3 måter å fjerne flekker fra fliser

Innholdsfortegnelse:

3 måter å fjerne flekker fra fliser
3 måter å fjerne flekker fra fliser
Anonim

Fliser er generelt ganske flekkbestandige, men ting som blod, tannkjøtt, fett, blekk og neglelakk kan etterlate permanente merker. Det er mange måter å fjerne flekker fra fliser ved å bruke alt fra natron til hydrogenperoksid, men noen metoder er mer effektive for bestemte flekker. Husk å teste den valgte flekkfjerningsmetoden på et lite synlig stykke flis først for å se om flisene reagerer negativt på kjemikalier i løsningen.

Trinn

Metode 1 av 3: Bruke husholdningsrengjøringsmidler

Fjern flekker fra fliser Trinn 1
Fjern flekker fra fliser Trinn 1

Trinn 1. Legg flekken med 3 prosent hydrogenperoksid

Hydrogenperoksid er et kraftig rengjøringskjemikalie, selv når det er fortynnet, så bruk bare små klatter av løsningen for å rense flekken. Det er litt etsende, så vask overflaten grundig med vann fra springen så snart flekken har forsvunnet.

  • Hvis flekken din er spesielt vanskelig å fjerne, legg en fille fuktet med hydrogenperoksid over flekken. La det stå i 1-2 timer. Fjern deretter fille og fortsett å skrubbe flekken. Før du bruker denne teknikken til å rense en flekk i et synlig område, kan du prøve den på et lite synlig sted for å være sikker på at den ikke vil skade flisene dine.
  • Hydrogenperoksid er spesielt effektivt for rengjøring av kaffeflekker, neglelakk og blodflekker på keramiske eller ferdige fliser.
  • Hydrogenperoksid er en blekemiddelaktig kjemikalie, så før du bruker andre rengjøringsspray eller -løsninger på kjøkkenet, tørk av flisene grundig med vann for å fjerne rester.
Fjern flekker fra fliser Trinn 2
Fjern flekker fra fliser Trinn 2

Trinn 2. Fortynn blekemiddelet i kaldt vann for dype eller organiske flekker

Hell en hette med blekemiddel i en 3,8 liter bøtte med kaldt vann og bland det. Bruk deretter en hvit klut til å tørke og skrubbe bort flekken. Hvis løsningen ikke viser seg å være sterk nok, legg til en ny hette og prøv igjen, men vær forsiktig med hvor mye du tilfører, da blekemiddel er utrolig ille å få på annet enn flekker.

  • Blekemiddel er spesielt effektivt med blekk, kaffe, juice og blodflekker - i utgangspunktet blir alt som har det vanskelig å rengjøre normalt tørket av blekemiddel.
  • Blekemiddel er beryktet for å reagere med andre rengjøringsløsninger, spesielt ammoniakkbaserte løsninger. Vær helt sikker på at blekemiddelet er vasket bort, og la området tørke i noen timer før du bruker andre rengjøringsløsninger i nærheten av flisene.
Fjern flekker fra fliser Trinn 3
Fjern flekker fra fliser Trinn 3

Trinn 3. Skrub skurepulver i flytende gulvflekker for å løfte dem

Fukt flekken litt med vann, og dryss deretter nok skurepulver på gulvflisen for å dekke den helt. Bland det forsiktig med vannet og la massen sitte i noen minutter for å reagere. Tørk deretter av flekken med en slipende svamp eller en fille.

  • Skurepulver er effektivt for rengjøring av vanlige gulvflekker som fettflekker, matflekker og vannmerker.
  • Hvis du trenger å prøve en annen flekkfjerningsmetode, tørk og rengjør området med vann først, da noen kjemikalier i pulveret kan reagere dårlig med andre rengjøringsmidler.
Fjern flekker fra fliser Trinn 4
Fjern flekker fra fliser Trinn 4

Trinn 4. Bland boraks og vann for å fjerne flekker fra gulvfliser

Borax er et populært middel for rengjøring av klær, men det er også veldig effektivt for rengjøring av kjøkkenet. Bland 1 kopp (400 g) Borax med 14 kopp (59 ml) og dypp en slipende svamp i løsningen. Skrubb det flekkete flisen til det er løftet - dette kan kreve litt albuefett for spesielt tøffe flekker.

  • Bruk bare Borax på ferdige fliser, for eksempel keramikk, porselen eller marmor.
  • Bland 2 ss (50 g) Borax med 3,8 liter vann for å lage en løsning som er perfekt for å tørke gulvet regelmessig, noe som kan forhindre flekker i utgangspunktet.
Fjern flekker fra fliser Trinn 5
Fjern flekker fra fliser Trinn 5

Trinn 5. Kjøp marmoromslag til marmorfliser hvis andre rengjøringsmetoder ikke fungerer

Bare gni omslagspastaen på flekken til en tykkelse på ca. 14 0,64 cm, dekk området med plast og la det sitte i 1 til 2 dager. Tørk av pastaen og sjekk flekken for å se om den ble fjernet.

  • Marmorfliser har en annen struktur og sminke enn andre fliser, og selv om blekemiddel og hydrogenperoksid generelt fungerer, er marmoromslag spesielt laget for å rengjøre dette materialet.
  • Påfør omslag om nødvendig hvis flekken ikke ble absorbert, og la den stå i mer enn 1 dag hvis flekken er spesielt dyp.

Metode 2 av 3: Prøver naturlige løsninger

Fjern flekker fra fliser Trinn 6
Fjern flekker fra fliser Trinn 6

Trinn 1. Hell club soda på flekken og la den sitte for å løfte sukkerholdige eller fete flekker

Velg en smakløs, sukkerfri klubbbrus - vann og karbonatisering er nok for å få jobben gjort. Hell nok brus på flekken til å lage et vannbasseng, og la det sitte og reagere i noen minutter. Karbonatiseringen bør løfte flekken effektivt, så tørk bare bort eventuell gjenværende væske og skrubb flekken med en slipende svamp.

Klubbbrus er mest effektivt for rengjøring av fettflekker og fettbaserte flekker, men du kan også finne det effektivt for å rengjøre sukkerholdige flekker og rot, for eksempel fra sølt brus

Fjern flekker fra fliser Trinn 7
Fjern flekker fra fliser Trinn 7

Trinn 2. Bruk hvit eddik til å rense flekker ut av fugemassen mellom flisene

Hell litt hvit eddik på en slipende svamp og tørk groutlinjene grovt for å løfte skitne eller svarte rester. Ikke bland eddiken med natron eller andre rengjøringsmidler, da kan det avbryte rengjøringsegenskapene til begge ingrediensene. Hvis området fortsatt er skittent, tørk eddiken bort med vann før du prøver en annen rengjøringsmetode.

  • Hvit eddik er flott for fugemasse, men er også effektiv for rengjøring av husholdningskeramikk som badekar, toaletter og vasker. Det er spesielt nyttig for å fjerne harde vannflekker.
  • Sørg for å bruke eddik med full styrke for å maksimere rengjøringseffektiviteten. Se etter eddik med full styrke i rengjøringsdelen, siden matlagingseddik ikke er like sterk.
Fjern flekker fra fliser Trinn 8
Fjern flekker fra fliser Trinn 8

Trinn 3. Velg en blanding av natron og vann for å rengjøre ikke-keramiske fliser

Keramikk, marmor og andre fliser med et ferdig belegg rengjøres enkelt ved hjelp av de andre metodene i denne veiledningen, men skifer og ellers uglaserte fliser må rengjøres med en blanding av natron og vann. Bland 3 deler natron med 1 del vann i en bolle, rør det til en pasta, og skrubb deretter pastaen på flekken med en tannbørste.

  • Natron og vann er å foretrekke for skifer, ettersom det ikke etterlater noen permanente merker som lett kan vaskes bort på keramiske eller andre glaserte fliser.
  • Natron er bra å bruke for små, klebrig flekker, men med litt albue kan fett også være effektivt for større flekker.
  • Etter at du har rengjort med natron, er det normalt å ha en hvit glasur igjen på overflaten du har rengjort. For å forhindre dette, skyll området godt og tørk det ned 2-3 ganger med en ren fille.
Fjern flekker fra fliser Trinn 9
Fjern flekker fra fliser Trinn 9

Trinn 4. Spray sitronsaft på harde vannflekker på ferdige fliser

Sitronsaft er veldig surt og vil lett løfte harde vannflekker fra ferdige fliser. Bare spray sitronsaften på flekken, eller suge en fille eller svamp i saften, og skrubb området til flekken er løftet.

Bruk bare sitronsaft på ferdige fliser, som keramikk og porselen, og aldri på stein- eller skiferfliser, da surheten kan forårsake flekker som ikke kan fjernes i materialet

Metode 3 av 3: Bruk is til å fjerne klebrig flekker

Fjern flekker fra fliser Trinn 10
Fjern flekker fra fliser Trinn 10

Trinn 1. Fyll en plastpose med isbiter og legg den over voksen, tannkjøttet eller tjæreflekken

Fyll en forseglet plastpose med is til størrelsen på flekken - de fleste små flekker trenger bare en sandwichpose, men større flekker kan kreve bruk av en frysepose for å dekke hele området. Frys noen isbiter på forhånd, slik at du enkelt kan fylle posen og begynne å fjerne flekken fra flisen din.

  • Denne metoden fungerer bare på gummiflekker, inkludert tjære, voks og lim, ettersom den herder materialet og gjør det lettere å sponne vekk. Ikke prøv å fryse en flytende flekk, ellers blir du skuffet over dens ineffektivitet.
  • Flytende nitrogen har vist seg å være effektivt for å fjerne gummiflekker, men det kan være vanskelig å kontrollere nøyaktig og kan forårsake skade på flisene dine - unngå det.
Fjern flekker fra fliser Trinn 11
Fjern flekker fra fliser Trinn 11

Trinn 2. Skrap vekk flekken med en trepinne når den størkner

Ta bort isposen etter omtrent 1/2 time til 1 time, og sjekk om flekken har størknet. Hvis den har det, ta en trepinne, for eksempel en ispinne, og kutt den bort. Ikke bekymre deg hvis du ikke kan få alt fjernet på en gang, bare fjern de solide delene som stiger over flisen så godt du kan.

Ikke bruk en metall- eller keramisk pinne, da dette vil ripe flisene dine og skape et annet estetisk problem - det er samme grunn til at det er best å bruke en treskje i en metallkanne

Fjern flekker fra fliser Trinn 12
Fjern flekker fra fliser Trinn 12

Trinn 3. Fjern eventuelle rester med tynnere maling

Bruk en klatt malingstynner på en fille for å fjerne eventuelle siste rester av flekken fra flisen. Du kan synes det er effektivt å rengjøre stedet med en slipende svamp, men sørg for å kjøpe en svamp som er klassifisert for flisens materiale, og unngå å bruke stålull.

  • Du kan finne tynnere i enhver hobbybutikk eller jernvarehandel.
  • Hvis flekken er vedvarende, påfør isposen i en time til og prøv igjen, ettersom tannkjøttet, voksen eller tjære kan ha blitt varm og blitt klissete igjen.

Tips

Noen flekkfjerningsmetoder er mer effektive enn andre, så bare fordi en rengjøringsmetode ikke fungerer for flekken din, ikke gi opp! Bare sørg for å rengjøre området for pulver eller løsning helt før du går videre

Advarsler

  • Hvis du ved et uhell får i deg kjemikalier eller får det på øynene eller i nesen, må du umiddelbart ringe giftkontroll og skylle området med vann i minst 10 minutter.
  • Bruk hansker når du håndterer hydrogenperoksid og blekemiddel for å forhindre skade på huden din. Selv i fortynnede mengder kan blekemiddel og hydrogenperoksidløsninger tørke deg ut eller komme under neglene dine, som kan forårsake forgiftning hvis du biter neglene.

Anbefalt: