Hvordan lære historiefortelling: 8 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan lære historiefortelling: 8 trinn (med bilder)
Hvordan lære historiefortelling: 8 trinn (med bilder)
Anonim

Historiefortelling er deling av historier og hendelser gjennom ord, lyder og visuelle bilder. En effektiv historieforteller fanger lytternes oppmerksomhet og oppnår målet om å fortelle historien, som kan være å underholde, formidle informasjon, lære en viktig livstime eller overtale lyttere til å iverksette handlinger av noe slag. Fortellingsteknikker kan inneholde en kombinasjon av tonebruk, animerte lyder og bevegelser og digitale verktøy. Her er strategier for å lære historiefortelling.

Trinn

Lær historiefortelling Trinn 1
Lær historiefortelling Trinn 1

Trinn 1. Lær effektive historieteknikker

Lær andre kunsten å fortelle historier ved først å bli en engasjerende historieforteller.

  • Ta en historietime. Registrer deg for en historiefortelling på et høyskole eller samfunnshus.
  • Øv på å fortelle historier. Styrk dine fortellerevner ved å benytte anledningen til å fortelle relevante historier når det er mulig for dine kolleger, studenter, venner, slektninger og naboer.
Lær fortelling trinn 2
Lær fortelling trinn 2

Trinn 2. Legg merke til andres reaksjoner på historiene dine

Oppmerksomhet, latter, følelsesmessig respons og/eller vedvarende øyekontakt er indikasjoner på at du oppnår historiemålet ditt. En lytters forsøk på å endre emne, urolige manerer og generell uoppmerksomhet kan indikere et behov for å justere tempo, tone, detaljer eller andre elementer i historieteknikken din.

Lær fortelling trinn 3
Lær fortelling trinn 3

Trinn 3. Forbedre fortellerkunnskapene dine

Hvis du mister lytterens oppmerksomhet, må du sørge for at historien din er relevant for publikummet ditt og at den har en klar begynnelse, midten og en slutt. Identifiser årsaken din til å fortelle historien og om den vil dekke behovene til lytteren din.

Bruk rekvisitter, lyder og visuelle verktøy. Hvis du lærer små barn, vil en historie om en katt med en merkelig mjau fange oppmerksomheten deres mer hvis den ledsages av din vedtakelse av den faktiske mjauen. For å overtale voksne til å tilpasse seg din mening eller selge et produkt, kan bruk av bilder og presentasjonsprogramvare forbedre historien og hjelpe deg med å nå historiefortellingsmålet

Lær fortelling trinn 4
Lær fortelling trinn 4

Trinn 4. Bestem om du er klar til å lære historiefortelling til andre

Du vil vite at du har mestret historiefortelling når barn ber deg om å fortelle en historie eller voksne ber deg om å dele historien med andre. Andre indikasjoner på at du er historieforteller, er vedvarende engasjement fra lytterne og/eller positive endringer i atferd som følge av å fortelle en historie.

Lær historiefortelling Trinn 5
Lær historiefortelling Trinn 5

Trinn 5. Identifiser aldersgruppen i fortellingsklassen din

Elevene dine kan være små barn på en skole der du allerede er lærer. Eller de kan være voksne som rapporterer til deg i et markedsføringsfirma der du er leder.

Lær å fortelle trinn 6
Lær å fortelle trinn 6

Trinn 6. Vurder behovene til den spesifikke aldersgruppen og planlegg deretter

  • Gi forklaringer og struktur til barn. Små barn trenger strukturerte aktiviteter, kontinuerlig veiledning og verbale instruksjoner.
  • Gi en pensum, utdeling og lesemateriell til voksne. Tenåringer og voksne er mer selvstyrte og drar nytte av materialer de kan lese på egen hånd, for eksempel en forklaring på historieteknikk og kommende oppgaver.
Lær å fortelle trinn 7
Lær å fortelle trinn 7

Trinn 7. Lær fortellingsteknikker

Del kunnskapen og ferdighetene du fikk i prosessen med å bli en effektiv historieforteller.

Be klassen tenke på en interessant historie. Gi ideer knyttet til den bestemte aldersgruppen og målet for klassen. En talertime som skal forbedre et sosialt liv for voksne, vil fortelle forskjellige typer historier enn en gruppe selgere som prøver å selge et produkt

Lær å fortelle trinn 8
Lær å fortelle trinn 8

Trinn 8. Gi tilbakemelding til elevene

Observer ditt eget engasjement mens du lytter til elevenes historier, samt klassekameraters reaksjoner. Vær spesielt oppmerksom på fortellerhastigheten, tonen, detaljer, bevegelser, rekvisitter og grafikkverktøy.

  • Oppmuntre elevene ved å gi positive tilbakemeldinger. Å snakke offentlig er en utbredt frykt, så kommenter ting som elevene gjorde godt for å skape et ønske om å fortsette å perfeksjonere sine fortellerferdigheter.
  • Kom med konstruktiv kritikk. I stedet for å si at en historie var kjedelig, kan du trekke elevens oppmerksomhet til områder av historien som kan oppleves ved å legge til interessante detaljer eller stemmebøyninger.

Anbefalt: