3 måter å lese pianokorder

Innholdsfortegnelse:

3 måter å lese pianokorder
3 måter å lese pianokorder
Anonim

Hvis du forstår hvordan du leser pianokorder, kan du sette deg ned og spille nesten hvilken som helst sang med et grunnleggende akkorddiagram - du trenger ikke engang å lære mye musikkteori eller vite hvordan du leser noter. Akkordnotasjoner kan være skremmende, men de vil være mer fornuftige når du har lært skalaene dine og forstår litt om pianokordteori.

Trinn

Metode 1 av 3: Lese akkorddiagrammer

Les piano akkorder trinn 1
Les piano akkorder trinn 1

Trinn 1. Finn akkorddiagrammet

Vanlige noter ville ha de eksakte notene av akkorden symbolisert på staben. Med et akkorddiagram har du bare en rekke bokstaver og tall som representerer hvert akkord.

Navnet på akkorden forteller deg hvordan du bygger akkordet på pianoet. Den gir deg informasjon om hvilke nøkler du skal sette fingrene på for å spille akkordet

Les piano akkorder trinn 2
Les piano akkorder trinn 2

Trinn 2. Identifiser rotnoten til et akkord

På et akkorddiagram er rotnoten den første store bokstaven for navnet på akkordet. Rotenoten er den første tonen du spiller, og noten som resten av akkordet er bygget på.

Alle de andre tonene i et akkord er vanligvis navngitt i forhold til grunnnoten. For eksempel er et syvende akkord navngitt fordi den siste tonen i akkorden er den syvende tonen vekk fra grunnnoten

Les piano akkorder trinn 3
Les piano akkorder trinn 3

Trinn 3. Hør forskjellen mellom dur og mollakkorder

Major- og mollakkorder er noen av de mest grunnleggende akkordene og utgjør de aller fleste sangene du ville spille på piano. En mindre akkord er i hovedsak en durakkord snudd på hodet.

  • Majorakkorder og mollakkorder er begge akkorder med tre toner. Store akkorder er vanligvis notert bare med stor bokstav i grunnnoten. Imidlertid er syvende akkorder unntaket fra denne regelen. Hvis du ser "C7" på et akkorddiagram, refererer det til et C Seventh -akkord, som er forskjellig fra et C Major Seventh -akkord. For syvende akkorder vil du se "dur" forkortet enten med "M" eller "maj" etter grunnnoten.
  • For mindre akkorder vil det være et lite "m" etter stor bokstav. Når du spiller en akkord, senkes midtnoten med et halvt trinn i forhold til durakkordet, men de to andre tonene forblir de samme. Dette gir en mindre akkord en trist, mer alvorlig tone.
Les piano akkorder trinn 4
Les piano akkorder trinn 4

Trinn 4. Finn skjerper og leiligheter

Mange nøkler har skarpe eller flate i navnene sine, vanligvis representert i akkordnavnet som en "#" for en skarp eller en "b" for en flat. Disse tilsvarer de svarte tastene på pianoet ditt.

  • Den svarte nøkkelen til høyre for eller over den hvite nøkkelen er nøkkelen skarp. For eksempel er den svarte tasten umiddelbart til høyre for C skarp. Den svarte nøkkelen umiddelbart til venstre for, eller under, en hvit nøkkel, derimot, er nøkkelen flat.
  • Svarte taster er både til høyre og til venstre for forskjellige hvite taster. Så den samme svarte nøkkelen som kan betraktes som C -skarp, kan også betraktes som D flat. Husk dette når du prøver å finne notater på pianotastaturet.
Les piano akkorder trinn 5
Les piano akkorder trinn 5

Trinn 5. Start med enkle akkorder

Det er 6 grunnakkorder som kan spilles på piano med bare de hvite tastene - 3 durakkorder og 3 mindre akkorder. Du kan spille sanger ved hjelp av disse akkordene uten å måtte bekymre deg for skarpe og flate.

De tre store akkordene er C, G og F. De tre mindre akkordene er a -moll, d -moll og e -moll. Disse akkordene er et godt sted å begynne hvis du er ny på piano

Les piano akkorder trinn 6
Les piano akkorder trinn 6

Trinn 6. Les neste del av notasjonen for å bygge akkordet

Etter rotnoten og om akkordet er dur eller moll, vil navnet på akkordet vise annen informasjon du trenger for å spille akkordet på pianoet.

  • Ulike akkorder er bygget på forskjellige måter. For å forstå dette ut fra navnet på akkordet, må du lære litt ordforråd. For eksempel, hvis du ser "Caug" på et akkorddiagram, må du spille et forstørret C -akkord. Når du forsterker et akkord, tar du durakkordet og hever den siste tonen et halvt trinn. Siden et A-dur akkord ville være C-E-G, og et "Caug" akkord ville være C-E-G skarpt.
  • Et redusert akkord opprettes på nesten motsatt måte, ved å senke de midterste og siste tonene et halvt trinn. For eksempel, hvis du så navnet "Cdim" på et akkorddiagram, ville du spille C-E flat-G flat. Du kan også tenke på Cdim som en mindre C -akkord med den femte senket med et halvt trinn.
Les piano akkorder trinn 7
Les piano akkorder trinn 7

Trinn 7. Lagre vanlige akkorder utenat

Sjekk akkordlistene for noen av favorittsangene dine for å se hvilke akkorder som viser seg oftest. Skriv dem ned og husk notatene du spiller. Når du ser notasjonen, vet du hvilken akkord du skal spille uten å måtte sette deg inn i musikkteori.

Søk på nettet etter fingerdiagrammer som viser deg hvor du skal plassere fingrene for bestemte akkorder. Du kan identifisere "akkordformer" som vil forbli de samme uansett rotnoten. Du må plassere din første finger på nøkkelen som tilsvarer rotnoten

Metode 2 av 3: Læringsskalaer

Les piano akkorder trinn 8
Les piano akkorder trinn 8

Trinn 1. Identifiser hele og halve trinn

Hvis du ser på tastaturet på et piano, ser du hvite taster med svarte taster mellom dem. Svarte nøkler er gruppert i par og i grupper på 3 med mellomrom. Mønsteret gjentar opp og ned hele tastaturet.

  • Avstanden mellom en hvit nøkkel og den svarte tasten ved siden av er et halvt trinn. Avstanden mellom 2 hvite taster som har en svart tast mellom seg er et helt trinn.
  • Øv deg på å gjøre hele og halvt trinn opp og ned på tastaturet for å få en praktisk forståelse av hvordan de fungerer og hvordan notene forholder seg til hverandre.
Les piano akkorder trinn 9
Les piano akkorder trinn 9

Trinn 2. Spill skalaen for forskjellige nøkler

Skalaen for en nøkkel starter ved rotnoten for den nøkkelen. Alle skalaer følger mønsteret "hel-hel-halv-hel-hel-halv-halv". Når du har funnet rotnoten, kan du spille hele skalaen ved å følge det mønsteret.

  • Du kan finne skalaene på egen hånd uten å bekymre deg for noen noter. Start med C og spill hver hvit tast til du kommer til neste C på tastaturet. Du har nettopp spilt C Major -skalaen, som bare bruker hvite taster.
  • Gå over til D og følg det samme "hel-hel-halv-hel-hel-halv-" trinnmønsteret for å finne D-dur-skalaen. Ved å følge det samme mønsteret en tast over, må du nå bruke to svarte taster - F skarp og C skarp.
  • Du kan følge dette mønsteret fra hvilken som helst tast på pianoet for å få skalaen for noten. Når fingrene er vant til å spille mønsteret, kan det hende at du kan spille en skala uten å se på tastene.
Les piano akkorder trinn 10
Les piano akkorder trinn 10

Trinn 3. Se etter akkorder innenfor skalaen

Når du kjenner skalaen, kan du finne alle de store akkordene ved å stable notater i forhold til grunnnoten. Lag et akkord ved å spille 3 eller 4 noter av skalaen, begynn med rotnoten.

  • Den store akkorden er hovedakkordet dannet av den første, tredje og femte noten i rotnotenes skala. For eksempel, siden de første 5 notene i C-skalaen er C-D-E-F-G, er C-dur-akkorden C-E-G.
  • For å lage et mindre akkord, senkes den tredje tonen med et halvt trinn. For eksempel vil C-moll være C-E flat-G. Hvis du spiller durakkord etterfulgt av mollakkord for samme rotnote, kan du høre forskjellen mellom de to akkordtypene.
Les piano akkorder trinn 11
Les piano akkorder trinn 11

Trinn 4. Sammenlign akkordnavn med noter av skalaen

Når du kjenner skalaen, kan du finne ut hvordan du spiller akkordet ved å se på navnet på akkordet. Akkordnavnet forteller deg hvordan den aktuelle akkorden skiller seg fra durakkordet.

For eksempel, med en syvende akkord, spiller du 4 noter i stedet for 3; den fjerde var den syvende noten i skalaen senket et halvt trinn. Så hvis du ser "C7", vet du å spille C-E-G-B flat

Metode 3 av 3: Forstå akkordteori

Les piano akkorder trinn 12
Les piano akkorder trinn 12

Trinn 1. Finn nøkkelsignaturen

Symbolene i begynnelsen av stabelinjene på et noteark viser deg hvordan du spiller sangen. Etter nøkkelsymbolet for å identifisere diskanten eller basnøkkelen, ser du nøkkelsignaturen og tidssignaturen.

  • Nøglesignaturen indikerer nøkkelen sangen spilles i. Hvis det er en annen nøkkelsignatur enn C -dur, vil den inneholde skarpe eller leiligheter et sted. Disse skarpene eller leilighetene er notert i begynnelsen av musikkstykket.
  • Nøkkelsignaturen betyr at hver gang du spiller den noten gjennom stykket, spiller du den skarpe eller flate som er angitt i stedet for den ikke-tilfeldige noten. For eksempel inkluderer G Major -skalaen en F -skarp, så for G Major -tastaturet vil du se et skarpt tegn (#) over personallinjen som representerer F -notatet.
Les Piano Chords Trinn 13
Les Piano Chords Trinn 13

Trinn 2. Bygg et stort akkord

Et stort akkord er den enkleste akkordtypen du kan spille. Det er et akkord med 3 toner som består av de første, tredje og femte notene på skalaen til rotnoten. Andre akkorder innebærer å gjøre en endring av durakkorden.

  • Du kan starte med en akkord i C -dur, siden det kanskje er det enkleste. Finn C -tasten på pianoet ditt, hopp over en hvit tast og legg en annen finger på den tredje tasten. Hopp over en annen hvit nøkkel og legg en tredje finger på den femte tasten. Spill disse 3 tonene samtidig, og du har et akkord i C -dur.
  • Bruk samme teori, hold hånden i samme posisjon, men skyv over en tast til D -tasten på pianoet. Legg merke til hvor fingrene dine nå faller. De bør plasseres over D, F -skarp og A. Hvis du spiller disse 3 tonene sammen, spiller du et D -durakkord.
Les piano akkorder trinn 14
Les piano akkorder trinn 14

Trinn 3. Bygg et mindre akkord

En mollakkord spilles på samme måte som en akkord, bortsett fra at du i stedet for å spille mellomtonen eller tredje tonen i skalaen spiller nøkkelen til høyre venstre eller et halvt trinn lavere. Alle mindre akkorder er bygget på samme måte.

  • For eksempel, for en C-dur-akkord, spiller du C, E, G, men for C-moll spiller du C, E-flat, G.
  • Du kan følge denne teorien for å danne alle de mindre akkordene på samme måte som du dannet alle de store akkordene.
Les piano akkorder trinn 15
Les piano akkorder trinn 15

Trinn 4. Bruk akkordteori på syvende akkorder

Syvende akkorder får navnet sitt fra det faktum at du spiller 4 noter i akkordet, med den fjerde tonen som den syvende tonen i rotnotens skala.

  • For den store syvende akkorden spiller du ganske enkelt den første, tredje, femte og syvende noten i durskalaen. For C Major Seventh, for eksempel notert som "CM7" eller "Cmaj7", ville du spille C-E-G-B.
  • For enhver syvende akkord som ikke er en major syvende, vil du senke den syvende noten et halvt trinn. For eksempel vil C7 være C-E-G-B flat. C-moll 7, forkortet "Cm7", er et akkord i C-moll pluss den senket sjuende noten: C-E flat-G-B flat.
Les piano akkorder trinn 16
Les piano akkorder trinn 16

Trinn 5. Gå videre til suspenderte akkorder

Et suspendert akkord har en uferdig lyd, fordi du erstatter den tredje tonen i durskalaen med den fjerde tonen. For å huske dette, tenk på å suspendere fingeren over den tredje tonen og slippe den videre over den fjerde.

  • Til syvende og sist spiller du en vanlig akkord, bortsett fra i stedet for å spille de første, tredje og femte tonene i skalaen, spiller du den første, fjerde og femte noten.
  • Suspenderte akkorder kan være representert på akkorddiagrammer med forkortelsen "sus" (forkortelse for "suspendert") eller med tallet 4 etter rotnoten (for å indikere at du spiller major -akkorden med den fjerde tonen i stedet for den tredje).
Les piano akkorder trinn 17
Les piano akkorder trinn 17

Trinn 6. Bruk akkordteori for å forstå mer komplekse akkorder

Når du forstår teorien bak de forskjellige akkordene og hvordan de forholder seg til de store akkordene, kan du kombinere forskjellige varianter for å lage mer komplekse akkorder.

  • For eksempel kan du lage et suspendert syvende akkord ved å kombinere et suspendert akkord med et syvende akkord. Spill den fjerde tonen i durskalaen i stedet for den tredje, og spill deretter den senkede sjuende tonen. Alle de fire tonene som spilles sammen vil være et suspendert syvende akkord.
  • Disse komplekse akkordene brukes sjelden i populærmusikk, men hvis du forstår akkordteori, har du ingen problemer med å spille dem når du ser dem på akkordlister eller i noter.

Anbefalt: