3 måter å rengjøre gamle tregulv på

Innholdsfortegnelse:

3 måter å rengjøre gamle tregulv på
3 måter å rengjøre gamle tregulv på
Anonim

Gamle tregulv er ofte like solide som de er nydelige. Med litt forsiktighet kan du bringe dem tilbake til sin tidligere herlighet. Skrap bort materialer som tørket maling, voksavsetninger og tepper som kan ha dekket gulvet. Bruk et rengjøringsmiddel av hardved eller brennevin for å håndtere flekker. Prøv å bruke hydrogenperoksid for å fjerne dype kjæledyrlukt. Om nødvendig, skjerm og puss ditt gamle gulv, og unngå sliping med mindre det er absolutt nødvendig. Når du har gjenopplivet ditt gamle gulv, feier, støvsug og tørk det regelmessig for å holde det i beste form.

Trinn

Metode 1 av 3: Rengjør gulvene regelmessig

Rengjør gamle tregulv Trinn 1
Rengjør gamle tregulv Trinn 1

Trinn 1. Feie gulvene dine daglig

Daglig vedlikehold vil bidra til å holde gamle tregulv i best mulig form. Sveip eller støvmopp dem daglig for å fjerne smuss, støv, dyrehår og annet rusk. Sørg for å feie og moppe i retning av trekorn. Dette bidrar til å forhindre at smuss og skitt blir sittende fast i sprekker mellom plankene.

Et mikrofiberhåndkle er også flott for å fjerne støv

Rengjør gamle tregulv Trinn 2
Rengjør gamle tregulv Trinn 2

Trinn 2. Støvsug ved bruk av bar gulvinnstilling ukentlig

Ved å støvsuge dine tregulv blir du kvitt støv og smuss mellom gulvbrettene. Bruk av bare gulvinnstilling vil forhindre at vakuumet skraper på gulvet. Et slangefeste med en myk børste er også en effektiv måte å forhindre riper.

Rengjør gamle tregulv Trinn 3
Rengjør gamle tregulv Trinn 3

Trinn 3. Mopp hver måned med et frottémopphode og rengjøring av tregulv

Bruk bare rengjøringsmidler merket for tregulv. Hold deg unna eddik, ammoniakk og sterke kjemikalier. Spray en liten mengde hardvedrenser direkte på gulvet, og tørk deretter gulvet med en tørr frottémopp.

  • Husk å gå med mineralsk brennevin hvis finishen din er usikker. Unngå å bruke vannbaserte hardtre-rengjøringsmidler på en usunn finish.
  • Unngå å bruke våtmopp, og bruk alltid så lite fuktighet som mulig når du rengjør tregulv.
Rengjør gamle tregulv Trinn 4
Rengjør gamle tregulv Trinn 4

Trinn 4. Tørk av søl så snart som mulig

Kaffe, blekk, maling og rot fra kjæledyr er bare noen få materialer som kan forårsake flekker på lang sikt. Tørk av disse og andre søl umiddelbart, så forhindre flekker i å sette seg. Bruk en lett fuktet klut og unngå å overmette gulvet med vann.

Metode 2 av 3: Gjenoppliving av gammelt tregulv

Rengjør gamle tregulv Trinn 5
Rengjør gamle tregulv Trinn 5

Trinn 1. Bestem gulvets finish

Hvis du nettopp har kjøpt et gammelt hus, kan du spørre eiendomsmegleren eller tidligere huseier om parkettgulvets historie. Hvis du ikke finner informasjon om gulvet ditt, kan du teste det for å bestemme finishen.

  • Test finishens lydighet ved å påføre noen dråper vann på et slitt område. Hvis vannet perler i noen minutter, er finishen forsvarlig. Hvis vannet absorberes i treverket, er overflaten usunn, og vannbaserte rengjøringsprodukter må unngås.
  • Lydfinisher er mer sannsynlig å være moderne, mens usunde finisher er mer sannsynlig å være eldre.
Rengjør gamle tregulv Trinn 6
Rengjør gamle tregulv Trinn 6

Trinn 2. Skrap vekk tørket maling, tyggegummi og andre forsteinede materialer

Eldre tregulv er ofte flekket med kakede, forsteinede materialer, som tørket maling, overvoksede avsetninger eller tyggegummi. Hvis det var dekket av linoleum eller teppe, kan det fortsatt være biter av trekket og limet. Skrap noen av disse materialene for hånd med en plastspatel eller kjedelig sparkel.

Hvis du har problemer, kan du prøve å legge en plastpose fylt med isbiter på toppen av tannkjøttet eller voksen. La den sitte i noen minutter, og prøv å skrape den av gulvet

Rengjør gamle tregulv Trinn 7
Rengjør gamle tregulv Trinn 7

Trinn 3. Rengjør en lydfinish med et rengjøringsmiddel for løvtre

Hvis det gamle gulvet ditt ikke har noen alvorlig skade, kan det bare kreve enkel rengjøring, polering og forsegling. Fjern alle møbler og gulvbelegg, og ta av deg skoene eller dekk dem med støvler. Spray gulvet med en liten mengde rengjøringsmiddel for tregulv. Tørk av gulvet med en tørr frottémopp eller et frottéhåndkle.

Rengjør gamle tregulv Trinn 8
Rengjør gamle tregulv Trinn 8

Trinn 4. Rengjør en usunn finish med mineralsk brennevin

Det er best å rengjøre et gulv med en usunn finish med luktfri mineralsk sprit. Fukt et frottéhåndkle og tørk av overflaten av løvtre. Bruk en skuresvamp eller slipeskjerm for å håndtere tøffere flekker.

Rengjør gamle tregulv Trinn 9
Rengjør gamle tregulv Trinn 9

Trinn 5. Bløtlegg dypt, utbredt kjæledyr flekker med hydrogenperoksid over natten

Det vil ta litt arbeid å fjerne flekker og lukt hvis tregulvet ditt er i et rom som tidligere ble brukt som søppelboks. Hell hydrogenperoksid over de berørte områdene, dekk dem med filler fuktet med hydrogenperoksid, og la dem trekke over natten. Neste dag, tørk av overflødig rengjøringsmiddel, så skjerm eller sand og refinér gulvet.

  • Hvis du bare har å gjøre med en lys flekk, dekk den med en fille fuktet i hydrogenperoksid, men sjekk den hvert 10. minutt. Tørk av overflødig rengjøringsmiddel så snart flekken er borte.
  • I ekstreme tilfeller av kjæledyrlukt er undergulvet under løvtre forurenset. Tregulvet må fjernes slik at undergulvet kan behandles.

Metode 3 av 3: Skjerming av gamle tregulv

Rengjør gamle tregulv Trinn 10
Rengjør gamle tregulv Trinn 10

Trinn 1. Test for voks

Med mindre du vet at gulvene dine er uvoksede, må du teste for voks for å vite hvordan du best kan ta vare på gulvet ditt. Fukt et stykke ekstra fin stålull og bruk det til å gni områder du tror kan være vokset.

  • Voks vil dukke opp som en lys grå flekk eller flekk på stålullen.
  • Gulv som dateres før 1930 har vanligvis mange lag pasta voks over en tungoljefinish eller skjellakk. Du kan skjerme og vokse gulvet på nytt eller bruke en kjemisk stripper for å fjerne voksen og påføre en moderne polyuretanfinish.
Rengjør gamle tregulv Trinn 11
Rengjør gamle tregulv Trinn 11

Trinn 2. Skjerm gulvet ditt med en buffer

Den enkleste og mildeste måten å gjenopprette et gammelt gulv til sin tidligere prakt, er å skjerme det med en buffer, som kan leies fra de fleste maskinvarebutikker. Etter rengjøring av gulvet, bruk en håndholdt slipeskjerm for å grove opp kantene og hjørnene i rommet der bufferen ikke har tilgang. Bruk en buffer med en slipeskive på 150 eller 120 korn for å skjerme gulvet, eller buff ned den eksisterende overflaten.

  • Slipeputer er fargekodet, med svart, lilla og brunt som slipende strippeputer. Grønt og blått er slipemiddel på mellomnivå, og solbrune og hvite puter er milde poleringsunderlag.
  • Slipeskivene slites ut, så du trenger minst tre for å vise et typisk rom.
  • Buffing vil ikke fjerne dype riper eller store skader. Det vil imidlertid hjelpe til med å gjenopprette glans og fjerne overflateriper på gammelt eller kjedelig løvtre.
Rengjør gamle tregulv Trinn 12
Rengjør gamle tregulv Trinn 12

Trinn 3. Refinish gulvet

Når du er ferdig med polering, tørk av vinduskarmer og andre overflater og støvsug rommet grundig for å fjerne alt støv. Valget av finish vil avhenge av resultatene av vokstesten.

Påfør vokset gulv. Hvis gulvet ditt var ferdig med en moderne sealer, gå med polyuretan. Du kan ikke bruke den ene hvis du begynte med den andre: ikke påfør voks på en polyuretanfinish eller omvendt

Rengjør gamle tregulv Trinn 13
Rengjør gamle tregulv Trinn 13

Trinn 4. Unngå å slipe gamle tregulv med mindre det er absolutt nødvendig

Hvis gulvet ditt er mer enn 50 år gammelt, bør du unngå å slipe det. Det er en grense for hvor mye tre du kan fjerne uten å skade gulvet permanent. Når du rengjør og gjenoppliver et gammelt tregulv, sand bare hvis det er så sterkt flekket at screening eller kjemisk stripping ikke er alternativer.

Rengjør gamle tregulv Trinn 14
Rengjør gamle tregulv Trinn 14

Trinn 5. Rådfør deg med en profesjonell med restaureringserfaring

Få profesjonell hjelp hvis ditt gamle tregulv er alvorlig slitt eller skadet, eller hvis du er usikker på sammensetningen. Munn til munn er vanligvis den beste måten å finne en god entreprenør. Se etter en med restaureringserfaring som ikke vil råde deg til å rive ut hele gulvet med mindre det er absolutt nødvendig.

Anbefalt: