4 måter å rengjøre en nederlandsk ovn

Innholdsfortegnelse:

4 måter å rengjøre en nederlandsk ovn
4 måter å rengjøre en nederlandsk ovn
Anonim

Nederlandsk ovner er vanligvis laget av støpejern og er ofte glassert med et emaljebelegg. For å rengjøre en emalje nederlandsk ovn, vask den med varmt vann, såpe og en ikke -metallisk skrubbepute. For irriterende påbrente flekker, bruk natron, et mineralsk slipemiddel eller et avfettingsmiddel. Hvis den nederlandske ovnen er råstøpejern, bør du bare bruke varmt vann, da såpe vil fjerne det erfarne belegget. For mer intensiv rengjøring, gni forsiktig tykke avleiringer av rust, smuss eller skitt med fin stålull, og skrubb deretter gryten med olje og salt, som vil rengjøre og krydre den på nytt.

Trinn

Metode 1 av 4: Ta vare på en emaljert nederlandsk ovn

Rengjør en nederlandsk ovn Trinn 1
Rengjør en nederlandsk ovn Trinn 1

Trinn 1. Hold deg unna stålull

Rengjøring av en emaljert nederlandsk ovn etter bruk er enkel, og innebærer bare såpe og varmt vann. Du trenger kanskje en slipende skrubbepute for å fjerne irriterende matrester, men den viktigste regelen du må følge er å unngå stålull og andre metalliske pads eller børster.

Stålull, stålbørster og andre metalliske skrubber kan ripe eller tære på emaljebelegget. Velg alternativer uten metall, som nylon. En Scotch-Brite Dobie Pad er et godt valg for rensing av emalje kokekar

Rengjør en nederlandsk ovn Trinn 2
Rengjør en nederlandsk ovn Trinn 2

Trinn 2. Vask gryten med oppvaskmiddel, varmt vann og en myk skrubbepute

Du får lettere ved å rengjøre den nederlandske ovnen når den fortsatt er varm, så vask den så snart som mulig. Renn varmt vann, tilsett noen få dråper oppvaskmiddel og skrubb av matrester med puten som ikke riper. Skyll bort såpeskum, og tørk deretter kjelen grundig med et håndkle.

Rengjør en nederlandsk ovn Trinn 3
Rengjør en nederlandsk ovn Trinn 3

Trinn 3. Kok opp vann i gryten før vask hvis det er litt skittent

Kokende vann er et raskt triks for gjenstridige smuss, men ikke så tøft at de krever at de store pistolene brytes ut. Fyll gryten halvveis med vann, legg den på en brenner satt til middels, og la vannet koke raskt i noen minutter. Skrap bort resten med en trespatel, hell ut vannet, vask deretter gryten med såpe og varmt vann.

Hvis gjenstridige flekker ikke flasset bort etter teknikken for hurtig kokende vann, kan du prøve mer intensive rengjøringsmetoder

Metode 2 av 4: Fjerne brenningsflekker fra emaljen

Rengjør en nederlandsk ovn Trinn 4
Rengjør en nederlandsk ovn Trinn 4

Trinn 1. Prøv å simre vann og natron i gryten først

Fyll den nederlandske ovnen halvveis med vann, og kok deretter opp over middels varme. Når det begynner å koke, rør sakte i natron, senk deretter varmen og la det småkoke i noen minutter. Bruk en treskje eller slikkepott for å fjerne irriterende flekker.

  • Bruk et forhold på 2 ss (29,6 ml) natron per 950 ml vann.
  • Etter å ha kokt og fjernet resten, hell av vannet og natron, vask deretter gryten med såpe og varmt vann. Hvis du fortsatt får øye på tilsmusset skitt, må du øke spillet med albuefett og en natronpasta.
Rengjør en nederlandsk ovn Trinn 5
Rengjør en nederlandsk ovn Trinn 5

Trinn 2. Skrub gjenstridige flekker med en natronpasta

Hell 2 store spiseskjeer natron i gryten, og tilsett deretter en liten mengde varmt vann for å danne en tykk pasta. Dekk de klebrig flekkene med pastaen og la den sitte i 30 minutter. Deretter kan du bruke skrubbeunderlaget uten riper til å skrubbe problemområdene.

Etter skrubbe, skyll bort natronpastaen for å sjekke arbeidet ditt. Ikke bekymre deg hvis du fortsatt ser flekker. Det er fortsatt mange rengjøringstriks du kan prøve

Rengjør en nederlandsk ovn Trinn 6
Rengjør en nederlandsk ovn Trinn 6

Trinn 3. Bruk et mineralsk slipemiddel hvis natron ikke vil gjøre susen

Etter natron er det neste alternativet et slipende rengjøringspulver, for eksempel Bar Keepers Friend eller Bon Ami. Lag en tykk pasta ved å blande 2 eller 3 skjeer rengjøringsmiddel med varmt vann. Skru deretter vekk de klissete bitene med mye albuefett.

Du kan finne rengjøringspulver som Bar Keepers Friend eller Bon Ami uansett hvor rengjøringsprodukter selges. Det lokale varehuset eller den store dagligvarekjeden bør bære dem

Rengjør en nederlandsk ovn Trinn 7
Rengjør en nederlandsk ovn Trinn 7

Trinn 4. Prøv et kommersielt avfettingsmiddel hvis potten din fortsatt er skitten

Hvis du har et stort flekkproblem som overlevde natron og slipende rengjøringsmidler, er det på tide å bli alvorlig. Du kan velge mellom et par alternativer for avfettingsmiddel. For begge deler, spray produktet på problemområdene, la det sitte, skrubbe med en ikke -metallisk pute, og skyll deretter bort rester grundig med varmt vann.

  • Hvis du foretrekker miljøvennlige produkter, kan du gå til et biologisk nedbrytbart avfettingsmiddel, for eksempel De-Solv-It. Hvis du bruker et giftfritt, biologisk nedbrytbart avfettingsmiddel, trenger du ikke bruke hansker. Selv om det ikke er like kraftig som kraftige rengjøringsmidler, bør et giftfritt produkt gjøre susen.
  • Kraftige, kraftige avfettingsmidler, for eksempel Zep, får nesten alt ut av potten din. Imidlertid er de giftige og er ikke miljøvennlige. Sørg for å bruke kjøkkenhansker i gummi og arbeide i et godt ventilert område.
Rengjør en nederlandsk ovn Trinn 8
Rengjør en nederlandsk ovn Trinn 8

Trinn 5. Prøv ammoniakk hvis du har det for hånden

Hvis du tilfeldigvis har ammoniakk til husholdningsrengjøring, kan du bruke det i stedet for å løpe til butikken for et kommersielt avfettingsmiddel. Fortynn 2 til 3 ss (29,6 til 44,4 ml) husholdningsrensende ammoniakk med varmt vann i forholdet 1 til 1. Skrubb problemplassene, og skyll deretter kjelen grundig med varmt vann.

Ammoniakk er et utmerket avfettingsmiddel, men det er hardt, giftig og ikke miljøvennlig. Bruk hansker og arbeid i et godt ventilert område. Bland aldri ammoniakk og blekemiddel sammen, da de danner giftige røyk når de kombineres

Rengjør en nederlandsk ovn Trinn 9
Rengjør en nederlandsk ovn Trinn 9

Trinn 6. Bløtlegg gryten i en blekemiddel hvis den er misfarget

Etter å ha skrubbet til armen din føles som å falle av, kan du oppdage at det brente smusset etterlater seg en snusket, misfarget flekk på emaljen. Hvis du vil få emaljens nyanse som ny, kan du suge den over natten i en løsning av blekemiddel og vann. Vask gryten grundig med såpe og varmt vann etter at du har dynket den i blekemiddelløsningen.

  • Nederlandske ovnsprodusenter anbefaler å blande 1 spiseskje (14,8 ml) blekemiddel med 1 US halvliter (470 ml) vann. Imidlertid kan du bruke et forhold så sterkt som 1 del blekemiddel til 3 deler vann.
  • Hvis bare bunnen er flekkete, bruk bare nok løsning til å dekke bunnen. Hvis sidene er misfarget, fyller du gryten med nok løsning til å dekke det flekkete området.
  • Husk å holde blekemiddel unna ammoniakk. Hvis du avfettet gryten med ammoniakk, skyll den grundig før du legger til en blekemiddel.

Metode 3 av 4: Rengjøring av en nederlandsk ovn i støpejern rutinemessig

Rengjør en nederlandsk ovn Trinn 10
Rengjør en nederlandsk ovn Trinn 10

Trinn 1. Vask støpejern med varmt vann og en ikke -metallisk skrubbebørste

Hvis du bruker såpe på støpejern, må du gå gjennom den tidkrevende krydderprosessen. I stedet bruker du det varmeste tappevannet du kan håndtere for å skylle gryten umiddelbart etter tilberedning. Om nødvendig kan du bruke en ikke -metallbørste eller -pute for å skrubbe bort matrester.

Rengjør en nederlandsk ovn Trinn 11
Rengjør en nederlandsk ovn Trinn 11

Trinn 2. Kok vann i det etter børsting hvis du er bekymret for bakterier

Siden du ikke kan bruke oppvaskmiddel, er det noen som bekymrer seg for å desinfisere støpejern. Du vil til slutt olje og varme den nederlandske ovnen etter at du har skylt den, så bakterier bør ikke være et problem. Hvis du imidlertid er bakteriebevisst og vil ta et ekstra skritt, fyller du gryten med vann, koker vannet raskt i minst et minutt, og hell deretter ut vannet.

Rengjør en nederlandsk ovn Trinn 12
Rengjør en nederlandsk ovn Trinn 12

Trinn 3. Tørk den nederlandske ovnen grundig

La aldri kokekar av støpejern dryppe tørt eller vær våt i lengre perioder. Umiddelbart etter at du har skylt den (eller etter kokende vann), tørk den nederlandske ovnen helt med tørkepapir eller en dedikert støpejernsduk.

Kjøkkenutstyr i støpejern har et erfarent belegg som vil sverte kluten du bruker til å tørke den. Bruk tørkepapir eller en dedikert støpejernsduk i stedet for dine beste kjøkkenhåndklær

Rengjør en nederlandsk ovn Trinn 13
Rengjør en nederlandsk ovn Trinn 13

Trinn 4. Smør overflaten lett etter hver rengjøring

Sett den nederlandske ovnen på komfyrtoppen, sett brenneren på middels lav og varm gryten til alle spor av vann har fordampet. Tilsett en halv teskje vegetabilsk eller linfrøolje. Bruk papirhåndklær for å belegge innsiden av gryten med oljen, og tørk deretter overflaten med oljede håndklær til den er svart og glatt.

Linfrøolje er det beste valget for krydder av kokekar av støpejern. Siden du bare gir belegget en rask berøring i stedet for å gjøre en full krydder, er det greit å gå med vegetabilsk olje

Metode 4 av 4: Gjenopprette rustne eller sprø støpejernspanner

Rengjør en nederlandsk ovn Trinn 14
Rengjør en nederlandsk ovn Trinn 14

Trinn 1. Gni pannen lett med fin stålull, og tørk deretter løs smuss

Du bør bare bruke stålull for forsømte, rustne panner eller tykke avleiringer av smuss eller skitt. Sørg for å bruke fin stålull, for eksempel klasse 0000. Slit på rust eller gunk ved å gni pannen med milde til middels slag, og tørk deretter løs rusk med en tørr klut.

Gjenta skrubbingen og tørk til du har fjernet rusten eller smusset

Rengjør en nederlandsk ovn Trinn 15
Rengjør en nederlandsk ovn Trinn 15

Trinn 2. Smør kjelen med olje, og varm den deretter på ovnen i 5 minutter

Sett den nederlandske ovnen på en brenner som er satt til middels lav. Når det er varmt, tilsett nok vegetabilsk eller linfrøolje til å tykke bunnen. La gryten stå på den varme brenneren i 5 minutter, eller til oljen ryker, og slå deretter av ovnen.

Rengjør en nederlandsk ovn Trinn 16
Rengjør en nederlandsk ovn Trinn 16

Trinn 3. Tilsett grovt salt for å danne en tynn pasta, og skrubb deretter gryten

Lag en flytende pasta med salt og olje, og ta deretter på et par rene arbeidshansker. Skrubbe innsiden av den nederlandske ovnen helt med et stykke papirhåndklær. Bruk en gryteholder til å holde i håndtaket og stabiliser den nederlandske ovnen mens du skrubber.

Rengjør en nederlandsk ovn Trinn 17
Rengjør en nederlandsk ovn Trinn 17

Trinn 4. Gjenta oppvarmingen og skrubbe den nederlandske ovnen 3 til 5 ganger

Innsiden av potten vil ha absorbert og fordelt oljen etter den første skrubben. Når oljeresten er tynnet, tilsett mer olje for å belegge bunnen av gryten kraftig og varm den til oljen ryker. Tilsett mer salt for å lage en pasta, skrubbe innsiden med tørkepapir, og gjenta prosessen 3 til 5 ganger, eller til overflaten er glatt og svart.

Rengjør en nederlandsk ovn Trinn 18
Rengjør en nederlandsk ovn Trinn 18

Trinn 5. Skyll og tørk kjelen, og belegg den deretter tynt med olje

Etter å ha skrubbet gryten, skyll den grundig under varmt vann, og tørk den deretter helt med tørkepapir eller støpejernsduk. Varm gryten på en brenner satt til middels lav for å fordampe den siste biten med vann. Slå av brenneren, tilsett en teskje olje i gryten, bruk deretter tørkepapir for å spre oljen og absorbere eventuelt overflødig.

Anbefalt: