3 måter å lage en Leyden -krukke på

Innholdsfortegnelse:

3 måter å lage en Leyden -krukke på
3 måter å lage en Leyden -krukke på
Anonim

Kondensatorer er en moderne måte å lagre elektriske ladninger på. Mens noen moderne kondensatorer er komplekse og vanskelige å bygge, er forgjengeren, Leyden -krukken, enklere å konstruere. Å bygge en Leyden -krukke er en fin måte å få forståelse for statiske ladninger og grunnleggende kretsbegreper. Du kan lade og tømme glasset igjen og igjen for å eksperimentere med forskjellige materialer og ladninger.

Trinn

Metode 1 av 3: Konstruksjon av en Leyden -krukke

Lag en Leyden -krukke Trinn 1
Lag en Leyden -krukke Trinn 1

Trinn 1. Velg en krukke

Du må være forsiktig med hvilke materialer du bruker for å konstruere din Leyden -krukke. Materialet må fungere som en isolator mellom den indre ladningen (+) og den ytre ladningen (-). Velg en glassburk eller en plastflaske med lokk.

Hvis mulig, få en stor krukke eller flaske, for eksempel en som holder 1,9 til 3,8 l

Lag en Leyden -krukke Trinn 2
Lag en Leyden -krukke Trinn 2

Trinn 2. Legg folie inne i glasset

Du trenger et ledende materiale inne i glasset for å lade det. Tradisjonelt ble det brukt vann inne i glasset. For å bygge en mer moderne Leyden -krukke, bør du kle innsiden av glasset med metallfolie (tinnfolie, aluminiumsfolie osv.). Det ledende materialet blir positivt ladet når du lader Leyden -glasset.

Trykk folien opp mot sidene av glasset og sørg for at den dekker hele omkretsen

Lag en Leyden -krukke Trinn 3
Lag en Leyden -krukke Trinn 3

Trinn 3. Sett inn en elektrode i lokket

Du trenger en elektrode som stikker ut av glasset for å lade innsiden av glasset. Du kan gjøre dette ved å hamre en spiker gjennom lokket på glasset. Sørg for at spikeren går langt nok inn i glasset for å komme i kontakt med den ledende overflaten (dvs. folien) inne i glasset.

Du kan også koble en kjede eller annet ledende materiale til spikeren og la den henge ned og berøre den indre ledende overflaten

Trinn 4. Vik folien rundt utsiden av glasset

Folien skal vikle seg helt rundt den nederste halvdelen av glasset. Folien på utsiden av glasset skal ikke komme i kontakt med folien på innsiden av glasset. Den ytre folien vil ha en negativ ladning i forhold til den indre folien.

Metode 2 av 3: Lade en Leyden -krukke

Lag en Leyden -krukke Trinn 5
Lag en Leyden -krukke Trinn 5

Trinn 1. Tape en styrofoam -kopp i en paiform

Isopor -koppen vil fungere som en isolator som lar deg plukke paiformen uten å berøre den. Dette vil være viktig for å lade Leyden -krukken effektivt. Tape koppen opp ned i midten av innsiden av paiformen.

Paiformen fungerer som en elektro-porøs eller ladningsbærer

Lag en Leyden -krukke Trinn 6
Lag en Leyden -krukke Trinn 6

Trinn 2. Skaff en skumplate

Du vil bruke skumplaten fordi skum er en isolator. Når du legger til eller fjerner elektroner fra skummet, vil ikke ladningen bevege seg. I stedet holder skummet ladningen til ladningen forsvinner av ting som fuktighet i luften.

Lag en Leyden -krukke Trinn 7
Lag en Leyden -krukke Trinn 7

Trinn 3. Gni skumplaten med ull

Gni ull på skumplaten for å sette elektroner på platen. Elektronene fra ullen tiltrekkes av skummet og "holder seg" til det. Dette gir skummet en negativ ladning.

Du kan kjøpe et lite ullstykke i en stoffbutikk

Lag en Leyden -krukke Trinn 8
Lag en Leyden -krukke Trinn 8

Trinn 4. Berør paiformen til skumplaten

Ta opp paiformen ved å berøre bare isoporskålen. Hvile paiformen på toppen av skumplaten. Dette vil tillate den negative ladningen til skumplaten å skyve mot elektronene på paiformen.

Lag en Leyden -krukke Trinn 9
Lag en Leyden -krukke Trinn 9

Trinn 5. Berør paiformen med fingeren

Berøring av paiformen skaper en bane for elektronene på paiformen for å bevege seg bort fra elektronene på frigolit. Dette skjer fordi elektroner alle er negativt ladet, og dermed avviser hverandre. Når du berører pannen, vil du sannsynligvis se, høre eller føle en gnist. Denne gnisten er et resultat av elektroner som beveger seg fra paiformen til fingeren, og etterlater pannen med en positiv ladning.

Trinn 6. Berør spikeren med paiformen

Når du berører den positivt ladede paiformen til spikeren gjennom lokket på glasset, vil du trekke elektroner fra den indre elektroden (spikeren og det ledende materialet inne i glasset). Dette balanserer ladningen på paiformen, men etterlater en positiv ladning på den indre elektroden. Sørg for å holde glasset ved den ytre elektroden (folien på utsiden av glasset) og ikke berøre den indre elektroden med annet enn paiformen (f.eks. Fingeren).

  • Du kan gjenta denne prosessen flere ganger for å bygge en sterkere ladning i Leyden -krukken.
  • Når elektroner beveger seg fra den indre elektroden til paiformen, vil du sannsynligvis høre eller se en gnist.

Metode 3 av 3: Tømming av Leyden -krukken

Lag en Leyden -krukke Trinn 11
Lag en Leyden -krukke Trinn 11

Trinn 1. Legg den ene hånden på folien

Ved å legge en hånd på den ytre elektroden, lager du en bro til den negativt ladede overflaten. Pass på at du ikke berører den indre elektroden eller en annen ladet overflate. Ingen gnist eller bevegelse av ladningen vil skje når du berører bare den ytre elektroden.

Lag en Leyden -krukke Trinn 12
Lag en Leyden -krukke Trinn 12

Trinn 2. Hold hendene i en sirkel

Hvis du gjør dette eksperimentet som en del av en gruppe, bør alle slå seg sammen i en sirkel. Den første personen i sirkelen skal holde Leyden -glasset og bare kontakte den ytre elektroden med en hånd. De bør holde hånden til personen ved siden av dem med den andre hånden. Den siste personen i sirkelen vil bare holde en hånd. Hver annen person vil holde hånden til personen til hver side av dem.

Lag en Leyden -krukke Trinn 13
Lag en Leyden -krukke Trinn 13

Trinn 3. Berør spikeren

Når alle i gruppen holder hender, med én person som berører den ytre elektroden, bør den siste personen i sirkelen berøre fingeren til den indre elektroden. Når de legger fingeren på neglen, vil det bli opprettet en krets som lar elektroner bevege seg fra den negativt ladede ytre elektroden til den positivt ladede indre elektroden. Alle i sirkelen skal føle et sjokk, og du kan se eller høre en gnist.

Hvis du bygger Leyden -glasset alene, berører du den ene hånden til den ytre elektroden og den andre hånden til den indre elektroden for å tømme krukken. Du vil sannsynligvis se, høre og føle en gnist når du gjør dette

Video - Ved å bruke denne tjenesten kan noe informasjon bli delt med YouTube

Tips

  • Sørg for at hele apparatet er tørt.
  • Du kan positivt lade den ytre elektroden i stedet for den indre elektroden og observere lignende resultater.

Advarsler

  • Sørg for at hvis du har tenkt å lage en stor krukke, forstår du Leyden -glassene grundig fordi de kan lagre nok strøm til å drepe deg.
  • Vær ekstremt oppmerksom og forsiktig hvis du har medisinsk utstyr som er følsomt for elektromagnetiske strømmer (pacemakere, insulinpumper, etc.).

Anbefalt: