Slik forbereder du et smijernsgjerde for maling: 10 trinn

Innholdsfortegnelse:

Slik forbereder du et smijernsgjerde for maling: 10 trinn
Slik forbereder du et smijernsgjerde for maling: 10 trinn
Anonim

Dekorative smijernsgjerder er vakre og solide, og kan tilføre hjemmet eller hagen en eleganse. Imidlertid kan konstant eksponering for elementene gjøre ganske mye skade på jernoverflaten. Påføring av et nytt lag med maling vil holde gjerdet i god form. For å kunne male et smijernsgjerde, må du klargjøre metalloverflaten og området rundt. Start med å skrape av eventuell gjenværende rust og maling, og gi deretter gjerdet en god sliping. Bruk en oljebasert primer og påfør et jevnt lag over hele gjerdet. Etter at primeren tørker, er gjerdet ditt klart for maling.

Trinn

Del 1 av 2: Fjerne maling og rust

Forbered et smijernsgjerde for å male trinn 1
Forbered et smijernsgjerde for å male trinn 1

Trinn 1. Spred et ark eller slipp klut rundt gjerdet

Å fjerne all maling og rust fra et gjerde er en skitten jobb. Hold eiendommen ren ved å legge et laken eller en klut for å fange fallende rusk. Dekk til gresset, verandaen, fortauet og andre områder som kan bli skitne under jobben.

  • Prøv å unngå å gjøre denne jobben i vindvær for å redusere rotet.
  • Skraping, sliping og grunning er en lang prosess. Start tidlig om morgenen og planlegg å jobbe hele dagen. Prosessen kan ta en annen dag, avhengig av hvor stort gjerdet er.
Forbered et smijernsgjerde for å male trinn 2
Forbered et smijernsgjerde for å male trinn 2

Trinn 2. Ta på deg hansker, støvmaske og vernebriller

Maling og rustskår kan irritere huden, halsen og øynene. Beskytt deg selv med riktig utstyr før du starter. Dekk øynene med vernebriller og ta på deg en støvmaske. Bruk hansker for å forhindre kutt og irritasjon.

  • Dekk også hele den eksponerte huden med lange ermer og bukser for å forhindre irritasjon fra malingsskår.
  • Alt nødvendig beskyttelsesutstyr er tilgjengelig i maskinvarebutikker eller online. Hvis du bestiller fra internett, må du sørge for å returnere varene hvis de ikke passer.
Forbered et smijernsgjerde for maling Trinn 3
Forbered et smijernsgjerde for maling Trinn 3

Trinn 3. Skrap flate overflater med en metallskrape for å fjerne maling og rust

Eventuell restmaling eller rust på strykejernet forhindrer at et nytt strøk maling fester seg ordentlig. Ta en metallskrape og gni alle de flate delene av gjerdet. Skrap frem og tilbake til maling og rust kommer av.

  • Ikke gå glipp av noen steder. Skrubb alle stedene du kan nå med skrapen før du går videre.
  • Dette trinnet fjerner bare flassende rust og metall, det glatter ikke ut jernoverflaten. Ikke bekymre deg om strykejernet fortsatt er grovt etter å ha skrapet det.
  • Du kan også bruke en vaskemaskin for å fjerne løs rust eller smuss.
Forbered et smijernsgjerde for maling Trinn 4
Forbered et smijernsgjerde for maling Trinn 4

Trinn 4. Gni buede områder med en stålbørste

Mange gjerder har design og en flat metallskrape vil ikke kunne nå inn i avrundede eller buede områder som disse. Ta en stålbørste og skrubbe alle områdene du ikke kunne nå med skrapen. Gni frem og tilbake for å fjerne maling og rust.

  • Ikke gå glipp av noen steder. All maling eller rust du legger igjen vil skade det nye malingslaget. Vær grundig og nå hvert sted med penselen.
  • Hvis det fortsatt er tøffe rustflekker som ikke vil løsne, kan du prøve å bruke en drevet slipemaskin for å fjerne dem. Denne bruker en roterende stein for å slipe bort rust. Bruk hansker og vernebriller hvis du bruker dette verktøyet, og hold det mot rustne flekker til de er glatte. Du kan kjøpe eller leie en drevet kvern fra en jernvarehandel.
Forbered et smijernsgjerde for maling Trinn 5
Forbered et smijernsgjerde for maling Trinn 5

Trinn 5. Slip gjerdet med sandpapir av 150 korn

Sliping glatter ut jernet som forberedelse til et nytt malingsstrøk. Bruk et 150-kornpapir eller en slipesvamp og slip hele overflaten. Bruk en jevn, frem og tilbake bevegelse for å slipe ned og grove flekker.

  • Husk å komme inn i spor og buede områder. Ikke gå glipp av noen steder.
  • Ikke fjern beskyttelsesutstyret når du sliper. Støvet kan fortsatt irritere øynene og huden.
  • Sliping er en tidkrevende prosess. Vær tålmodig og ikke haste.
Forbered et smijernsgjerde for å male trinn 6
Forbered et smijernsgjerde for å male trinn 6

Trinn 6. Gni gjerdet med mineralsk sprit for å fjerne eventuelt gjenværende støv

Hell mineralsk brennevin i en fille og gni den over hele gjerdet. Ikke bekymre deg for å skrubbe hardt. Filtet skal ta opp eventuelle rester. Fukt fille igjen hvis du må, spesielt hvis du jobber med et stort stykke jern.

  • Mineralsk brennevin er et relativt trygt løsningsmiddel, men de kan fortsatt irritere huden din. Bruk hansker, og hvis du får noen på huden din, skyll området under rennende vann i 5 minutter.
  • Mineralsk brennevin er tilgjengelig i de fleste jernvarebutikker.
  • Ikke rengjør strykejernet med vann. Dette vil forårsake rust.

Del 2 av 2: Priming the Metal

Forbered et smijernsgjerde for å male trinn 7
Forbered et smijernsgjerde for å male trinn 7

Trinn 1. Bruk en oljebasert primer designet for jernoverflater

Ikke la gjerdet sitte lenge etter at du har slipt malingen. Påfør primer så snart som mulig for å forhindre rust. Oljebaserte primere og maling er best for utendørs metalloverflater. De fester seg mye bedre til metall og motstår elementene godt. Se etter en spesialisert metallprimer på jernvarehandelen. Du kan velge mellom en roll-on og spray primer.

  • En roll-on primer påføres med en pensel eller rulle som maling. Dette er mer tidkrevende, men det er lettere å kontrollere og unngår å lage rot.
  • Sprayprimer fungerer på samme måte som spraymaling og er raskere å jobbe med. Pass på at du dekker alt i området med et ark for å unngå å få primer på det og ikke fungere hvis det blåser.
  • Spør en maskinvarehandler om hjelp hvis du ikke finner primere designet for metall.
Forbered et smijernsgjerde for å male trinn 8
Forbered et smijernsgjerde for å male trinn 8

Trinn 2. Rull et jevnt lag med grunning på gjerdet

Hvis du bruker påfyllingsgrunning, hell litt i et malingsbrett. Dypp deretter en malervals og fukt den med grunning. Bruk glatte streker og påfør primeren på gjerdet. Arbeid nøye og sørg for at du kommer mellom alle rekkverk. Hvis du lar noen flekker være blanke, vil malingen ikke feste seg ordentlig.

  • Rull frem og tilbake noen ganger for å sikre at hvert sted er dekket med primer.
  • Ikke gå glipp av noen steder. Berør områder som rullen ikke passer inn i med en børste.
Forbered et smijernsgjerde for maling Trinn 9
Forbered et smijernsgjerde for maling Trinn 9

Trinn 3. Spray primeren 20 cm fra gjerdets overflate

Sprayprimer fungerer på samme måte som spraymaling. Rist boksen godt før sprøyting. Hold deretter boksen omtrent 20 cm fra metallet og spray i en frem og tilbake bevegelse. Hold boksen i bevegelse. Spray hele gjerdet med et jevnt lag med primer.

  • Ikke hold boksen på ett sted, ellers kan primeren samle og dryppe.
  • Bruk vernebriller og støvmaske mens du bruker sprayprimer.
  • Legg ekstra ark rundt for å forhindre at grunning kommer på gresset, verandaen eller huset. Slutt å jobbe hvis vinden tar seg opp.
  • Hvis du føler deg svimmel eller svimmel mens du sprayer primeren, må du stoppe med en gang.
Forbered et smijernsgjerde for maling Trinn 10
Forbered et smijernsgjerde for maling Trinn 10

Trinn 4. La primeren tørke i 2-4 timer før du maler

Den nøyaktige tørketiden avhenger av været og hvilken type primer du brukte. Spray primer tørker raskere og skal være klar om 2 timer. Roll-on primer tar nærmere 4 timer. Begge tar lengre tid hvis været er fuktig.

  • Bank forsiktig på gjerdet med fingeren for å overvåke hvor tørr primeren er. Hvis det fortsatt føles klissete, er det ikke tørt nok.
  • Begynn å male når primeren er tørr for det beste malingslaget.

Anbefalt: