3 måter å fylle sprekker i tre

Innholdsfortegnelse:

3 måter å fylle sprekker i tre
3 måter å fylle sprekker i tre
Anonim

Selv om sprekker ikke er tiltalende, er det mange produkter tilgjengelig som kan redde et skadet treverk. Tre sparkel eller tre fyllpinner er enkle å bruke og effektive for å dekke over brede sprekker i innendørs og ubeiset tre. For en rask løsning blander en blanding av trelim og sagflis sømløst i små sprekker og hull i monterte møbler. Kjøp epoksy for å håndtere større hull, for eksempel på utendørs prosjekter. Etter litt blanding og sliping vil ingen legge merke til det skadede området du lappet.

Trinn

Metode 1 av 3: Bruk av trepuss eller fyllpinner

Fyll sprekker i tre Trinn 1
Fyll sprekker i tre Trinn 1

Trinn 1. Kjøp et fyllstoff som har samme farge som treverket

Se etter fargestiftformede trefyllpinner eller trekitt. Disse produktene, kjøpt fra forbedringsbutikker eller bestilt på nettet, kommer i en rekke farger. Velg den som passer best sammen med treverket du behandler.

  • Hvis du ikke finner den nøyaktige nyansen du trenger, kan du kjøpe forskjellige farger og blande dem sammen for å lage forskjellige nyanser.
  • Hvis du ønsker å farge treet senere, må du kontrollere at etiketten sier at produktet er fargbart. Det tar fargen på flekken og blander seg med treverket.
Fyll sprekker i tre Trinn 2
Fyll sprekker i tre Trinn 2

Trinn 2. Skyv fyllstoffet inn i hullet med fingeren

Hvis du bruker en påfyllingspinne, bare gni pinnen over sprekken. Du kan deretter bruke fingeren til å spre den mer etter behov. Når du bruker kitt, kan en sparkel eller meisel hjelpe til med å spre materialet over sprekken.

Fyll sprekker i tre Trinn 3
Fyll sprekker i tre Trinn 3

Trinn 3. Overfyll sprekken med fyllmateriale

Fortsett å påføre fyllstoffet til det kommer ut på toppen av sprekken. Når du glatter og pusser fyllstoffet senere, blander det sprekken mer effektivt på grunn av overfyllingen.

Fyll sprekker i tre Trinn 4
Fyll sprekker i tre Trinn 4

Trinn 4. Glatt fyllstoffet med en sparkel

Før materialet tørker på treet, flat det ut så mye som mulig. Hvis du ikke har en sparkel, kjører du en ren fille eller fingeren over sprekken. Sørg for at fille er ren for å unngå at det kommer rusk.

Fyll sprekker i tre Trinn 5
Fyll sprekker i tre Trinn 5

Trinn 5. La trefyllstoffet tørke i 8 timer

Hvor lang tid det tar for fyllmaterialet å tørke avhenger av produktet, så sjekk etiketten for anbefalt ventetid. For å være trygg, vil treet stå alene i 8 timer eller over natten, slik at fyllstoffet tørker helt.

Fyll sprekker i tre Trinn 6
Fyll sprekker i tre Trinn 6

Trinn 6. Slip ned overflødig fyllstoff

Bland det sprukne området med et plan eller fint sandpapir. Sikt på et sandpapirkorn mellom 120 og 220. Bruk fyllstoffet til det er så flatt mot treet du kan gjøre det. Når den er ferdig, skal sprekken ikke skille seg ut som en misfarget lapp.

Metode 2 av 3: Fylle sprekker med lim og sagflis

Fyll sprekker i tre Trinn 7
Fyll sprekker i tre Trinn 7

Trinn 1. Få sagflis som matcher typen og fargen på treverket ditt

Sagflis brukes til å dekke det hvite limet og blande sprekken, så det må matche treet du behandler så mye som mulig. For den beste blandingen, få litt sagflis fra treet ved å sage eller slipe det.

Hvis dette ikke er mulig, kan du kjøpe en pose med sagflis fra en butikk til forbedring av hjemmet

Fyll sprekker i tre Trinn 8
Fyll sprekker i tre Trinn 8

Trinn 2. Klem trelim inn i sprekken

Få en flaske trelim fra butikken. Trykk dysen mot sprekken og klem beholderen til limet fyller hele plassen du trenger å reparere. For små sprekker kan du også bruke en sprøyte for å sikre at limet kommer helt ned i sprekken.

Fyll sprekker i tre Trinn 9
Fyll sprekker i tre Trinn 9

Trinn 3. Dekk limet med sagflis

Legg mye sagflis over limet for å dekke det helt. Gni fingeren over sprekken for å sikre at limet holder sagfliset på plass. Når du er ferdig, skal sagfliset skjule limet fra synet og blande seg inn med resten av treverket.

Fyll sprekker i tre Trinn 10
Fyll sprekker i tre Trinn 10

Trinn 4. La limet tørke over natten

La limet hvile til neste dag. Når limet er helt tørket, bør sprekken være vanskelig å se. Hvis den fremdeles er synlig, påfør lim- og sagfliskombinasjonen på nytt eller et annet fyllstoff.

Fyll sprekker i tre Trinn 11
Fyll sprekker i tre Trinn 11

Trinn 5. Slip sprekken glatt

Gå over sprekken med et stykke fint sandpapir som er mellom 120 og 220 korn. Gni forsiktig ned det behandlede området til fyllstoffet er flatt og umerkelig.

Metode 3 av 3: Fikse sprekker med epoksy

Fyll sprekker i tre Trinn 12
Fyll sprekker i tre Trinn 12

Trinn 1. Bruk åndedrettsmaske og arbeid i et godt ventilert område

Epoxy er ikke noe du vil puste inn, så vær trygg ved å ta på deg en maske før du begynner. Å jobbe utendørs er det sikreste alternativet, og sørg for at kjæledyr og familiemedlemmer ikke er i nærheten av arbeidsområdet ditt.

Fyll sprekker i tre Trinn 13
Fyll sprekker i tre Trinn 13

Trinn 2. Dekk sprekken med maskeringstape hvis den går gjennom treverket

Hvis sprekken går helt gjennom treverket, teip over den ene siden. Tapen holder den flytende epoksyen på plass lenge nok til at den kan størkne.

Epoxy er bedre for behandling av store sprekker enn de andre fyllemetodene

Fyll sprekker i tre Trinn 14
Fyll sprekker i tre Trinn 14

Trinn 3. Sprøyt like deler av epoksykomponenter i en bolle

Epoxy består av to deler pakket sammen, harpiks og herder. Anslag hvor mye du trenger for å fylle sprekken. Legg dem i bollen, men ikke bland dem ennå.

Epoksyen begynner umiddelbart å herde når delene kombineres. Du vil ha omtrent 5 minutter på å få den inn i sprekken, så begynn med en liten omgang

Fyll sprekker i tre Trinn 15
Fyll sprekker i tre Trinn 15

Trinn 4. Tilsett en dråpe trefarget fargestoff til epoksyen

I hjemmeforbedringsbutikker finner du vanligvis alle slags epoksyfargestoffer, pulverformige pigmenter eller metalliske pulver. Velg en som matcher prosjektet ditt, bruk deretter en dråpe fargestoff eller dryss pulver for å farge epoksyen.

Du kan til og med blande i en skje med kaffegrut for å gjøre epoksyen svart

Fyll sprekker i tre Trinn 16
Fyll sprekker i tre Trinn 16

Trinn 5. Rør epoksyen umiddelbart

Ta en skje eller rørepinne og bland epoksydelene raskt sammen med eventuelt tilsatt fargestoff. Etter noen sekunder vil det bli til et malinglignende stoff som er klart til å bli spredt over sprekken.

Fyll sprekker i tre Trinn 17
Fyll sprekker i tre Trinn 17

Trinn 6. Skje blandingen i sprekken

Overfør epoksyen til sprekken ved hjelp av røreskjeen eller pinnen. Skyv den så langt inn i sprekken som mulig. Det meste vil renne ned til bunnen. Hvis du ikke har nok til å fylle hele sprekken, kan du bare lage mer.

Bruk en nål til å sprette bobler som dukker opp når du helle epoksyen

Fyll sprekker i tre Trinn 18
Fyll sprekker i tre Trinn 18

Trinn 7. Bland mer epoxy for å fylle større sprekker

Epoksyen stivner i løpet av minutter, så du vet med en gang om du trenger å blande en ny batch eller ikke. Fortsett å blande like store mengder harpiks og herder til du har fylt hele sprekken.

Fyll sprekker i tre Trinn 19
Fyll sprekker i tre Trinn 19

Trinn 8. La epoksyet tørke over natten

Etter 2 til 4 timer vil epoksyen ha tørket betydelig. Trykk neglen inn i den. Hvis du forlater et hull, er det ikke klart. Å la det tørke over natten er alltid å foretrekke, og i kjølig vær er det nødvendig for å sikre at epoksyet forblir på plass.

Fyll sprekker i tre Trinn 20
Fyll sprekker i tre Trinn 20

Trinn 9. Nivå epoksyen med sandpapir

Skjær først bort overflødig epoksy med en sparkel. Få deretter litt sandpapir (120-220) eller en fil for å flate det epoksybehandlede området forsiktig til det er i nivå med resten av treverket.

Hvis du har et blokkplan, vil det gjøre denne delen enklere og kan forhindre deg i å slipe av en del av treverket

Fyll sprekker i tre Trinn 21
Fyll sprekker i tre Trinn 21

Trinn 10. Farg inn hvite flekker med tusj

Når du er ferdig, kan du se noen ufargede flekker av herdet epoxy. Disse kan farges inn med hvilken som helst markør som ligner fargen på fargestoffet du brukte. Du vil ikke engang vite at sprekken var der, og du kan gå videre til resten av prosjektet.

Tips

  • Bruk denaturert alkohol for å rense epoksy av overflater og kjøkkenutstyr.
  • Eddik kan brukes til å fjerne epoksy fra huden.

Advarsler

  • Sliping av tre etterlater trepartikler i luften. Bruk åndedrettsvern for å unngå å inhalere dem.
  • Arbeid med kjemikalier kan være farlig. Bruk åndedrettsvern og arbeid i et godt ventilert område.

Anbefalt: