Hvordan mikse en saksofon: 12 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan mikse en saksofon: 12 trinn (med bilder)
Hvordan mikse en saksofon: 12 trinn (med bilder)
Anonim

Saksofonen er et messinginstrument som er mye brukt i jazz, klassisk og rock-and-roll musikk. Det er noen få teknikker og generelle retningslinjer du må følge for å mikse en saksofon på riktig måte for både live- og innspillingsøkter. Først av alt må du velge riktig mikrofon, så må du vite hvordan du plasserer den riktig i forskjellige scenarier. Fortsett å eksperimentere med mikrofonen og saxen din, så lærer du hvordan du får den beste lyden på scenen eller i studio.

Trinn

Del 1 av 2: Velge riktig mikrofon

Mikrofon og saksofon Trinn 1
Mikrofon og saksofon Trinn 1

Trinn 1. Velg en dynamisk mikrofon for å spille liveopptredener

En dynamisk mikrofon lar lydingeniøren øke volumet høyere og er mer holdbar enn andre typer mikrofoner som hovedsakelig brukes til opptak. Shure SM57 eller SM58 er begge gode alternativer som mange saxespillere anbefaler.

  • Electrovoice RE20 eller Sennheiser 421 er to andre eksempler på dynamiske mikrofoner som du kan bruke.
  • Du kan også spille inn med en dynamisk mikrofon, så det er et godt allsidig alternativ hvis du leter etter en første mikrofon til saxen din.
Mikrofon og saksofon Trinn 2
Mikrofon og saksofon Trinn 2

Trinn 2. Få en båndmikrofon for å spille inn saxen din med en klassisk vintage lyd

Båndmikrofoner er nummer et av fordelene for innspilling av saksofoner, så vel som andre blåsere og messinginstrumenter. Bruk dem når støy eller annen støy fra omgivelsene er minimal, for eksempel i et innspillingsstudio.

Cole 4038 eller Royer 121 er eksempler på båndmikrofoner som du kan bruke til å ta opp saxen din med en vintage soulfull lyd

Mikrofon og saksofon Trinn 3
Mikrofon og saksofon Trinn 3

Trinn 3. Velg en kondensatormikrofon for en mer økonomisk opptaksmikrofon

Kvalitets kondensatormikrofoner er et rimeligere alternativ for en saksopptaksmikrofon enn en båndmikrofon. Velg en kondensatormikrofon som ikke vektlegger det høye mellomområdet fra saxen for å unngå å ta opp for mye sus og pop fra saxen.

CV12VR, Neumann U87, U47, Rode NT1, AKG 451, AKG 414 og AKG C12VR er alle eksempler på kondensatormikrofoner av god kvalitet som du kan bruke til å spille inn en saks

Mikrofon og saksofon Trinn 4
Mikrofon og saksofon Trinn 4

Trinn 4. Bruk en omnidireksjonell eller figur med 8 polarmønster mikrofoner for balansert lyd

En mikrofon med en omni eller figur på 8 polarmønster vil fange alle frekvensene til saxen. Det vil også fange romlyd og omgivelseslyd.

Omnidireksjonell og figur med 8 polarmønstermikrofoner kan plasseres nærmere saxen uten å endre lydens frekvenser

Mikrofon og saksofon Trinn 5
Mikrofon og saksofon Trinn 5

Trinn 5. Bruk en retnings- eller kardioid polarmønster -mikrofon for å isolere lyden av saxen

En retningsmikrofon fokuserer på lyden fra et enkelt instrument. Det isolerer instrumentet fra støy fra rommet, omgivelsesstøy og andre instrumenter.

Husk at retningsmikrofoner kan oppleve noe som kalles nærhetseffekt. Dette betyr at når du plasserer en mikrofon i nærheten av saksofonen, er det ofte en økning i bass eller lavfrekvent lyd. Dette er ikke alltid en dårlig ting, men det betyr at det er vanskeligere å finne den perfekte posisjonen med en mikrofon

Tips: Noen mikrofoner har muligheten til å bytte mellom forskjellige polarmønstre. Disse kalles multimønster mikrofoner. Få en av disse hvis du vil kunne veksle mellom omni, figur 8, og retningsbestemt, avhengig av situasjonen.

Del 2 av 2: Plassering av mikrofonen

Mikrofon og saksofon Trinn 6
Mikrofon og saksofon Trinn 6

Trinn 1. Monter mikrofonen på et mikrofonstativ for å fange den mest balanserte lyden

Enhver mikrofon kan monteres på et mikrofonstativ for både innspilling og liveopptreden. Husk at lyden fra en stasjonær mikrofon vil endre seg hvis du beveger deg mye mens du spiller.

Lyden fra en sax kommer både fra klokken og tonehullene, så en mikrofon på et stativ dekker den mest balanserte blandingen av saksofonens lydkilder. Dette gjelder spesielt for større saksofoner som baryton eller bass sax

Mic a Saxophone Step 7
Mic a Saxophone Step 7

Trinn 2. Monter mikrofonen med en sax -mikrofonklips for mest mulig mobilitet

Bruk et klipp for å feste en mikrofon direkte til saxen, slik at du kan bevege deg så mye du vil når du spiller. Husk at en mikrofon som er klippet på ikke vil dekke så mye rekkevidde av instrumentets lydkilder.

Et mikrofonklipp er et godt valg for animerte liveopptredener fordi du får større frihet til å bevege deg rundt på scenen så mye du vil

Mikrofon og saksofon Trinn 8
Mikrofon og saksofon Trinn 8

Trinn 3. Plasser mikrofonen så langt unna saksofonen som saksofonens lengde

Dette er tommelfingerregelen for avstanden til å plassere en mikrofon på et stativ fra saxen. Dette vil fange hele spekteret av lyder fra saxen for å skape den mest balanserte lyden.

  • Vær oppmerksom på at dette bare gjelder hvis romlyd eller søl fra andre instrumenter er et problem. Hvis det er lydsøl fra andre instrumenter, eller for mye omgivelseslyd fra rommet, må du justere posisjonen.
  • Vink mikrofonen ned i omtrent 45 graders vinkel mot saks. Plasser den litt utenfor sentrum for å skape en mer full lyd når det er liten eller ingen omgivelsesstøy i rommet.
Mikrofon og saksofon Trinn 9
Mikrofon og saksofon Trinn 9

Trinn 4. Flytt mikrofonen nærmere saxen når du vil kutte ned på romlyden

Dette vil fokusere mer på lyden av saxen og redusere utslipp fra andre instrumenter eller omgivelsesstøy i rommet. Flytt mikrofonen 15–30 cm fra saxen når det er mye søl, for eksempel når du spiller i nærheten av andre instrumenter.

Husk at når mikrofonen er så nær saxen, blir de lave tonene høyere. Du kan prøve å kompensere dette ved å sette mikrofonen litt på den ene siden av saxen

Mikrofon og saksofon Trinn 10
Mikrofon og saksofon Trinn 10

Trinn 5. Flytt mikrofonen lenger bort for å skape en mer omgivende lyd

Du trenger bare å gjøre dette i en situasjon der rommet er veldig dødt uten romstøy i det hele tatt. Eksperimenter med forskjellige avstander for å få lyden du ønsker.

Det kan også være lurt å flytte mikrofonen lenger bort hvis du spiller sammen med en gruppe saksofoner. Tenk på alle saksofonene som ett instrument, så du må flytte mikrofonen lenger bort for å dekke flere av lydkildene

Mikrofon og saksofon Trinn 11
Mikrofon og saksofon Trinn 11

Trinn 6. Fest en mikrofon på høyre side av sakseklokken hvis du bruker en klips

Området litt til høyre på klokken er hvor mikrofonen dekker de fleste lydkildene til saxen hvis du monterer en mikrofon med et klipp. Det vil skape god lydseparasjon og lyd på høyt nivå på scenen.

Du kan justere posisjonen til mikrofonen nærmere eller lenger fra klokken for å kompensere for støy i rommet eller et dødt rom, ettersom du ville flytte en mikrofon på et stativ nærmere eller lengre unna saxen

Tips: Når det kommer til stykket, er det ingen riktig eller feil måte å mikse en sax. Det er generelle retningslinjer å følge for å lage forskjellige lyder, men til syvende og sist er det opp til din personlige stil og preferanse som musiker å lage lyden du vil ha.

Mikrofon og saksofon Trinn 12
Mikrofon og saksofon Trinn 12

Trinn 7. Bruk 2 mikrofoner til å spille inn i stereo for å forbedre saxosoloer

Saksofoner er vanligvis spilt inn i mono, det vil si med bare 1 mikrofon. For saxosoloer, eller en saksist som spiller med svært få andre instrumenter, kan innspilling i stereo med et par mikrofoner forbedre lyden av saxen.

  • Husk at innspilling i stereo vil ta opp mye mer støy fra omgivelsene, så sørg for at du tar opp i et godt lydisolert rom hvis du tar opp i stereo.
  • Du trenger ikke å spille inn i stereo for saxosoloer. Det er rent valgfritt. Du vil heller ikke tjene noe på å spille inn en sax i stereo hvis du spiller med mange andre instrumenter.

Anbefalt: