unngå harde slipemidler som stål, sand og så videre. Bruk heller en tannbørste eller svamp

Fjern oljeflekker Trinn 20
Fjern oljeflekker Trinn 20

Trinn 5. Bruk et kommersielt fettskjæremiddel

Hvis nødvendig, følg opp den første rengjøringen og skrubbe med en kommersiell rengjøringsmiddel for å fullføre jobben. En rekke fettslipende løsninger er tilgjengelig i dagligvare og varehus for relativt billige. Noen av disse løsningene er til generell bruk, mens andre er spesielt formulert for visse overflater (f.eks. Ovner, komfyrtopper, oppkjørsler, etc.). Selv om hvert rengjøringsmiddel vil være annerledes, fungerer de fleste på samme måte: Påfør rengjøringsmidlet på flekken, la det stivne og skrubbe det av.

Fjern oljeflekker Trinn 21
Fjern oljeflekker Trinn 21

Trinn 6. Bruk mineralolje på kjøkkenflater

For visse harde overflater på kjøkkenet der oljeflekker er vanlige, som komfyrtoppen og viftehetten, kan mineralolje være et effektivt rengjøringsmiddel. Bløtlegg et papirhåndkle i mineralolje, og skrubb deretter de flekkete områdene. For spesielt vanskelige flekker kan det være lurt å prøve å legge natron til oljeflekken. I tillegg til å fjerne flekker, gir denne metoden apparatene en behagelig glans.

Du vil ikke bruke mineralolje til oppkjørselen din, med mindre flekken er ganske liten, ettersom mineralolje i forhold til andre rengjøringsmidler kan være noe dyrt og upraktisk å jobbe med

Fjern oljeflekker Trinn 22
Fjern oljeflekker Trinn 22

Trinn 7. Bruk trinatriumfosfat til betong

Noen flekker på oppkjørselen, som flekker fra tørket motorolje, kan være spesielt vanskelige å fjerne med vanlige rengjøringsmetoder. I slike situasjoner kan du prøve å bruke trinatriumfosfat (TSP), et kraftig rengjøringspulver som ofte selges i spesialrengjøringsbutikker. Bland TSP med vann for å lage en jevn pasta og fordel den over flekken, og la den tørke. Når pastaen tørker helt, skrubber du den bort med en fille eller børste. Gjenta etter behov til flekken er passende redusert eller fjernet.

Ikke skyll tørket TSP i stormavløpet, da det er kjent for å være skadelig for akvatiske økosystemer

Fjern oljeflekker Trinn 23
Fjern oljeflekker Trinn 23

Trinn 8. Prøv å bruke club soda

Når alt annet mislykkes, kan du prøve denne gammeldagse metoden som brukes av bestemødre overalt. Hell en liten mengde club soda på flekken din, la den stivne i omtrent fem til ti minutter, og tørk den deretter bort med en fille eller svamp. Sammenlignet med andre rengjøringsløsninger er klubbbrus mildt, men overraskende effektivt. Best av alt, det er billig - store flasker klubbbrus koster vanligvis bare en dollar eller to i matbutikken.

Video - Ved å bruke denne tjenesten kan noe informasjon bli delt med YouTube

Tips

  • For å fjerne betongoljeflekker, vask med løsningsmiddel trinatriumfosfat (TSP). Skyll med en høytrykksspyler. Du kan også prøve WD-40 og vaske bort med såpe og vann for mindre flekker.
  • Hvis oljeflekker er vanlige i husstanden din, kan det være lurt å investere i en spray for forbehandling av petroleumsoppløsningsmiddel.

Anbefalt: