Hvordan rengjøre og bevare sand dollar: 14 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan rengjøre og bevare sand dollar: 14 trinn (med bilder)
Hvordan rengjøre og bevare sand dollar: 14 trinn (med bilder)
Anonim

Å samle sand dollar på stranden kan være en morsom og spennende aktivitet, men de ser ofte kjedelige ut fra all sin tid i det salte havvannet. Lær hvordan du nøye rengjør og bevarer disse delikate skattene og gjør dem til interessante dekorasjoner eller gaver.

Trinn

Del 1 av 3: Rengjøring av sanddollarskall

Rengjør og konserver sand dollar Trinn 1
Rengjør og konserver sand dollar Trinn 1

Trinn 1. Velg sand dollar nøye

Ikke samle levende sand dollar. Det blir ansett som umenneskelig og ulovlig noen steder, å drepe sanddaler for et uttrykkelig formål å tørke dem ut og bruke dem som dekorasjon. Vær alltid bevisst på mengden skjell du tar, og gjør ditt for å bevare sanddollarartene ved å la levende skapninger stå i havet, eller kaste dem tilbake hvis de ved en feiltakning har skylt opp på land. Sand dollar som har skylt opp på land og er hvitaktig eller blek i fargen er mest sannsynlig død. Det er disse du vil samle.

  • Aldri grave sand dollar fra havbunnen. Sand dollar graver seg under sanden på havbunnen for å beskytte seg mot rovdyr og rusk. Hvis du graver opp en sand dollar under vann, er det en god sjanse for at den lever.
  • Sjekk dem før du tar dem. Snu sanddalen forsiktig og se etter små, tusenbeinlignende føtter eller hår på undersiden. Børst hårene med hånden. Hvis hårene beveger seg, lever sanddalen. Legg den forsiktig tilbake i havet. Hvis hårene ikke beveger seg, ta gjerne sanddalen hjem.
  • Hvis en sand dollar er fuktig eller solid i hånden din, er det en god sjanse for at den er i live eller nylig er død, selv om du finner den vasket opp på stranden. Utøv din beste dømmekraft, og vurder å returnere en sand dollar til sjøen hvis du ikke er sikker.
Rengjør og konserver sand dollar Trinn 2
Rengjør og konserver sand dollar Trinn 2

Trinn 2. Saml de uttørkede eksoskjelettene som skyller på stranden

Disse tomme skjellene som kalles "tester" kan være vanskelige å finne, noe som gjør dem enda mer dyrebare og meningsfulle.

  • I mange stater er det ulovlig å samle inn levende sanddollar, og du kan bli bøtelagt hvis du blir fanget. Hvis du ikke er sikker på loven, eller hvis du bryr deg om å bevare skjøre kystnære økosystemer, ikke ta sand dollar direkte fra havet.
  • Mange strender og kystmyndigheter begrenser antall sanddollar du kan samle på en dag. Undersøk lokale regler og begrensninger for strandkamming før du legger ut for dagen.
  • Før du tar et skall fra havet, må du sørge for at det ikke lever noen organisme inne i det. Havet er et delikat økosystem og kan forstyrres dramatisk av overplukking, selv om du bare tar "noen få" skjell.
Rengjør og konserver sand dollar Trinn 3
Rengjør og konserver sand dollar Trinn 3

Trinn 3. Bløtlegg sanddollarene i ferskvann

Dine nysamlede sanddallskall kan ha en liten marin lukt, som kan skyldes små organismer og alger som lever på skallet. Fyll en bøtte med rent ferskvann og senk sanddollarskallene inne. La dem trekke i bløt.

  • Vannet i bøtta kan bli misfarget eller begynne å lukte vondt. Hvis dette skjer, hent skjellene fra bøtta, dump ut vannet og fyll bøtten med rent ferskvann. Bytt ut skjellene og suge dem igjen.
  • Fortsett å suge skallene til de ikke lenger får vannet til å misfarges.
  • Bløtlegging av skjellene i ferskvann etter å ha samlet dem, bidrar til å forhindre forfall.
Rengjør og konserver sand dollar Trinn 4
Rengjør og konserver sand dollar Trinn 4

Trinn 4. Pensle forsiktig skallene (valgfritt)

Under bløtleggingsprosessen kan du se små rusk som sitter fast i hullene i skjellene. I dette tilfellet, bruk en myk tannbørste for å forsiktig løsne og rote.

  • Unngå å børste skallene aggressivt. Disse skallene er veldig delikate og kraftig børsting kan få dem til å sprekke.
  • Du kan også bruke en tannpirker til å plukke forsiktig av flekker.
  • Soaking your shell for a longer period will help lossing pieces of rusk.
Rengjør og konserver sand dollar Trinn 5
Rengjør og konserver sand dollar Trinn 5

Trinn 5. Bløtlegg skjellene i blekemiddel

Når skjellene dine er helt rene, tar du dem ut av ferskvannet og legger dem på et håndkle for å tørke mens du forbereder en løsning med halvt ferskvann og halvt blekemiddel. Suge sand dollar i løsningen. Still inn en tidtaker og bare la sanddollarene trekke i blekemiddelet i 10 minutter eller mindre. Bløtlegging av skjellene lenger kan føre til at skjellene går i oppløsning.

  • Hvis du rengjør et antall sanddollar, fyller du et stekebrett med blekemiddel og vann. Dette vil tillate deg å spre et antall sand dollar jevnt over en bred overflate.
  • Sørg for at det er nok løsning i brettet til å dekke hele sanddalen. Du kan også bruke en bolle, en bøtte eller en Tupperware -beholder.
  • Hvis du bare rengjør en sand dollar, finn en liten bolle, lokk eller en annen beholder. Du trenger ikke mye blekemiddel for å få den tiltenkte effekten.
Rengjør og konserver sand dollar Trinn 6
Rengjør og konserver sand dollar Trinn 6

Trinn 6. Skyll skallene

Fjern skjellene fra blekemiddelløsningen ved hjelp av gummihansker eller metalltang og skyll dem under ferskvann. Skyll alle sider og sprekker av skjellene helt for å vaske av alt blekemiddel.

Rengjør og konserver sand dollar Trinn 7
Rengjør og konserver sand dollar Trinn 7

Trinn 7. La skjellene tørke

Når du har dynket skjellene og skylt dem av blekemiddel, legg dem på et håndkle for å tørke.

For de beste resultatene, legg skjellene i solen. Dette gjør at de lett kan lufttørke

Del 2 av 3: Bevaring av sanddollarskall

Rengjør og konserver sand dollar Trinn 8
Rengjør og konserver sand dollar Trinn 8

Trinn 1. Forbered løsningen

Bruk like deler vann og like deler skolelim for å lage en avvannet blanding. Bekled en liten bolle med plastfolie eller vokspapir for å beskytte overflaten på bollen og bland løsningen med et engangsredskap.

Bland så mye løsning som du tror du trenger, avhengig av størrelsen og mengden sanddollarskall du har

Rengjør og konserver sand dollar Trinn 9
Rengjør og konserver sand dollar Trinn 9

Trinn 2. Legg skjellene på vokspapir

Som en bakeplate eller stor tallerken med vokspapir og legg de tørre skallene på den. Legg skjellene med den avrundede siden opp. Sørg for å plassere skjellene en tomme eller så fra hverandre.

Bruk av vokspapir gjør det enkelt å rydde opp

Rengjør og konserver sand dollar Trinn 10
Rengjør og konserver sand dollar Trinn 10

Trinn 3. Mal lim på sanddalen din

Bruk en myk pensel til å male den avrundede oversiden av skjellene dine først. Prøv å unngå å berøre skallet med fingrene, dette kan etterlate flekker i limet. La limet tørke helt før du snu skallene og male undersiden.

  • Å male skjellene dine med denne limblandingen vil herde skjellene, noe som vil hjelpe dem til å vare lenger.
  • Oppretthold et rent arbeidsområde for å sikre at smuss og rusk ikke setter seg fast i sandpengene.
  • Denne metoden vil skape en kjedelig naturlig finish for sanddollarene dine.

Del 3 av 3: Creative Sand Dollar -ideer

Rengjør og konserver sand dollar Trinn 11
Rengjør og konserver sand dollar Trinn 11

Trinn 1. Lag julepynt

Bruk maling, stoff og bomullsballer for å gjøre sanddollarene dine til morsomme og kreative ornamenter. Dette kan være en god håndverksidé å jobbe med med barn. Mal øyne og nese på en sand dollar og bruk bomullsdott til å lage skjegg. Klipp en nisselue av rødt stoff og lim den på toppen for å lage et munter nissepynt.

  • Vær forsiktig når du pynter sanddollar med barn. Selv om skjellene har herdet med limfinishen, kan de fortsatt være veldig sprø og delikate.
  • Bruk en permanent markør til å skrive året ornamentet ble laget og navnet på skaperen for fremtidig referanse.
Rengjør og konserver sand dollar Trinn 12
Rengjør og konserver sand dollar Trinn 12

Trinn 2. Lag en glitrende sand dollar

Ta litt lim, glitter, små rhinestones og en pensel for å blende sanddalen din med gnister. Bruk en limdispenser med en dysespiss for å tegne kreative mønstre og dekk dem med glitter. Disse kan lage gode gaveideer til foreldre, slektninger og venner.

Blend opp et lite sand dollarskall og lim det til kanten av en bilderamme. Lag et bilde av venner og familie sammen på strandferien

Rengjør og konserver sand dollar Trinn 13
Rengjør og konserver sand dollar Trinn 13

Trinn 3. Lag havfrue smykker

Hvis du har noen relativt små og lette sandskall, kan du snore en kjede eller skinnsnor gjennom et av skallets naturlige hull og gjøre det til et unikt anhengskjede.

Rengjør og bevar sand dollar Trinn 14
Rengjør og bevar sand dollar Trinn 14

Trinn 4. Bli så kreativ som du vil

Det er tonnevis av morsomme måter å bli kreativ med sand dollar skjell. Gjør dem til vakre kunstverk eller dekorasjoner for hjemmet ditt. Her er noen flere kreative forslag:

  • Vis skjellene dine med et utvalg av dine andre favorittskjell og steiner.
  • Bruk en pensel og akvarellmaling for å få dem til å poppe med farger.
  • Legg dine favorittskjell i en stor glassmurkrukke og vis den hjemme.
  • Slipp en sterk gjennom hullene i sanddollarene og lag en vindklokke eller bind dem til en drømmefanger.
  • Finn dine egne morsomme måter å dekorere og vise frem din dyrebare skatt.

Tips

  • De fleste strandbesøkende skjønner ikke at å ta levende sand dollar truer arten og er ulovlig i mange deler av USA. Du kan ta sanddollarens skjelett (kalt en "test"), som vanligvis er hvitt og finnes på stranden.
  • Håndter sanddaler forsiktig, spesielt mindre, da de lett blir fliset eller ødelagt.
  • De fleste sanddollar finnes langs kysten. Levende graver de seg ned i den myke sanden på havbunnen. Døde eller døende vasker de opp på stranden og tørker ut i solen.
  • Hvis skjellene dine ikke er så hvite som du vil, kan du suge dem i en svakere blekemiddel. Prøv å redusere mengden blekemiddel til ca. 25% og bløtlegg i 5 minutter.
  • Ikke trykk hardt på skjellene. De kan gå i stykker.

Advarsler

  • Det er ulovlig å samle inn levende sand dollar i noen jurisdiksjoner. Gjør din forskning og vær human.
  • Vær forsiktig når du håndterer blekemiddel. Ikke få blekemiddel i øynene, og ikke svelg løsningen. Vask hendene med såpe etter kontakt med blekemiddel.
  • Vær oppmerksom når du samler. Velg bare noen få skall. Du trenger ikke å ta dem alle.

Anbefalt: