Hvordan kjøpe en vedovn: 13 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan kjøpe en vedovn: 13 trinn (med bilder)
Hvordan kjøpe en vedovn: 13 trinn (med bilder)
Anonim

En vedovn tilbyr et effektivt og billig oppvarmingsalternativ, spesielt blant de stigende energikostnadene de fleste huseiere står overfor. Før du bestemmer deg for å kjøpe en vedovn, bør du vurdere noen faktorer som kan påvirke energikostnadene og boligsituasjonen. Vedovner er kategorisert som katalytisk og ikke-katalytisk, og kommer i enten stål eller støpejern. Både typer og varianter har sine egne fordeler og ulemper.

Trinn

Del 1 av 3: Velge komfyrstørrelse

Kjøp en vedovn Trinn 1
Kjøp en vedovn Trinn 1

Trinn 1. Velg en mellomstor komfyr for et hus mellom 2 000–3 000 000 fot (190–280 m)2).

Med mindre du lever i et ekstremt kaldt klima, trenger du mest sannsynlig en middels stor komfyr som ikke genererer mer enn 20 000 britiske termiske enheter (BTU). De fleste ovner som genererer nok varme til å varme et gjennomsnittlig hus på mellom 2–3 kubikkfot (0,057–0,085 m)3) i volum.

  • Vedovner i dette størrelsesområdet vil vanligvis generere 5 000–20 000 BTU.
  • Som en generell tommelfingerregel trenger du 25 til 30 BTU per kvadratmeter for å varme opp hjemmet ditt tilstrekkelig. For eksempel vil en komfyr som er vurdert til 60 000 BTU varme opp et område på 2 000 kvadratmeter, mens en komfyr på 42 000 BTU vil dekke omtrent 1 300 kvadratmeter2).
Kjøp en vedovn Trinn 2
Kjøp en vedovn Trinn 2

Trinn 2. Velg en større komfyr hvis du har trekkfullt, åpent hjem

Boliger med hovedsakelig åpne plantegninger eller boliger som er større enn 280 000 kvadratmeter2) trenger store, kraftige ovner for å gi nok varme. Det samme gjelder hvis du bor i en kald nordlig region. I dette tilfellet kan du kjøpe en komfyr som er større enn 0,085 m3) for å generere tilstrekkelig varme for et stort, kaldt hjem.

Hvis hjemmet ditt er merkbart trekkfullt, snakk med huseierforeningen din eller en lokal entreprenør og se om reparasjon av trekkrommene

Kjøp en vedovn Trinn 3
Kjøp en vedovn Trinn 3

Trinn 3. Kjøp en liten peisovn hvis du bor i en hytte

Hvis du bor i en hytte eller i et 1- eller 2-roms hjem som er mindre enn 140 kvadratmeter2), kan du klare deg med en liten komfyr som ikke gir mye varmekraft. For å varme ditt lille hjem, kjøp en liten komfyr som er mindre enn 2 kubikkfot (0,057 m3) i volum.

De fleste små vedovner er veldig effektive og kan slippe ut mer enn nok varme til å varme et lite hjem. De er også et mye billigere alternativ enn å varme et lite hjem med strøm eller varmeovner

Del 2 av 3: Velge materiale og forbrenningstype

Kjøp en vedovn Trinn 4
Kjøp en vedovn Trinn 4

Trinn 1. Velg en støpejernsovn for et tradisjonelt alternativ for langsom oppvarming

Vedovner er laget av enten støpejern eller stål. Begge materialene er svært holdbare og gjør en effektiv jobb med å sette ut varme i hjemmet ditt, men støpejern har en tendens til å ta lengre tid å varme opp på grunn av materialets tetthet. Dette betyr også at ovnen beholder varmen og fortsetter å slukke den i flere timer. Støpejernsovner lekker også av og til luft gjennom sømmene, og du må kanskje leie en komfyrspesialist for å komme og forsegle sømmene hvert 8.-10. År.

  • Historisk sett ble støpejernsovner ansett som høyere kvalitet siden ødelagte deler lett kunne byttes ut. I dag lager imidlertid mange produsenter stålovner av høy kvalitet.
  • Noen mennesker foretrekker også den rene, sløve estetikken til peisovnen i støpejern.
Kjøp en vedovn Trinn 5
Kjøp en vedovn Trinn 5

Trinn 2. Bestem deg for en stålovn for et alternativ for hurtig oppvarming

Stålet som brukes til å lage vedovner i stål er vanligvis tynnere enn støpejern, så ovnene begynner å sette varme ut i hjemmet ditt raskere. Det faktum at stålovner varmes opp raskere betyr imidlertid at de også mister varme relativt raskt. Så velg stål hvis du vil ha rask, kortvarig varme fra komfyren.

Noen foretrekker det skinnende utseendet på stål, men det er et spørsmål om personlige preferanser

Kjøp en vedovn Trinn 6
Kjøp en vedovn Trinn 6

Trinn 3. Kjøp en katalytisk komfyr hvis du vil ha en ovn som slipper ut jevn varme

Katalytiske vedovner inneholder omformere som lar gasser og røyk varme seg gjentatte ganger, noe som resulterer i en brann som varer lenger og brenner jevnere. På grunn av resirkuleringssystemet i disse komfyrene, avgir de færre forurensende stoffer til luften. Disse ovner er imidlertid litt mer komplekse enn andre alternativer; de må ha en varm indre temperatur før de begynner å produsere varme, og katalysatorene må justeres basert på brannens temperatur

Det er et par ulemper ved katalytiske vedovner. Disse komfyrene er dyrere (de går fra $ 700–3 000 USD). Katalytiske ovner må også rengjøres regelmessig, siden aske og sot bygger seg opp i ovnen og opp i skorsteinen

Kjøp en vedovn Trinn 7
Kjøp en vedovn Trinn 7

Trinn 4. Velg en ikke-katalytisk komfyr for et billig, lite vedlikeholdsalternativ

Som peiser mister ikke-katalytiske ovner store mengder varme på grunn av hvordan de blir ventilert. I motsetning til en katalytisk komfyr, resirkulerer de ikke varme, og mister derfor en viss prosentandel varme. De krever imidlertid ikke så mye vedlikehold som katalytiske ovner og må rengjøres sjeldnere.

Ikke-katalytiske ovner er svært vanlige på markedet og rimeligere enn katalytiske ovner. Dessverre er de også mindre miljøvennlige, ettersom de sirkulerer flere forurensende stoffer til atmosfæren enn katalytiske ovner gjør

Kjøp en vedovn Trinn 8
Kjøp en vedovn Trinn 8

Trinn 5. Velg en pelletsovn hvis du bor i en forstad eller by

Selv om pelletsovner ikke kan gi så mye varme som en vedovn kan, krever de mindre rengjøring og vedlikehold. Pelletsovner er et vanlig valg for mennesker som bor i urbane omgivelser, siden pellets er enkle å transportere og kan lagres innendørs. Folk som bruker vedovner må dedikere et stort uteareal til å lagre veden, noe som ikke er mulig hvis du bor i en by.

  • Pelletsovner er også mindre arbeidskrevende å bruke enn vedovner. Å hakke, stable og bære din egen vedforsyning kan ta den beste delen av en uke! Pellets er mye lettere å håndtere.
  • Pelletsovner inneholder ofte elektriske komponenter, noe som gjør dem dyrere enn vedfyrte ovner.
Kjøp en vedovn Trinn 9
Kjøp en vedovn Trinn 9

Trinn 6. Velg en peisinnsatsovn hvis hjemmet ditt har en peis

De fleste vedovner er frittstående, noe som betyr at de kan plasseres hvor som helst i hjemmet ditt. Men hvis hjemmet ditt allerede har en peis i murstein, bør du vurdere å kjøpe en innsatsovn som kan installeres direkte inne i den eksisterende peisen.

Innsatsovner fungerer ofte best i små hjem eller i situasjoner der det eneste mulige stedet å finne en komfyr er i den eksisterende peisen

Del 3 av 3: Kjøpe og installere komfyren

Kjøp en vedovn Trinn 10
Kjøp en vedovn Trinn 10

Trinn 1. Finn ut grensen for røykutslipp for staten eller fylket ditt

Nye vedovner kommer med en Environmental Protection Agency (EPA) -kode som angir hvor mye utslipp de genererer. Utslippsforskrifter for vedovner varierer fra stat til stat, så det er ingen enkelt standard. Før du kjøper en ovn, må du kontrollere at den faller innenfor de lovlige utslippsgrensene for området der du bor.

  • Kontakt by- eller fylkeskontorene og be om det lokale luftforurensningskontoret. Noen fylker er delt inn i mer enn 1 kontor. De vil kunne gi deg de lokale retningslinjene for luftforurensning.
  • Ovnforhandleren du kjøper ovnen fra, skal kunne gi deg nødvendig informasjon om EPA -koder.
Kjøp en vedovn Trinn 11
Kjøp en vedovn Trinn 11

Trinn 2. Ta kontakt med Better Business Bureau for å finne sertifiserte forhandlere

Når du har bestemt faktorene som trengs for en vedovn, se etter en anerkjent vedovnforhandler. En sertifisert ovnforhandler vil kunne hjelpe deg med å velge blant de mange typer ovner og produsenter som er tilgjengelige. Velg en forhandler som kan sammenligne ovner du kan se på, og som vil reparere og gi deler og garantier for ovnen din.

  • Gå til BBB-nettstedet og start søket etter en kvalifisert forhandler online på:
  • Hvis du er usikker på om en ovnforhandler er sertifisert med BBB, kan du be forhandleren om å fremlegge bevis for sertifisering.
Kjøp en vedovn Trinn 12
Kjøp en vedovn Trinn 12

Trinn 3. Kjøp komfyren din online hvis du ikke bor i nærheten av noen anerkjente forhandlere

Hvis du bor i et landlig område eller hvis du ikke er imponert over noen av vedovnhandlerne som driver i nærheten, kan det eneste alternativet være å kjøpe en komfyr online. Noen store nettbutikker selger vedovner. Du kan også kjøpe vedovner direkte fra produsentens nettsted. Sørg for å lese om garantien før du kjøper for å sikre at selskapet dekker eventuelle skader på ovnen som oppstår mens den sendes.

Men hvis du kjøper en komfyr på nettet, må du sannsynligvis installere den selv, med mindre nettstedet garanterer installasjon

Kjøp en vedovn Trinn 13
Kjøp en vedovn Trinn 13

Trinn 4. Finn en kvalifisert installatør for din nye vedovn

Med mindre du planlegger å installere vedovnen selv, må du finne fagfolk som kan installere den for deg. I noen tilfeller vil vedovnhandleren ha personell som kan installere ovnen for deg. Hvis ikke, kan du finne en kvalifisert installatør gjennom Chimney Safety Institute of America (CSIA).

  • Gå til nettstedet deres og skriv inn postnummeret ditt for å finne et installasjonsprogram:
  • Hvis du er en første gangs ovnbruker, må du bare installere din egen ovn hvis du ikke har noe annet alternativ. Ovninstallasjon er vanskelig, og en dårlig installert vedovn er en alvorlig brannfare.

Tips

  • Noen komfyrprodusenter anbefaler å bruke hjemmets kvadratmeter for å bestemme hvor mange BTU -varme du trenger fra en komfyr. Imidlertid er det mange variable faktorer ved bruk av komfyr, inkludert om mykt tre eller løvtre blir brent, klimaet hjemme ligger i, og om du bruker en katalytisk eller ikke-katalytisk komfyr. Disse variablene kan endre antall BTUer du trenger for å varme opp hjemmet ditt, uavhengig av størrelsen. Dessverre er korrelering av kvadratmeter til BTU rett og slett ikke en pålitelig metode for å beregne størrelsen på ovnen du trenger.
  • Hvis du er interessert i en brukervennlig komfyr som kan tenne seg selv og styres med et trykk på en skive, bør du vurdere å kjøpe en elektronisk smart komfyr. Vær imidlertid oppmerksom på at disse komfyrene ikke er billige!
  • En anerkjent vedovnforhandler bør være sertifisert av National Fireplace Institute i tillegg til BBB.
  • Frittstående vedovner kan brukes som et supplement til ditt nåværende varmesystem, eller du kan velge en vedovn som erstatter andre varmekilder du måtte ha.
  • Når du diskuterer oppvarmingsplass med ovnforhandleren din, ikke glem å nevne eventuelle isolasjonsproblemer. Varmetap i et rom vil også være avhengig av mengden vinduer du har, typen isolasjon og om rommet under eller over rommet er oppvarmet.

Advarsler

  • Før du bestemmer deg for å varme opp hjemmet ditt med vedovn, må du forsikre deg om at huseierens forsikring dekker mot ovnrelaterte ulykker. Forsikringsselskapet kan også sette krav om hvor mye ved du kan brenne og hvor ovnen kan plasseres i hjemmet ditt.
  • Trebrensel brenner ikke like rent som naturgass eller propan. Hvis du eller andre familiemedlemmer har luftveisforstyrrelser, kan det være lurt å vurdere om en vedovn passer for hjemmet ditt.

Anbefalt: