4 måter å fjerne flekker fra papir

Innholdsfortegnelse:

4 måter å fjerne flekker fra papir
4 måter å fjerne flekker fra papir
Anonim

Du har nettopp løftet kaffekoppen for å finne en ring på siden i en dyr lærebok. Eller kanskje du legger noen viktige dokumenter på en skitten kjøkkenbenk, og nå er de beiset med matolje. Eller kanskje en biblioteksbok ga deg et stygt papirkutt og litt blod kom på siden. Ikke få panikk! Denne artikkelen vil lære deg hvordan du fjerner disse flekkene uten å skade papiret ytterligere.

Trinn

Metode 1 av 4: Forberedelse til opprydding

Fjern flekker fra papir Trinn 1
Fjern flekker fra papir Trinn 1

Trinn 1. Handle raskt

Dette er det viktigste trinnet for riktig flekkfjerning. Jo raskere du begynner å rydde opp, desto bedre blir resultatene. Flekker som er igjen alene lenge begynner å "sette seg" og blir vanskeligere å fjerne.

Hvis en flekk har tørket og satt seg i et verdifullt eller uerstattelig element, er restaurering fortsatt mulig! Imidlertid er metodene ganske kompliserte og muligens farlige for de uerfarne. Rådfør deg med en profesjonell arkivar hvis metodene som er beskrevet her ikke er nok

Fjern flekker fra papir Trinn 2
Fjern flekker fra papir Trinn 2

Trinn 2. Vurder skaden

Er varen din å redde? Flekkfjerning er vanligvis forbeholdt relativt små områder med misfarging. Du kan rense en skvett te, men ingenting kan realistisk gjøres for en pocket som er dynket av en hel gryte.

Fjern flekker fra papir Trinn 3
Fjern flekker fra papir Trinn 3

Trinn 3. Bestem hva slags flekk du har

Vær oppmerksom på typen stoff på papiret før du gjør noe. Flekketypen bestemmer metoden for opprydding. Denne artikkelen forklarer hvordan du tar vare på de tre vanligste flekkene:

  • Vannbaserte flekker:

    Denne gruppen er sannsynligvis den mest sannsynlige. Den inneholder de fleste typer drikkevarer, inkludert kaffe, te og brus. Disse væskene fungerer som en slags fargestoff, og etterlater pigment som en flekk når de er tørket.

  • Olje- eller fettflekker:

    Som navnet antyder, er dette flekker forårsaket av oljer, for eksempel de som brukes i matlaging. Disse flekkene er generelt vanskeligere å fjerne enn vannbaserte flekker, ettersom fett etterlater oljeaktige, klare flekker i papir.

  • Blodflekker:

    Enten det kommer fra et papirskår eller en neseblødning, kan blod ofte finne veien til en bok. Selv om blod er teknisk vannbasert, må det tas spesielle hensyn under opprydding for å forhindre permanent gul flekk.

Metode 2 av 4: Fjerne vannbaserte flekker

Fjern flekker fra papir Trinn 4
Fjern flekker fra papir Trinn 4

Trinn 1. Tørk så mye av fargestoffet du kan med et tørt, brettet papirhåndkle

Hvis håndkleet trekker gjennom, bruk en ny for å tørke opp resten. Forsiktig dabbing vil minimere størrelsen på flekken ved ikke å spre væsken rundt. Trykk forsiktig opp og ned for ikke å skade papiret.

Fjern flekker fra papirtrinn 5
Fjern flekker fra papirtrinn 5

Trinn 2. Tørk av og tørk en vanntett overflate og fordel siden på den

Vær helt sikker på at arbeidsområdet ditt er rent, ellers vil du ha en flekk til å fjerne! Hold papiret nede i to eller flere hjørner med rene, vanntette gjenstander. Dette trinnet er å minimere muligheten for å rynke siden.

Fjern flekker fra papirtrinn 6
Fjern flekker fra papirtrinn 6

Trinn 3. Fukt et rent papirhåndkle og dupp igjen flekken forsiktig

Gjenta dette med ferske tørkepapir til du slutter å se fargen komme av på håndkleet. Med vannbaserte flekker som ikke har blitt tørket, vil det meste pigmentet fjernes ved å bare bruke denne metoden. Fortsett til neste trinn hvis flekken din vedvarer.

Fjern flekker fra papir Trinn 7
Fjern flekker fra papir Trinn 7

Trinn 4. Forbered en fortynnet eddikløsning

Bland en halv kopp hvit eddik i en bolle med en halv kopp vann. De fleste andre typer eddik vil selv flekke papir, så vær sikker på at eddiken du bruker er helt klar. Dette trinnet bør gjøres vekk fra papiret for å unngå søl og ytterligere skade.

Fjern flekker fra papir Trinn 8
Fjern flekker fra papir Trinn 8

Trinn 5. Fukt en bomullsdott med løsningen og tørk forsiktig et lite ord på dokumentet

Kontroller om det har kommet blekk på bomullsdottene. Noen utskriftsmetoder produserer blekk som ikke går, men andre vil. I tilfelle det gjør det, må du velge den minste, minst iøynefallende delen av papiret som skal testes.

  • Hvis det har kommet blekk fra dokumentet, kan ytterligere forsøk på å fjerne flekken ødelegge papiret.
  • Hvis vatrondellen er klar, fortsett til neste trinn.
Fjern flekker fra papir Trinn 9
Fjern flekker fra papir Trinn 9

Trinn 6. Legg bomullsdott på flekken

Eventuelt gjenværende pigment bør løses opp av eddiken og løftes fra siden. Hvis flekken var stor eller mørk, må du kanskje gjenta dette trinnet med en ny gjennomvåt bomullsdott når den første blir skitten. Ved å bruke friske bomullsballer kan du ikke utilsiktet spre flekken over siden.

Fjern flekker fra papir Trinn 10
Fjern flekker fra papir Trinn 10

Trinn 7. Dup området der flekken en gang var med et tørt papirhåndkle

La papiret lufttørke. Hvis elementet du nettopp renset var siden i en bok, la boken stå åpen til den siden. Bruk vekter for å holde papirhåndklær på sidene på hver side av den nyrensede siden.

Metode 3 av 4: Rengjøring av oljeflekker

Fjern flekker fra papirtrinn 11
Fjern flekker fra papirtrinn 11

Trinn 1. Sug opp overflødig olje med et papirhåndkle

Som med vannbaserte flekker, gjør dette så raskt som mulig. Oljeflekker settes vanligvis ikke på samme måte som vannbaserte flekker, men de kan fortsatt spre seg raskt. Vask hendene før du går videre til neste trinn for å sikre at de er fri for olje.

Fjern flekker fra papir Trinn 12
Fjern flekker fra papir Trinn 12

Trinn 2. Brett et papirhåndkle slik at det er minst to ark tykt og bredere enn flekken

Legg håndkleet på et rent, hardt underlag. Sørg for å velge en overflate som ikke vil bli skadet av oljen i tilfelle den trekker gjennom papiret. De beste stedene for dette er kjøkkenbenken, et glassbord eller en arbeidsbenk i metall. Unngå tremøbler.

Fjern flekker fra papir Trinn 13
Fjern flekker fra papir Trinn 13

Trinn 3. Legg papiret oppå papirhåndkleet

Pass på at flekken er over papirhåndkleet. Det er best å sentrere flekken slik at det er omtrent en tomme papirhåndkle som også dekker den rene delen av siden på alle sider. Den ekstra plassen er der i tilfelle flekken sprer seg litt over tid.

Fjern flekker fra papir Trinn 14
Fjern flekker fra papir Trinn 14

Trinn 4. Brett et annet papirhåndkle og legg det over flekken

Som med det første papirhåndkleet, må du sørge for at det er minst to ark tykt. Igjen, sørg for at papirhåndkleet er rundt en tomme bredere enn flekken på alle sider. Dette er spesielt viktig for å unngå å få olje på objektet i neste trinn.

Fjern flekker fra papirtrinn 15
Fjern flekker fra papirtrinn 15

Trinn 5. Legg en tung bok på toppen av det andre papirhåndkleet

De beste bøkene å bruke er lærebøker og ordbøker. Enhver flat, tung gjenstand kan brukes i stedet for en bok. Hvis flekken var inne i en bok, lukker du boken med tørkepapirene inni og legger en annen bok på toppen.

Fjern flekker fra papirtrinn 16
Fjern flekker fra papirtrinn 16

Trinn 6. Fjern boken etter noen dager

Flekken kan fjernes helt på dette tidspunktet. Hvis flekken fremdeles er synlig, kan du prøve å bytte papirhåndklær og legge boken tilbake på papiret for en natt til. Fortsett til neste trinn hvis det fortsatt er olje igjen.

Fjern flekker fra papirtrinn 17
Fjern flekker fra papirtrinn 17

Trinn 7. Legg nok natron på papiret slik at det dekker flekken helt og la stå over natten

Natronen skal være i en relativt høy haug. Hvis du fortsatt kan se papiret gjennom natron, legg til mer! Andre ikke-fargede absorberende pulver vil også fungere for dette trinnet.

Fjern flekker fra papir Trinn 18
Fjern flekker fra papir Trinn 18

Trinn 8. Fjern natron og sjekk flekken

Gjenta trinn 7-8 med fersk natron til flekken er helt borte. Hvis flekken fremdeles er synlig etter noen få forsøk, må du kanskje ta papiret til en profesjonell restaurator. Vær imidlertid oppmerksom på at tjenestene deres mest sannsynlig vil være dyre.

Metode 4 av 4: Slette blodflekker

Fjern flekker fra papirtrinn 19
Fjern flekker fra papirtrinn 19

Trinn 1. Sug opp så mye blod som mulig med en ren, tørr bomullsdott eller et papirhåndkle

Hvis flekken ikke er ditt eget blod, vær forsiktig og bruk hansker for dette og alle påfølgende trinn. Noen blodbårne patogener kan forbli smittsomme i dager utenfor kroppen. Kast alle skitne rengjøringsmidler forsiktig.

Fjern flekker fra papirtrinn 20
Fjern flekker fra papirtrinn 20

Trinn 2. Fukt en bomullsdott med kaldt vann og dup forsiktig på flekken akkurat nok til å fukte området

Avkjøl om mulig vannet i en bolle med isbiter. Bruk aldri varmt eller varmt vann for å rense blod! Hvis du gjør det, kan varmen sette flekken og gjøre den permanent.

Fjern flekker fra papirtrinn 21
Fjern flekker fra papirtrinn 21

Trinn 3. Mopp opp den fuktede flekken med en tørr bomullsdott

Tørk forsiktig av området til det er tørt. Tamp forsiktig opp og ned. Ikke tørk på en tørr flekk, da det kan skade papiret.

Fjern flekker fra papirtrinn 22
Fjern flekker fra papirtrinn 22

Trinn 4. Gjenta trinn 2-3 til blod ikke kommer av papiret på bomullsdott

Dette må sannsynligvis gjøres et par ganger. Hvis flekken var frisk, kan dette være alt som er nødvendig for å fjerne flekken. Fortsett til neste trinn hvis flekken vedvarer.

Fjern flekker fra papirtrinn 23
Fjern flekker fra papirtrinn 23

Trinn 5. Kjøp 3% hydrogenperoksidoppløsning

Gjenta trinn 2-3 med hydrogenperoksid i stedet for vann. Gjenta etter behov. Ikke bli fristet til å bruke blekemiddel på en blodflekk! Blekemiddel kan bryte ned proteinene som finnes i blod, og etterlate et skjemmende gult merke.

Anbefalt: