4 måter å fjerne fargelegging vasket i klær

Innholdsfortegnelse:

4 måter å fjerne fargelegging vasket i klær
4 måter å fjerne fargelegging vasket i klær
Anonim

Å se fargestoff overført fra ett plagg til et annet kan føre til panikk. Du kan fjerne fargestoffer som har vasket på klærne i noen få enkle trinn. Pass på at du ikke legger klærne i tørketrommelen, da dette vil gjøre fargestoffoverføringen permanent. Du bør også lese alle klesetikettene før du bestemmer deg for hvilken metode som er best å fjerne fargen fra klærne.

Trinn

Metode 1 av 4: Sikker fjerning av fargeoverføringer

Fjern farging vasket i klær Trinn 1
Fjern farging vasket i klær Trinn 1

Trinn 1. Ikke legg klærne i tørketrommelen

Det er viktig at du ikke legger klær som fargen har overført til tørketrommelen. Hvis du gjør det, settes det overførte fargestoffet inn i stoffet. Dette vil skape en permanent fargeoverføring mellom elementene og effektivt ødelegge klærne dine.

Fjern farging vasket i klær Trinn 2
Fjern farging vasket i klær Trinn 2

Trinn 2. Skill klærne

Når du innser at fargestoff fra ett plagg har overført til de hvite klærne, må du skille det fargede plagget fra det hvite. Dette forhindrer at ytterligere fargestoff overføres til de hvite klærne.

Fjern farging vasket i klær Trinn 3
Fjern farging vasket i klær Trinn 3

Trinn 3. Les klesetikettene

Før du prøver å fjerne fargestoff som har overført klærne dine, må du lese klesetikettene nøye. Etikettene vil fortelle deg om det er trygt å bruke produkter som blekemiddel, og hvilke temperaturer som er trygge for å vaske stoffet.

Metode 2 av 4: Fjerne fargestoff fra hvite klær

Fjern farging vasket i klær Trinn 4
Fjern farging vasket i klær Trinn 4

Trinn 1. Bløtlegg hvite klær i blekemiddel eller eddik

Legg de hvite i en stor vask eller badekar. Tilsett 1 kopp (235 ml) hvit eddik. Hvis klesetikettene viser at blekemiddel er ok, kan du erstatte eddiken med ¼ kopp (60 ml) ikke-klorblekemiddel. Tilsett 3,8 liter kaldt vann. Soak i 30 minutter.

Fjern farging vasket i klær Trinn 5
Fjern farging vasket i klær Trinn 5

Trinn 2. Skyll og vask

Etter at du har dynket de hvite klærne i 30 minutter, skyll med kaldt vann. Legg deretter tøyet i vaskemaskinen. Tilsett vaskemiddel og vask med kaldt vann. Lufttørk klærne.

Fjern farging vasket i klær Trinn 6
Fjern farging vasket i klær Trinn 6

Trinn 3. Prøv en fargefjerner

Hvis bløtlegging og vask av de hvite klærne i eddik eller blekemiddel ikke fjerner fargestoffet, kan du prøve en fargefjerner som Rit Color Remover eller Carbona Color Remover. Bland produktet med vann i henhold til pakningsanvisningen, og legg deretter i bløt, skyll og vask klærne.

Du bør bare bruke fargefjerner på helt hvite klær, da dette harde produktet fjerner alle fargestoffer fra stoffet

Metode 3 av 4: Fjerne fargestoff fra fargede klær

Fjern farging vasket i klær Trinn 7
Fjern farging vasket i klær Trinn 7

Trinn 1. Prøv å vaske med vaskemiddel

Hvis fargestoff har overført fra en farget gjenstand til en annen, kan du enkelt fjerne den ved å vaske klærne igjen med vaskemiddel. Legg elementene med fargestoffoverføring i vaskemaskinen. Tilsett vaskemiddel og vask i henhold til klesetiketten.

Fjern farging vasket i klær Trinn 8
Fjern farging vasket i klær Trinn 8

Trinn 2. Bløtlegg fargesikker blekemiddel

Hvis det å vaske fargede stoffer ikke fjerner det overførte fargestoffet, kan du prøve å dynke elementene i fargesikker blekemiddel. Test først en upåfallende lapp av stoffet for fargebestandighet. Tilsett deretter fargesikkert blekemiddel i vann i henhold til pakningsanvisningen. Soak i minst åtte timer, skyll, vask og lufttørk.

Hvordan lage hjemmelaget fargesikker blekemiddel

Hydrogenperoksid:

Tilsett 1 c (240 ml) hydrogenperoksid til en ren kanne på en halv gallon.

Tilsett vann:

Fyll resten av kannen med vann.

Bland inn essensielle oljer for å dufte:

Hvis du vil at fargesikker blekemiddel skal lukte godt, bland inn din favoritt essensielle olje, som lavendel eller peppermynte.

Fjern farging vasket i klær Trinn 9
Fjern farging vasket i klær Trinn 9

Trinn 3. Prøv en fargefanger

En fargefanger er et stoffstykke som er spesielt formulert for å fange blødende fargestoff i vaskemaskinen. Plasser fargefangeren i vaskemaskinen og vask deretter klærne i henhold til instruksjonene på pakken.

Du kan kjøpe fargeoppfangere i din lokale matbutikk eller online

Metode 4 av 4: Forebygge fargestoffer

Fjern farging vasket i klær Trinn 10
Fjern farging vasket i klær Trinn 10

Trinn 1. Les klesetikettene

En av de enkleste måtene å forhindre farging fra et plagg overføres til et annet er å lese etikettene på klærne. Mange ting, som mørk denim, vil inneholde etiketter som angir at fargestoffet kan overføre. Disse merkene vil også instruere deg i å vaske elementene separat.

Velge klær som ikke bløder farge

Unngå:

Etiketter som sier “Farge gni seg av”, “Ikke bruk vaskemiddel”, “Vask før bruk”, “Vend ut på innsiden for å vaske”, “Bruk kaldt vann” eller “Farge kan vaske ned”. Dette forteller deg at fargestoffene som brukes i klesplagget er ustabile og sannsynligvis vil blø i vasken.

Velge:

Klær laget av syntetiske fibre, som nylon eller polyester. Disse fibrene har en tendens til å beholde fargen bedre enn naturlige materialer, som ull eller bomull.

Fjern farging vasket i klær Trinn 11
Fjern farging vasket i klær Trinn 11

Trinn 2. Sorter klærne

Du kan forhindre fargeoverføring mellom klesplagg ved å sortere og vaske elementene deretter. For eksempel bør du sortere hvite klær, mørke eller svarte klær og fargerike klær i separate hauger. Du bør deretter vaske hver haug med tøy for seg for å forhindre fargeoverføring.

Fjern farging vasket i klær Trinn 12
Fjern farging vasket i klær Trinn 12

Trinn 3. Vask problematiske ting separat

Det er visse klesplagg som kan være spesielt problematiske og resultere i uønsket fargeoverføring. Du bør vaske disse elementene selv og i henhold til instruksjonene på klesetiketten. For eksempel er det en god idé å være et nytt par mørke denimjeans eller en rød bomullsskjorte alene.

Fjern farging vasket i klær Trinn 13
Fjern farging vasket i klær Trinn 13

Trinn 4. Ikke la våte klær sitte

Hvis du glemmer å fjerne de våte klærne fra vaskemaskinen, kan det føre til at fargestoff overføres fra ett element til et annet. For å forhindre at dette skjer, må du alltid fjerne klærne når vaskemaskinens syklus slutter. Ikke la dem sitte uten tilsyn i en vaskekurv mens de er våte.

Tips for å hjelpe deg med å huske vasketøyet ditt

Still inn en timer:

Så snart du kaster inn en last, må du sette en tidtaker på telefonen eller kjøkkenet som vil gå av når tøyet er ferdig.

Installer en sensor:

Det er flere smarte vaskesensorer for hjemmet du kan kjøpe. Disse gadgetene er konfigurert til å sende brukerne et varsel til smarttelefonene når klesvasken er klar.

Anbefalt: