Slik bøyer du kobberrør: 11 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Slik bøyer du kobberrør: 11 trinn (med bilder)
Slik bøyer du kobberrør: 11 trinn (med bilder)
Anonim

Noen ganger er det nødvendig å bøye en del av kobberrør for å gjøre det riktig for et gitt prosjekt. Hvis røret er lite nok i diameter, kan du enkelt forme det for hånd ved hjelp av en rørfjær. Forutsatt at den er for tykk til å bøye manuelt, må du bruke et håndholdt rørbøyeverktøy for å oppnå jevnere og mer presise vinkler.

Trinn

Metode 1 av 2: Bruke en rørfjær

Bøy kobberrør Trinn 1
Bøy kobberrør Trinn 1

Trinn 1. Velg en rørfjær i riktig størrelse

Rørfjærer er tilgjengelige i forskjellige størrelser, og kan brukes på alle rør eller rør med en utvendig diameter på 12–22 millimeter (0,47–0,87 tommer). Det er viktig at du bruker en rørfjær som er mindre i diameter enn røret du prøver å bøye. Ellers får den ikke plass inni.

  • Du kan finne rørfjærer i en hvilken som helst større jernvarehandel eller et forbedringssenter.
  • Rørfjærer er nyttige verktøy for hånden for oppvarming, klimaanlegg og kjølereparasjoner, eller ethvert prosjekt som involverer induksjonsoppvarming eller -kjøling.
Bøy kobberrør Trinn 2
Bøy kobberrør Trinn 2

Trinn 2. Sett rørfjæren inn i delen av slangen

Skyv den koniske enden av fjæren inn i en av åpningene på røret til den begynner å komme ut fra den motsatte enden. Sørg for at du lar minst et par centimeter vår stikke ut, da dette lar deg fjerne det når du er ferdig med å forme røret.

  • Bruk et avgratingsverktøy for å fjerne metalliske grader på enden av røret som kan føre til en hindring for fjæren.
  • Rør som er kuttet av en rørkutter har ofte litt avrundede ender som kanskje ikke har plass til en rørfjær av samme størrelse som slangen. I dette tilfellet må du kutte slangen igjen i stedet for å bruke en mindre rørfjær.
Bøy kobberrør Trinn 3
Bøy kobberrør Trinn 3

Trinn 3. Bøy røret til ønsket form litt om gangen

Ta tak i røret i hver ende av det tiltenkte bøyepunktet og trykk langsomt i korte utbrudd. Det kan hjelpe å forme røret rundt et fast støttepunkt, for eksempel kneet. Fortsett å bøye røret til det når en passende form.

  • Rørfjærer fungerer ved å gi intern støtte for røret, noe som gjør det mindre sannsynlig at det knekker, vrir seg eller faller sammen mens det blir bøyd.
  • Bøying av røret reduserer gradvis ytterligere sjansen for at små krusninger og bretter dannes i det myke metallet.
Bøy kobberrør Trinn 4
Bøy kobberrør Trinn 4

Trinn 4. Trekk ut fjæren

Ta tak i den eksponerte fjæren og ta den i drag. Siden det er fleksibelt, bør det komme gratis med liten innsats. Røret er nå klart for montering eller lodding på et annet rør.

Hvis du har problemer med å få fjæren ut, kan du prøve å vri den mot klokken mens du trekker. Dette vil snurre den spolede akselen strammere, og kort tid redusere bredden nok til at du kan slippe den fri

Metode 2 av 2: Bruke en rørbøyer

Bøy kobberrør Trinn 5
Bøy kobberrør Trinn 5

Trinn 1. Åpne håndtakene på rørbøyeren helt

Løft det korte håndtaket til det danner en 180 graders vinkel mot det lange håndtaket, som du holder fast i under hele formingsprosessen. Dette vil gi nok klaring til å sette inn slangen og begynne å sette bøyeradiusen.

Hvis benderformen (det avrundede stykket øverst på det lengre håndtaket som slangen faktisk bøyer seg rundt) på rørbøyeverktøyet har en frontplate som viser målinger for kalibrering av bøyer i presise vinkler, må du kontrollere at den vender mot deg

Bøy kobberrør Trinn 6
Bøy kobberrør Trinn 6

Trinn 2. Koble fra rørlåsen

Trykk ned den rillede tommelfingeren på låsen til den stopper i nedre stilling. På de fleste modeller vil du ikke kunne sette inn røret før rørlåsen er ute av veien.

Noen ganger har rørbøyerørlåsene form av enkle kroker som svinger over røret eller røret etter at det er satt på plass inne i enheten

Bøy kobberrør Trinn 7
Bøy kobberrør Trinn 7

Trinn 3. Merk kobberrøret der du vil gjøre svingen

Bruk en tusj for å tegne en eller flere linjer langs toppen av røret. Ta om nødvendig en linjal eller målebånd for å sikre at plasseringen og avstanden til hver bøy er så presis som mulig.

  • Merking av røret før du prøver å forme det vil hjelpe deg med å plassere bøyen riktig.
  • Å tegne en serie linjer kan også gjøre det lettere å holde oversikt over hvert bøyepunkt du trenger for å gjøre flere eller sammensatte bøyninger.
Bøy kobberrør Trinn 8
Bøy kobberrør Trinn 8

Trinn 4. Skyv kobberrøret inn i rørbøyeren

Sett den ene enden av røret inn i det åpne sporet mellom de to håndtakene. Sørg for at røret er helt på linje med sporet i den avrundede benderformen. Før røret inn i rørbøyeren til delen du merket hviler over benderformen.

  • Rørbøyere kan lage bøyninger i hvilken som helst del av et rør eller rør, inkludert endene.
  • Når du lukker håndtakene på enheten, vil slangen krumme jevnt rundt benderformen, noe som forhindrer at den knekker eller kollapser.
Bøy kobberrør Trinn 9
Bøy kobberrør Trinn 9

Trinn 5. Fest rørlåsen

Snu låsen tilbake over røret. Du bør høre det klikke når det låses på plass. Når den er lukket, holder låsen røret stabilt mens du gjør de nødvendige endringene.

Rørlåsen er designet for å klemme ned på slangen, men ikke så tett at du ikke kan gjøre justeringer i siste liten

Bøy kobberrør Trinn 10
Bøy kobberrør Trinn 10

Trinn 6. Legg det markerte bøyepunktet på linje med ønsket bøyeradius

Senk det korte håndtaket til den hakkede rullestøtten kommer i kontakt med rørets øvre overflate. Skyv om nødvendig røret videre inn i enheten slik at det tiltenkte bøyepunktet er på plass i den tilsvarende bøyevinkelen som er oppført på frontplaten til benderformen.

  • Sørg for at markeringene på begge delene speiler hverandre-mens håndtakene er åpne, bør '0' på rullestøtten være på linje med '0' på benderformens frontplate.
  • Føringsmarkeringene på forskjellige rørbøyeverktøy kan variere, avhengig av modell.
Bøy kobberrør Trinn 11
Bøy kobberrør Trinn 11

Trinn 7. Lukk håndtakene for å gjøre svingen

Hold det lange håndtaket stabilt, skyv det korte håndtaket flytende ned. Når du gjør det, vil trykket få slangen til å vikle rundt den sirkulære benderformen. Slutt å flytte håndtaket når '0' på rullestøtten når merkingen som tilsvarer ønsket bøyeradius.

  • Når du er ferdig med å bøye røret, løfter du bare det korte håndtaket igjen for å fjerne det.
  • Hvis du vil dobbeltsjekke arbeidet ditt, kan du bruke en vinkelmåler for å bekrefte at vinkelen på bøyen er nøyaktig.

Tips

Det kan ta noen forsøk før du klarer å bøye presise, konsistente svinger med en rørbøyer. Vurder å kjøpe et par stykker skraprør eller slanger som skal brukes til trening

Anbefalt: