3 måter å vite når et jordskjelv vil ramme

Innholdsfortegnelse:

3 måter å vite når et jordskjelv vil ramme
3 måter å vite når et jordskjelv vil ramme
Anonim

Det er ingen påvist måte å forutsi et jordskjelv. Geologer jobber med å utvikle et varslingssystem, men det er fortsatt mye å lære om hva som skjer rett før et jordskjelv rammer. En del av problemet er at jordskjelv ikke alltid oppfører seg på en konsistent måte-noen tegn oppstår på forskjellige tidspunkter (dager, uker eller sekunder før hendelsen), mens noen ganger forekommer disse tegnene ikke i det hele tatt. Les videre for å lære mulige tegn på et jordskjelv, og hvordan du skal forberede deg hvis du opplever et jordskjelv.

Trinn

Metode 1 av 3: Se etter mulige tegn

Vet naturlig når et jordskjelv vil ramme trinn 1
Vet naturlig når et jordskjelv vil ramme trinn 1

Trinn 1. Se etter rapporter om "jordskjelvlys

Dager, eller bare sekunder, før et jordskjelv, har folk observert merkelige lys fra bakken eller svevende i luften. Selv om de ikke er fullt ut forstått, kan det oppstå jordskjelvlys fra steiner som er under ekstremt stress.

  • Jordskjelvlys har ikke blitt rapportert før alle jordskjelv, og timingen har heller ikke vært konsekvent, men hvis du hører om merkelige lys eller snakker om UFO i ditt område, kan det være lurt å gå over planen for jordskjelvberedskap og sørge for at ditt nødoverlevelsessett er lager.
  • Jordskjelvlys har blitt observert som korte, blå flammer som kommer opp fra bakken, som lyskuler som flyter i luften, eller som enorme lysgafler som ser ut som lyn som skyter opp fra bakken.
Vet naturlig når et jordskjelv vil ramme trinn 2
Vet naturlig når et jordskjelv vil ramme trinn 2

Trinn 2. Observer uvanlige endringer i dyrs oppførsel

Det er rapporter om dyr, fra padder til bier til fugler og bjørner, som forlater hjemmene sine eller hekkeområder rett før et jordskjelv. Det er ikke forstått hvorfor dyr kan føle en møtende hendelse, muligens på grunn av endringer i det elektriske feltet eller reaksjon på P-bølgen, men hvis du merker merkelig oppførsel hos kjæledyret ditt, kan det gi deg et signal om at noe er i ferd med å skje.

  • Kyllinger kan slutte å legge egg før et jordskjelv. Hvis du merker at hønene dine slutter å legge egg uten grunn, må du sørge for at du og familien din vet hva de skal gjøre i tilfelle et jordskjelv.
  • Steinbit reagerer voldsomt på endringer i elektriske felt, som kan oppstå før et jordskjelv. Hvis du fisker og ser massevis av steinbit som plutselig dunker rundt, er det mulig at et jordskjelv er på vei. Se deg om etter et trygt sted borte fra trær eller broer som kan falle på deg.
  • Hunder, katter og andre dyr kan føle et jordskjelv sekunder før det kan oppdages av mennesker. Hvis kjæledyret ditt begynner å virke nervøst og uberegnelig, blir redd for tilsynelatende ingenting og løper for å gjemme seg, eller hvis din normalt rolige hund begynner å bite og bjeffe, kan det være lurt å se seg om etter et sted å ta dekning. Hunder vil også hyle mye og høyt hvis det er et jordskjelv.
Vet naturlig når et jordskjelv vil treffe trinn 3
Vet naturlig når et jordskjelv vil treffe trinn 3

Trinn 3. Legg merke til mulige foreshocks (mindre jordskjelv som fører opp til det "viktigste" jordskjelvet)

Selv om foreshocks ikke alltid oppstår før et jordskjelv, og det er umulig å si hvilket jordskjelv som er hovedskjelvet før jordskjelv har en tendens til å skje i klynger. Hvis du opplever ett eller flere små jordskjelv, kan det være et annet, større jordskjelv på vei.

Fordi det er umulig å forutsi hvor lenge et jordskjelv vil vare eller størrelsen, når du føler at bakken begynner å rulle, må du ta de riktige tiltakene for å beskytte deg mot fallende rusk, avhengig av hvor du er (innendørs, utendørs, i bilen)

Metode 2 av 3: Finne legitime informasjonskilder

Vet naturlig når et jordskjelv vil ramme trinn 4
Vet naturlig når et jordskjelv vil ramme trinn 4

Trinn 1. Undersøk den seismiske syklusen for eventuelle feil i ditt område

Selv om det ikke er noen måte å finne den nøyaktige ankomsten av et jordskjelv, kan forskere undersøke sedimentprøver for å få en ide om når store jordskjelv skjedde tidligere. Ved å måle tiden mellom hendelsene, kan de komme med en grov ide om når et større skjelv kan ramme.

  • Sykluser kan strekke seg i hundrevis av år-det kan være 600 år (eller mer eller mindre) mellom store jordskjelv langs en feil-men det er ingen måte å virkelig vite om eller når det neste store skjelvet vil oppstå.
  • Hvis den nærmeste feillinjen fremdeles har mer enn 250 år i syklusen før et nytt stort jordskjelv, kan du la det få litt trøst. Men husk at det ikke er noen harde regler for å forutsi jordskjelv, så du bør ha et nødsett forberedt for sikkerhets skyld.
Vet naturlig når et jordskjelv vil ramme trinn 5
Vet naturlig når et jordskjelv vil ramme trinn 5

Trinn 2. Delta i et tidlig varslingsprogram for jordskjelv

Akkurat nå er Japan, Mexico og California de eneste områdene som gir offisielle advarsler om jordskjelv, selv om det forskes på å utvide disse systemene til å omfatte steder i nærheten av feillinjer. Selv med systemer på plass, kan de bare gi titalls sekunder forhåndsvarsel før et jordskjelv. Det er imidlertid tjenester som sender deg tekstmeldinger som varsler deg om naturkatastrofer eller advarsler i ditt område, inkludert jordskjelv.

  • Disse varslingsmeldingene kan gi deg instruksjoner i en nødssituasjon, inkludert evakueringsveier og tilgjengelige nødhjelp.
  • Byen din kan ha et varselsystem på plass, slike sirener etterfulgt av en advarsel eller instruksjoner. Sørg for at du vet om byen din har et slikt advarselssystem.

En misforståelse om varslingssystemer er at de forutsier jordskjelv. Foreløpig varsler systemer for tidlig varsling av jordskjelv bare om pågående jordskjelv og når rystelser er nært forestående. De forutsier ikke jordskjelv, og de fungerer ikke som en erstatning for jordskjelvsberedskap.

Vet naturlig når et jordskjelv vil ramme trinn 6
Vet naturlig når et jordskjelv vil ramme trinn 6

Trinn 3. Sjekk et nettsted for sporing av jordskjelv

Ikke sikker på om den buldringen du følte var en stor lastebil utenfor, eller konstruksjon, eller bare en rar drøm? Du kan bekrefte jordskjelv online med sporingsnettsteder som USGS og apper som myShake, som viser deg hvor og når jordskjelv ble registrert og størrelsen på hvert skjelv.

Metode 3 av 3: Å være forberedt

Vet naturlig når et jordskjelv vil ramme trinn 7
Vet naturlig når et jordskjelv vil ramme trinn 7

Trinn 1. Sett sammen et overlevelsessett for ditt hjem og bil

Hvis det er et jordskjelv, kan du miste strøm og mobilservice, tilgang til rent vann, mat og medisiner. Å sette sammen et overlevelsessett vil sikre at familien din får dekket sine grunnleggende behov hvis noe skulle skje.

  • For hjemmet ditt, prøv å ha nok forsyninger i opptil 2 uker. Dette betyr 1 liter vann per person for hver dag, ikke-lettfordøyelige matvarer (og en boksåpner hvis de er i bokser), medisiner for hver dag, flasker og bleier for babyer og hygieneprodukter.
  • Kjøretøyets overlevelsessett bør inneholde kart, hoppekabler, nok vann i minst 3 dager (1 gallon per person per dag), ikke-lett bedervelige matvarer, tepper, lommelykter.
  • Ikke glem kjæledyrene dine! Sørg for at du har vann, mat, boller, medisiner, bånd og krage eller bærer til dine lodne venner.
  • Sjekk ut en mer omfattende liste over varer på Røde Kors 'nettsted eller [Ready.gov].
Vet naturlig når et jordskjelv vil ramme trinn 8
Vet naturlig når et jordskjelv vil ramme trinn 8

Trinn 2. Fest store, tunge eller høye møbler ved å bolt dem til veggen

En av de største farene ved et jordskjelv er ustabile bygninger og tingene inne i bygningene som kan falle og knuse deg. Forankring av tunge møbler til veggen vil gjøre hjemmet ditt mye tryggere hvis det er et jordskjelv.

  • Bokhyller, garderober, garderober, hutches og kinaskap er alle eksempler på møbler som bør boltes til veggen.
  • Speil og flatskjerm -TV bør også festes til veggen slik at de ikke kan falle av og knuses. Ikke henge dem over sofaer eller senger.
Vet naturlig når et jordskjelv vil treffe trinn 9
Vet naturlig når et jordskjelv vil treffe trinn 9

Trinn 3. Tren "slipp, dekk til og hold på

I motsetning til hva mange tror, er en dørkarm ikke det sikreste stedet å være i et jordskjelv. Du vil falle på kne slik at skjelvet ikke slår deg. Dekk baksiden av hodet og nakken med armene. Eller, hvis du trygt kan krype under et solid bord eller skrivebord, gjør det og hold deretter på et av bena slik at du beveger deg med det.

  • Du har kanskje bare noen få sekunder på deg til å handle, og øvelse lar deg reagere raskere.
  • Hvis det ikke er noe deksel, kan du prøve å komme til et innvendig hjørne av rommet og komme deg ned til bakken.
  • Hvis du er utendørs, kan du prøve å komme til et åpent område vekk fra bygninger, strømførende ledninger og andre ting som kan falle på deg, og slippe, dekke og holde på. Hvis du er i en by, kan det være tryggere å gå inn og finne dekning.
  • Hvis du er i et kjøretøy, kommer du deg ut av noen broer eller overganger. Bli i bilen og stopp så snart som mulig, unngå bygninger, trær eller ledninger som kan falle på bilen din.
Vet naturlig når et jordskjelv vil ramme trinn 10
Vet naturlig når et jordskjelv vil ramme trinn 10

Trinn 4. Sørg for at familien din har en kommunikasjonsplan

Bli enige om hvor du vil møtes hvis det er en nødssituasjon. Lær viktige telefonnumre (som foreldrene dine jobber og mobiltelefonnumre).

Velg en person som bor i en annen by eller stat som en kontakt. Noen ganger er det lettere å nå noen som ikke er i katastrofeområdet. Hvis du er atskilt fra familien din, kan denne personen videresende posisjonen din og at du er trygg

Anbefalt: