Enkle måter å dyrke orkideer fra frø (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Enkle måter å dyrke orkideer fra frø (med bilder)
Enkle måter å dyrke orkideer fra frø (med bilder)
Anonim

Orkideer kan være en av de vanskeligste blomstene å vokse, men du vil bli belønnet med nydelige blomster. Hvis du er en avansert gartner som leter etter en utfordring, kan du prøve å så orkidéfrø. Siden de ikke har næringsstoffene de trenger for å vokse, starter du faktisk frøene i en kolbe med næringsrik agarløsning. Med suksess og tålmodighet vil plantene dine være klare til å transplantere omtrent et år senere. For å komme i gang, sjekk ut trinnene nedenfor.

Trinn

Del 1 av 3: Media Prep

Dyrk orkideer fra frø Trinn 1
Dyrk orkideer fra frø Trinn 1

Trinn 1. Steriliser minst 2 kolber i kokende vann i 10 minutter

Det er kritisk at du steriliserer så mye av arbeidsflaten og utstyret ditt som mulig, slik at orkidéfrøene har en sjanse til å vokse. For å sterilisere, senk et par 250 ml glassflasker i en gryte med vann og kok opp. Kok kolvene i 10 minutter for å drepe alle bakterier og sporer.

  • Du trenger også en sterilisert visp og rørestang i metall, så det er greit å sterilisere dem samtidig som kolvene.
  • Du lager nok vekstmedium til å bruke i opptil et dusin kolber, så forbered så mange du vil bruke. Husk at du vil lagre kolvene dine med orkidéfrø i minst 1 år, så tenk på hvor mye plass du har.
  • Dessverre kan du ikke bare desinfisere kolvene med blekemiddel siden det ikke vil drepe sporer.
  • Tørk så mye av arbeidsområdet ditt med 70% isopropylalkohol. Det kan være lurt å ha noen i en sprayflaske, slik at du ofte kan tørke av arbeidsområder.
Dyrk orkideer fra frø Trinn 2
Dyrk orkideer fra frø Trinn 2

Trinn 2. Hell agarmedium i en panne med destillert vann

Sett en sterilisert gryte på komfyren og ha destillert vann i den. Tilsett deretter startagarmediet. Les instruksjonene i pakken for den spesifikke mengden som skal brukes.

Du kan kjøpe agar medium for orkideer i spesialiserte hagearbeid butikker eller online. Les etiketten for å sikre at du bruker startmedium og ikke vedlikeholdsmedium

Dyrk orkideer fra frø Trinn 3
Dyrk orkideer fra frø Trinn 3

Trinn 3. Visp blandingen i 5 minutter og tilsett 12 kopp (120 ml) destillert vann.

Ta en sterilisert visp og visp hele tiden i minst 5 minutter slik at pulverformet medium oppløses. Deretter visper du inn 12 kopp (120 ml) vann.

Dyrk orkideer fra frø Trinn 4
Dyrk orkideer fra frø Trinn 4

Trinn 4. Kok opp blandingen og visp den i 2 til 3 minutter

Vri brenneren til middels høy og kok agarmediet opp. Skru deretter brenneren ned til middels, så væsken bobler forsiktig. Visp hele tiden så det koker jevnt.

Oppvarming av mediet løser fullstendig agar og sukker i det. Det er dette mediet som setter og gir orkidéfrøene næringsstoffene de trenger for å vokse

Dyrk orkideer fra frø Trinn 5
Dyrk orkideer fra frø Trinn 5

Trinn 5. Hell ca 1 cm (0,39 in) medium i hver kolbe

Bruk en krukkeløfter til å ta hver steriliserte kolbe forsiktig ut av varmtvannet og tømme dem. Sett dem ned og legg en sterilisert trakt i en kolbe. Hell deretter det kokte agarmediet forsiktig i kolben til det når 50 ml-merket. Skyv absorberende bomull inn i åpningen i lokket på gummiproppen og sett den løst i halsen på kolben. Dekk toppen av kolben løst med et 13 cm stort kvadrat med folie.

Fyll så mange kolber du vil bruke. Du trenger sannsynligvis ikke alle agarmediene, så bruk det gjerne til et annet prosjekt som å vokse laboratoriekulturer for et vitenskapelig eksperiment

Dyrk orkideer fra frø Trinn 6
Dyrk orkideer fra frø Trinn 6

Trinn 6. Trykkkok kolvene i 30 minutter

Klargjør trykkokeren og sett kolvene i den. Ta opp trykket på opptil 15 psi og behandle kolvene dine i 30 minutter for å sterilisere alt helt. La deretter trykket slippe sakte mens kolvene fortsatt er inne.

Vær alltid forsiktig når du arbeider med varme kolber og damp

Dyrk orkideer fra frø Trinn 7
Dyrk orkideer fra frø Trinn 7

Trinn 7. Trykkok 1 kolbe med destillert vann

Hvis du har plass i trykkoker, hell om 14 tomme (0,64 cm) destillert vann i en sterilisert kolbe og sett et lokk løst på toppen. Sett den i den tilberedte trykkoker og behandle den i 30 minutter også.

Hvis du har plass i trykkokeren når du behandler kolvene med agar, kan du sette flasken med destillert vann i den også

Dyrk orkideer fra frø Trinn 8
Dyrk orkideer fra frø Trinn 8

Trinn 8. Avkjøl kolvene i trykkoker i 24 timer

Slipp trykket fra komfyren, men ikke ta ut kolvene ennå. La dem stå i 1 dag i lukket trykkoker slik at luften avkjøles og agarblandingen geler.

Del 2 av 3: Frøplanter starter

Dyrk orkideer fra frø Trinn 9
Dyrk orkideer fra frø Trinn 9

Trinn 1. Spray innsiden av hanskekassen med blekemiddel

For å forhindre forurensning, sett en hanskerom på arbeidsbordet. Du finner disse i laboratoriebutikker eller på nettet. Fyll en sprayflaske med 20% blekemiddel og spray innsiden av hanskerommet for å drepe bakterier før du flasker orkidéfrøene. Vent deretter i 15 til 20 minutter.

En laminær hette er som et skap som forhindrer forurensning i rommet. Du kan kanskje bruke en hvis du har tilgang til et samfunnsvitenskapelig laboratorium

Dyrk orkideer fra frø Trinn 10
Dyrk orkideer fra frø Trinn 10

Trinn 2. Vipp orkidéfrøene i kolben med destillert vann

Overfør kolvene til hanskerommet, slik at du kan jobbe i et sterilt miljø. Åpne et rør med orkidéfrø og hell dem i destillert vann. Rør dem deretter med en sterilisert omrører av metall.

  • Bruk hansker når du håndterer frøene, slik at du ikke forurenser dem.
  • Det er 25 000 til 30 000 typer orkideer, så du har mange alternativer for å velge frø! Sjekk hvilke varianter som er tilgjengelige på ditt lokale hagesenter. De har sannsynligvis vanlige typer som phalaenopsis og cattleya, for eksempel.
Dyrk orkideer fra frø Trinn 11
Dyrk orkideer fra frø Trinn 11

Trinn 3. Injiser frøene på agaren i hver kolbe

Ta en sterilisert sprøyte og fyll den med ca 1 ml frø i destillert vann. Husk at frøene er så små som støv, så det er viktig å måle ut væsken som inneholder alle frøene, slik at du får nok. Arbeid raskt i hanskerommet for å løfte hetten på en kolbe og klemme frøene på agaren. Tett deretter kolben tett med hetten. Gjør dette for hver agarkolbe du har.

  • For å forhindre forurensning, spray på utsiden av kolvene med 20% blekemiddel før du håndterer dem og etter at du har rørt dem.
  • Har du ikke en sprøyte? Du kan bruke en stor øyedråper eller medisinsk dropper i stedet.
Dyrk orkideer fra frø Trinn 12
Dyrk orkideer fra frø Trinn 12

Trinn 4. Merk kolvene

Du kommer til å lagre orkidéfrøkolvene i minst et år, men sannsynligvis lenger, så merking er kritisk. Skriv dagens dato og typen frø du dyrker. Dette kan hjelpe deg med å spore vekst senere.

Del 3 av 3: Care of Orchid Seedling

Dyrk orkideer fra frø Trinn 13
Dyrk orkideer fra frø Trinn 13

Trinn 1. Sett kolvene i et varmt, lyst rom

Orkideer trives i varme omgivelser, så legg kolvene et sted mellom 30 og 32 ° C. De trenger lys i omtrent 16 timer om dagen, men kunstig lys er greit. Du kan plassere dem under en kjølig-hvit lysrør. Bruk et lite drivhus eller terrarium og plasser det på et varmt sted i huset ditt.

Dette kan være vanskelige forhold for mange mennesker å lage, og derfor vokser orkideer best på varme, tropiske steder eller i laboratorier

Dyrk orkideer fra frø Trinn 14
Dyrk orkideer fra frø Trinn 14

Trinn 2. Spir orkideene til røttene er 14 tomme (0,64 cm) lang.

Nå er det på tide å vente! Hold plantene i kolben i minst et år, slik at de får merkbar rotvekst, så ikke bli frustrert hvis du ikke ser raske resultater.

Dyrk orkideer fra frø Trinn 15
Dyrk orkideer fra frø Trinn 15

Trinn 3. Plant plantene i en gryte med fin bark

Når du er klar til å plante orkideene, fyller du en hagekanne eller flat med 10 cm fin bark. Trekk orkideene forsiktig ut av kolben ved hjelp av lang sterilisert pinsett. Plasser deretter frøplanten i potten og trykk finbarken rundt den slik at røttene blir nedsenket.

Kjøp en lang pinsett på 25 cm online eller fra en hagebutikk

Dyrk orkideer fra frø Trinn 16
Dyrk orkideer fra frø Trinn 16

Trinn 4. Vann orkideene en gang i uken og dyrk dem i indirekte lys

Når du har plantet plantene dine, kan du vedlikeholde orkideene dine som alle etablerte orkideer. La finbarken tørke ut mellom vanningene og ha den på et varmt, solfylt sted.

  • Orkideer trenger forskjellige mengder lys avhengig av hvilken sort du dyrker. Forskning for å finne ut om orkideen din trenger lys med lav, middels eller høy intensitet.
  • De fleste orkidéplanter må repottes hvert par år, slik at røttene får plass til å vokse.

Anbefalt: