3 måter å vaske tyll på

Innholdsfortegnelse:

3 måter å vaske tyll på
3 måter å vaske tyll på
Anonim

Tyll er et delikat stoff som ofte finnes på brudekjoler, slør, balletttutus og andre scenekostymer. Det er et vakkert, men likevel veldig delikat materiale. Det må håndteres og vaskes med forsiktighet. Du kan rengjøre tyll ved å fjerne flekker, vaske for hånd og i vaskemaskinen.

Trinn

Metode 1 av 3: Fjerne flekker

Vask tyll Trinn 1
Vask tyll Trinn 1

Trinn 1. Inspiser tyllen

Se etter smuss og flekker. Hvis det er en kjole, kan du se på interiøret, falden og trene om det er en. Legg merke til alle flekker eller problemområder. Noen problemer kan ikke løses hvis det er gjort skade på tyllen.

Stedrensing er kanskje ikke verdt det hvis store områder av tyllen er flekkete

Vask tyll Trinn 2
Vask tyll Trinn 2

Trinn 2. Bruk en mild flekkfjerner

Selv om du har dype flekker, er en mild fjerner det du bør bruke på tyll. En sterk flekkfjerner kan fjerne tøffe flekker, men det vil mest sannsynlig gjøre permanent skade på tyllen. OxiClean tilbyr en skånsom flekkfjerner, og du kan også velge å lage din egen.

Lag din egen milde flekkfjerner med 1 ss natron, fire ss mild oppvaskmiddel og åtte ss hydrogenperoksid. Kombiner ingrediensene, hell i en krukke og la den sitte over natten

Vask tyll Trinn 3
Vask tyll Trinn 3

Trinn 3. Gni forsiktig med fingrene

Påfør flekkfjerner på stoffet ved å spraye det, eller hell en liten mengde direkte på stoffet eller svampen. Bruk fingrene eller en myk svamp med kaldt vann for å skrubbe flekken forsiktig. Gni til du ser at flekken begynner å gi seg. La den deretter sitte i tretti minutter.

Ikke bruk en hard svamp eller tannbørste fordi tyllen kan bli skadet ved å bruke noe for hardt på den

Vask tyll Trinn 4
Vask tyll Trinn 4

Trinn 4. Bruk ufortynnet vaskemiddel

Hvis flekken fortsatt er der etter tretti minutter, kan du prøve å fjerne flekken med et ufortynnet vaskemiddel. Bruk kaldt vann og en liten mengde vaskemiddel og gni forsiktig med hånden i tyllen. Skyll med kaldt vann til alt flekkrens og vaskemiddel er ute av tyllen. Heng den opp til tørk.

Tide, Downy og Arm & Hammer er noen få vaskemiddelmerker du kan bruke

Vask tyll Trinn 5
Vask tyll Trinn 5

Trinn 5. Rengjør hele tyllet

Flekkfjerning kan ofte etterlate ringer eller merker. Vask hele tyllet for hånd eller i en vaskemaskin hvis flekkene ikke er fjernet, eller hvis det er merker fra flekkfjerningsprosessen. Hvis tyllen er skjør, ta den til en spesialist for å se hva som kan gjøres med den.

Metode 2 av 3: Vask for hånd

Vask tyll Trinn 6
Vask tyll Trinn 6

Trinn 1. Pass på at den ikke er for skjør

Inspiser tyllen for å se om den er sterk nok til å tåle en grundig vask. Hvis du er i tvil, ta det til en spesialist for å få en annen mening. Spesialister vil kunne teste den for å se om den tåler vask.

En spesialist kan være et renseri eller produsent av tyllartikler, som tutus. Forskningsspesialister i ditt område på Google eller i telefonboken

Vask tyll Trinn 7
Vask tyll Trinn 7

Trinn 2. Legg tyllen mellom to håndklær

Ta to rene, hvite håndklær og legg tyllen mellom dem. Du vil ikke fjerne tyllen under vaskeprosessen. Håndklærne forhindrer tyllen i å rive under sin egen vekt og flyter til toppen av vannet.

Tyll som flyter til toppen av vannet kan resultere i ujevn rengjøring

Vask tyll Trinn 8
Vask tyll Trinn 8

Trinn 3. Kjør et bad med såpe og kaldt vann

Fyll badekaret med vann. Når det er fylt, tilsett et par dråper mildt vaskemiddel eller såpe i badekaret. Hvis du har hvit tyll, kan du velge å bleke den i stedet for å rengjøre den med såpe. Det eneste du ville gjort annerledes er å bruke varmt vann og en fargestoffblekemiddel.

Clorox 2 er en blekemiddel som ville fungere. Bland blekemidlet med en liten mengde varmt vann og tilsett det i badekaret

Vask tyll Trinn 9
Vask tyll Trinn 9

Trinn 4. Senk håndklærne

Hvis du bare vasker tyllen, senk håndklærne i fem minutter. Hvis du bruker blekemiddel, senk håndklærne fra hvor som helst mellom tjue minutter og to timer. Kontroller hvert tjue minutt eller så om du lar tyllen ligge i badekaret i en periode.

Vask tyll Trinn 10
Vask tyll Trinn 10

Trinn 5. Skyll med kaldt vann

Skyll håndklær og tyll sammen grundig med kaldt vann. Fjern håndklærne fra tyllen. Hvis det er flekker igjen, kan du skrubbe dem forsiktig med en myk tannbørste. Skyll til det ikke er såpe igjen. Vri den forsiktig ut for å fjerne overflødig vann.

Vask tyll Trinn 11
Vask tyll Trinn 11

Trinn 6. La det tørke

Du kan velge å la tyllen tørke på et tørt håndkle, eller ved å henge den opp. Hvis du bruker et håndkle, må du kontrollere at det er rent og legge tyllen flatt og vente til den tørker. Hvis du henger den opp, må du bruke en plastoppheng og henge den på et sted der den har frisk luft og nok åpen plass rundt den.

Metode 3 av 3: Bruke vaskemaskinen

Vask tyll Trinn 12
Vask tyll Trinn 12

Trinn 1. Snu tyllen på innsiden

Hvis det er en kjole eller antrekk, må du sørge for at hver glidelås er glidelås, knapper er løsnet, kroker er ferdig og bånd er løsnet. Vri deretter tyllen inn og ut. Dette forhindrer rivning og fargefading.

Løse kroker kan komme i klem på tyllen i vaskemaskinen og få den til å rive

Vask tyll Trinn 13
Vask tyll Trinn 13

Trinn 2. Legg i en vaskepose

Det er ikke helt nødvendig, men det er tryggere for tyllen hvis du bruker en vaskepose i mesh. Tøyposer i mesh brukes ofte til oppbevaring av skitne klær, men de kan også legges i vaskemaskinen for å beskytte delikat stoff. Du kan kjøpe tøyvaskposer i mesh for rimelig billig på steder som Walmart, Target, Dollar Tree og online på Amazon.

Vask tyll Trinn 14
Vask tyll Trinn 14

Trinn 3. Bruk et mildt vaskemiddel

Sørg for å bruke et mildt vaskemiddel når du vasker tyll i vaskemaskinen. Sterkere vaskemidler kan fjerne flekker, men tyllet vil trolig bli skadet. Dreft, syvende generasjon og All Free and Clear tilbyr milde vaskemidler.

Milde vaskemidler har ingen fargestoffer, parfymer eller sterke kjemikalier

Vask tyll Trinn 15
Vask tyll Trinn 15

Trinn 4. Vask i kaldt vann

Sett maskinen på en skånsom syklus. Still tiden til den korteste tidsinnstillingen, med mindre tyllen er for skitten. Sørg for at kaldt vann brukes.

Vask tyll Trinn 16
Vask tyll Trinn 16

Trinn 5. Tørk på lav varme

Du kan velge å henge tyllen opp for å tørke på en plastoppheng i et åpent rom. Eller du kan tørketrommel i lav varme. Hvis tyllen er ekstra delikat, er det bedre å henge den opp til tørk.

Tips

  • Tyll lagres best innpakket i silkepapir. Hvis det er hvit tyll, bruk blåfarget silkepapir.
  • Når tyllen er vasket og tørket, kan du stryke den forsiktig ved lav temperatur med en klut.

Advarsler

  • Ikke prøv å vaske tyll hvis det er veldig skjørt. Rådfør deg først med en profesjonell.
  • Å bruke sterkt vaskemiddel og en tøff vaskemetode er aldri bra for tyll.

Anbefalt: