3 måter å rengjøre en støpejerns nederlandsk ovn

Innholdsfortegnelse:

3 måter å rengjøre en støpejerns nederlandsk ovn
3 måter å rengjøre en støpejerns nederlandsk ovn
Anonim

Rengjøring av en nederlandsk ovn i støpejern er ikke annerledes enn å rengjøre andre kokekar av støpejern. Avhengig av hvor dypt rengjøringen den trenger, er det en rekke forskjellige metoder å velge mellom. Når det er rent, vil det å ta noen ekstra skritt når det gjelder vedlikehold og lagring bidra til å forlenge levetiden i mange år fremover. Likevel må alt støpejern krydres nå og da, men dette er ganske enkelt siden kjøkkenovnen din gjør det meste for deg.

Trinn

Metode 1 av 3: Vask skittent støpejern

Rengjør en nederlandsk ovn i støpejern Trinn 1
Rengjør en nederlandsk ovn i støpejern Trinn 1

Trinn 1. Tørk den av med matolje og håndklær

Hvis støpejernet ikke er så skittent og du bruker det mye, hell bare i nok matolje til å belegge innsiden. Bruk deretter klut eller tørkepapir for å tørke bort løse matbiter. Tørk av overflødig olje med ferske tørkepapir. Hvis det ser rent ut etter det, er det alt du trenger å gjøre, så kall det en dag!

  • Støpejern blir sterilisert når det når 212 grader Fahrenheit (100 grader Celsius), noe som bare skal ta et par minutter neste gang du bruker det.
  • Men hvis du ikke bruker den nederlandske ovnen ofte, er det en god idé å vaske den grundigere enn dette. Matoljen kan bli harsk etter noen dager uten bruk.
Rengjør en nederlandsk ovn i støpejern Trinn 2
Rengjør en nederlandsk ovn i støpejern Trinn 2

Trinn 2. Skrubbe med mild såpe og varmt vann

Fukt en svamp med varmt vann. Tilsett noen dråper mild oppvaskmiddel. Skrub av alle spor av mat og skyll deretter grundig med rent varmt vann.

En populær myte er at du aldri, aldri skal bruke såpe på støpejern. Produsenter fraråder definitivt å bruke sterke vaskemidler, skureputer og oppvaskmaskiner, men håndvask med mild såpe er greit

Rengjør en nederlandsk ovn i støpejern Trinn 3
Rengjør en nederlandsk ovn i støpejern Trinn 3

Trinn 3. Bruk salt for tøffere råolje

Rist litt salt i den for å fjerne mer sta matbiter som har svidd til den nederlandske ovnen. Legg den deretter på en brenner og skru varmen til høy. Bruk klut eller tørkepapir til å skrubbe slipesaltet rundt for å løsne og fjerne de svidde bitene. Gjenta deretter trinn 1 eller 2 for å fjerne saltet og løsnet rå.

  • Varmen fra brenneren skal også bidra til å løsne råoljen mens du jobber. Støpejern varmer imidlertid opp ganske raskt, så slå av brenneren etter et par minutter (eller mindre hvis det føles for varmt til å håndtere trygt).
  • Å tørke mer matolje over de rå bitene kan også bidra til å løsne dem når det varmes opp.
Rengjør en nederlandsk ovn i støpejern Trinn 4
Rengjør en nederlandsk ovn i støpejern Trinn 4

Trinn 4. Bruk spesialverktøy om nødvendig

For spesielt tøffe råvarer, hent noen verktøy som er spesielt designet for rengjøring av støpejern. Skrubbe den nederlandske ovnen med stålnett i stedet for en svamp eller håndklær. Hvis du synes det kan være litt for slipende, kan du plukke opp noen plastskraper, slik at du kan slippe brent mat.

Rengjør en nederlandsk ovn i støpejern Trinn 5
Rengjør en nederlandsk ovn i støpejern Trinn 5

Trinn 5. Skrap av rust

Forvent langvarig eksponering for vann for å rustne den nederlandske ovnen din ganske raskt. Hvis støpejernet ditt utvikler noe, bruk stålnett eller fint sandpapir for å skrubbe det av. Hvis det rustne området var relativt lite, skyll det med varmt vann, tørk det av og tørk det deretter med matolje.

Hvis rusten kommer tilbake like etterpå, eller hvis det berørte området var ganske stort, må du krydre den nederlandske ovnen på nytt

Metode 2 av 3: Ta vare på den nederlandske ovnen etter vask

Rengjør en nederlandsk ovn i støpejern Trinn 6
Rengjør en nederlandsk ovn i støpejern Trinn 6

Trinn 1. Tørk den umiddelbart

Forvent at vått støpejern begynner å ruste ganske raskt. Hvis du brukte vann til å vaske det, tørk det umiddelbart. For å virkelig sørge for at all fuktighet er fjernet, varm den i ovnen eller på komfyrtoppen til alle vannspor har fordampet.

Dette er bare nødvendig for vann, ikke matolje. Matolje vil faktisk fungere som en barriere for vann

Rengjør en nederlandsk ovn i støpejern Trinn 7
Rengjør en nederlandsk ovn i støpejern Trinn 7

Trinn 2. Olje den tilbake og varm den opp igjen

Gi den nederlandske ovnen en rask opprydning. Tørk av med en lett påføring av mer matolje. Tørk deretter opp overflødig med ferske tørkepapir. Sett den nederlandske ovnen på en brenner, sett varmen til høy og la den varme opp til den begynner å røyke litt.

Det bør bare ta et par minutter å begynne å røyke ved høy varme

Rengjør en nederlandsk ovn i støpejern Trinn 8
Rengjør en nederlandsk ovn i støpejern Trinn 8

Trinn 3. Forhindre at fuktighet bygger seg opp under lagring

Oppbevar alltid den nederlandske ovnen og lokket separat. La luften sirkulere inni den når den ikke er i bruk. For dobbel beskyttelse, legg noen ark papirhåndklær inni slik at de absorberer fuktighet som kan samle seg under fuktig vær.

Metode 3 av 3: Resonering av støpejern grundigere

Rengjør en nederlandsk ovn i støpejern Trinn 9
Rengjør en nederlandsk ovn i støpejern Trinn 9

Trinn 1. Reseason etter behov

Forvent å måtte gjøre en grundigere jobb med å krydre av og til, selv om du gir den nederlandske ovnen en rask etter hver bruk. Hvor ofte dette må gjøres vil variere fra person til person (for eksempel hvis du bruker det til å lage mye sur mat, må du sannsynligvis gjøre det oftere enn noen som ikke gjør det). Resonnér støpejernet grundig når som helst:

  • Mat begynner å holde seg til det hele tiden.
  • Rust gjentar seg ofte og/eller gjennomgående.
  • Støpejernet blir fra skinnende og svart til kjedelig og grått.
Rengjør en nederlandsk ovn i støpejern Trinn 10
Rengjør en nederlandsk ovn i støpejern Trinn 10

Trinn 2. Vask med mild såpe og børste

Bruk definitivt en mild oppvaskmiddel for å vaske den denne gangen for en mer omfattende rengjøring. I stedet for en svamp bruker du imidlertid en rengjøringsbørste med stive børster for en enda mer streng jobb. Skyll den grundig med varmt vann og tørk den av.

Rengjør en nederlandsk ovn i støpejern Trinn 11
Rengjør en nederlandsk ovn i støpejern Trinn 11

Trinn 3. Olje den opp igjen

Tørk av med mer matolje. Denne gangen gjør du det hele om igjen: både inne og ute. Gjør en grundig jobb, men hold applikasjonen tynn. Tørk av overflødig stoff med ferske tørkepapir om nødvendig.

Rengjør en nederlandsk ovn i støpejern Trinn 12
Rengjør en nederlandsk ovn i støpejern Trinn 12

Trinn 4. Sett støpejernet i ovnen

For det første, forvent olje å dryppe fra den nederlandske ovnen mens den bakes, selv om du gjorde en god jobb med å fjerne overflødig. Dekk nedre rille med aluminiumsfolie for å holde bunnen av ovnen ren. Sett deretter den nederlandske ovnen opp ned på toppen av det.

Rengjør en nederlandsk ovnsfinale i støpejern
Rengjør en nederlandsk ovnsfinale i støpejern

Trinn 5. Stek støpejernet ditt

Slå på ovnen. Varm det opp et sted mellom 350 og 400 grader Fahrenheit (177 og 204 grader Celsius). Når ovnen når ønsket temperatur, lar du den nederlandske ovnen steke inne i minst en time. Etter det er det godt å gå.

Tips

Hvis du har en emaljert nederlandsk ovn, bør du bruke en ikke-ripe-pute for å rengjøre den

Advarsler

  • Støpejern beholder varmen en god stund etter tilberedning, så la den alltid avkjøles til den er trygg å håndtere før du vasker den.
  • Bruk alltid varmt vann til vask, siden kaldt vann kan skade støpejernet hvis det fortsatt er varmt.

Anbefalt: