4 enkle måter å krympe klær i tørketrommelen

Innholdsfortegnelse:

4 enkle måter å krympe klær i tørketrommelen
4 enkle måter å krympe klær i tørketrommelen
Anonim

Krymping av klær i tørketrommelen regnes generelt som en vanlig tøyfeil. Det er imidlertid visse anledninger hvor det kan være nyttig å krympe plagget med vilje. Hvis du har gått ned i vekt, eller hvis du ved et uhell har kjøpt en for stor skjorte, kan du krympe klærne i tørketrommelen uten å gjøre dem til barnestørrelse. Avhengig av hvilket stoff klærne dine er laget av, er det flere måter å redusere størrelsen på med en tørketrommel. I noen tilfeller er det bare å sette dem inn i en syklus!

Trinn

Metode 1 av 4: Bomull og blandet stoff

Krymp klærne i tørketrommelen Trinn 1
Krymp klærne i tørketrommelen Trinn 1

Trinn 1. Les etiketten for å finne ut hva slags bomull du jobber med

Hvis bomullsplagget eller stoffet ditt har en etikett, sjekk det før du vasker eller tørker. Ulike varianter av bomullsbasert materiale krever forskjellige krympende tilnærminger, og bekreftelse av hvilken type du har vil informere hvilken du velger.

Hvis det står på etiketten at plagget er forhåndskrympet bomull, ikke gidder å prøve å krympe det. Det er allerede krympet, og det vil ikke krympe igjen

Krymp klærne i tørketrommelen Trinn 2
Krymp klærne i tørketrommelen Trinn 2

Trinn 2. Ha 100% bomullsprodukter direkte i tørketrommelen

Spesielt når det gjelder delikate bomullsstoffer, risikerer de å pille og permanent skade ved å vaske dem for uttrykkelig krymping. Bare å sette dem i tørketrommelen er den sikreste måten å krympe ren bomull.

I motsetning til hva mange tror, er høye temperaturer ikke den viktigste årsaken til bomullskrymping. I stedet skyldes krympingen agitasjon eller tørkesyklusens kraftige bevegelse. Dette betyr at du kan tørke et bomullsplagg på høy eller middels varme og ende opp med lignende resultater

Krymp klærne i tørketrommelen Trinn 3
Krymp klærne i tørketrommelen Trinn 3

Trinn 3. Maskinvasket blandet bomull før tørking

Hvis stoffet ditt inneholder en liten prosentandel kunstfiber i tillegg til ren bomullslignende polyester eller polyuretan-må du bruke varme og fuktighet i tillegg til omrøring. Bruk et mildt vaskemiddel og varmt vann.

Jeans og andre denimplagg er ofte laget av blandet bomull, spesielt hvis de er elastiske

Krymp klærne i tørketrommelen Trinn 4
Krymp klærne i tørketrommelen Trinn 4

Trinn 4. Bruk en kort syklus og høy eller middels varme for rene bomullsklær

Hvis du vil at plagget ditt i 100% bomull skal krympe mellom en størrelse og en halv størrelse, bruk en mild innstilling (lav omrøring) og sjekk den halvveis i syklusen for å se om den allerede har krympet til ønsket størrelse. For å krympe plagget mer dramatisk, bruk en innstilling for høy omrøring og la den tørke i hele den korte syklusen. Gjenta om plagget ikke krympet nok.

Krymp klærne i tørketrommelen Trinn 5
Krymp klærne i tørketrommelen Trinn 5

Trinn 5. Tørk blandede bomullsplagg for en hel syklus med normal lengde

Hvis plagget ditt ikke krympet til ønsket størrelse ved den første vask- og tørkesyklusen, gjentar du prosessen. Krymping i blandede stoffer skjer ofte gradvis, ikke alt på en gang.

Jo høyere prosentandel fiber enn bomull, desto flere ganger må du vaske og tørke plagget for å krympe. Et unntak fra denne regelen er rayon - fordi den er laget av naturlige fibre, har den en tendens til å krympe. Det er tryggest å legge bomulls-rayonblandinger direkte i tørketrommelen hvis du prøver å krympe dem

Metode 2 av 4: Ullstoff

Krymp klærne i tørketrommelen Trinn 6
Krymp klærne i tørketrommelen Trinn 6

Trinn 1. Sprøyt ullplagget med vann

Bruk lunkent vann i en ren sprayflaske, spray vann på overflaten av ullplagget ditt så det er fuktig, men ikke vått.

  • Pass på å bruke lunkent vann i stedet for varmt vann. Ull kan være enda mer følsomt enn bomull, og ved å bruke varmt vann før det tørkes vil det oppmuntre fibrene til å klumpe seg sammen, noe som får plagget til å krympe for mye.
  • Av lignende årsaker, sørg for at ullplagget ditt er fuktig, men ikke vått. Hvis du legger et gjennomvåt ullplagg direkte i tørketrommelen, vil det føre til ekstrem krymping.
Krymp klærne i tørketrommelen Trinn 7
Krymp klærne i tørketrommelen Trinn 7

Trinn 2. Legg det fuktede ullplagget i tørketrommelen

Bruk en kort, mild syklus og lav varme, fordi både omrøring og høye temperaturer kan få ull til å krympe raskt. Å tørke ullen i en kort periode ved lav varme vil forhindre at dette skjer.

Krymp klærne i tørketrommelen Trinn 8
Krymp klærne i tørketrommelen Trinn 8

Trinn 3. Kontroller plagget hvert par minutter

Vurder plaggets krympefremgang ved å stoppe tørkesyklusen og trekke den ut hvert 2-3 minutt. Du vil kanskje oppdage at ullplagget ditt krymper raskere enn du forventet. I så fall vil du trekke den ut før syklusen er over.

Unngå å henge ullplagget etter å ha krympet det i tørketrommelen. Dette kan føre til at den strekker seg ut igjen

Metode 3 av 4: Polyester og andre syntetiske stoffer

Krymp klærne i tørketrommelen Trinn 9
Krymp klærne i tørketrommelen Trinn 9

Trinn 1. Sørg for at polyesterstoffet ditt er slitesterkt og av høy kvalitet

Det kreves mye varme for å krympe disse stoffene, men hvis de ikke er godt laget, kan høye temperaturer få dem til å se gamle og utslitte ut. Ikke prøv å krympe et polyesterplagg med mindre du er sikker på kvaliteten.

Hvis teksturen på polyesterplagget føles grovt eller plastisk, eller hvis det ikke har holdt formen siden du først kjøpte det, er det sannsynligvis i den nedre enden av kvalitetsspekteret

Krymp klærne i tørketrommelen Trinn 10
Krymp klærne i tørketrommelen Trinn 10

Trinn 2. Vask polyester og lignende syntetiske stoffer på høy varme før tørking

Velg lengst mulig vaskesyklus og maksimal vasketemperatur, legg deretter plagget i vaskemaskinen og start det.

  • Denne utvidede eksponeringen for høye temperaturer vil svekke polymerene som utgjør disse kunstige fibrene, noe som gjør dem mer formbare og sårbare for krymping.
  • Sørg for at vaskemaskinens maksimale vanntemperatur er under 81 ° C (178 ° F). Enhver temperatur høyere enn dette vil føre til at stoffet blir stivt, grovt og formløst.
Krymp klærne i tørketrommelen Trinn 11
Krymp klærne i tørketrommelen Trinn 11

Trinn 3. Tørk polyester etter vask med høy varme og en lang syklus

Når vaskesyklusen avsluttes, vent til stoffet når en temperatur som er trygg å håndtere. Overfør den så raskt som mulig til tørketrommelen. Bruk en lang, høy varmesyklus for å krympe.

Polyester kan være et sta stoff for å krympe, så du må kanskje gjenta disse trinnene en eller to ganger før du merker noen vesentlige endringer. Hvis den forblir den samme størrelsen, er det mulig at du ikke kan krympe den i det hele tatt

Metode 4 av 4: Silk Fabrics

Krymp klærne i tørketrommelen Trinn 12
Krymp klærne i tørketrommelen Trinn 12

Trinn 1. Fukt en liten lapp av silkeplagget og gni den for å teste farge-kvalitet og kvalitet

Noen ganger kan farget silke blø, spesielt ved første eller andre vask. Hvis noe fargestoff smitter av på fingeren din under denne testen, må du vaske plagget alene for å forhindre flekker på andre klær.

Selv om silken ser ut til å være fargefast, er det vanligvis tryggest å vaske den med likefargede klær

Krymp klærne i tørketrommelen Trinn 13
Krymp klærne i tørketrommelen Trinn 13

Trinn 2. Legg silkeplagget i en meshpose

Silke er langt mer delikat enn polyester, så det må tas forholdsregler, for eksempel å legge den i en maskepose for å sikre at den ikke blir skadet eller krymper for mye i vaskemaskinen eller tørketrommelen.

Krymp klærne i tørketrommelen Trinn 14
Krymp klærne i tørketrommelen Trinn 14

Trinn 3. Vask posen i silke i vaskemaskinen

Legg plagget som inneholder silketøyet i vaskemaskinen, og legg deretter til et vaskemiddel som er spesielt designet for å vaske ull, silke eller andre delikate stoffer. Bruk varmt (men ikke varmt) vann, en kort syklus og en skånsom vask.

  • Noen vaskemaskiner har til og med innstillinger spesielt for silke og lignende stoffer. Hvis disse spesialiserte innstillingene er tilgjengelige, bruk dem.
  • Pass på at vaskemiddelet ikke inneholder klor eller blekemiddel.
Krymp klærne i tørketrommelen Trinn 15
Krymp klærne i tørketrommelen Trinn 15

Trinn 4. Overfør plagget til tørketrommelen

Tørk med lav varme og en skånsom, kort syklus. Sett syklusen på pause og fjern plagget med jevne mellomrom (en gang hvert 4-5 minutt) for å sjekke om plagget ditt har krympet til ønsket størrelse.

Anbefalt: