Hvordan dyrke bioluminescerende alger hjemme: 9 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan dyrke bioluminescerende alger hjemme: 9 trinn (med bilder)
Hvordan dyrke bioluminescerende alger hjemme: 9 trinn (med bilder)
Anonim

Bioluminescens, som betyr "levende lys", forekommer i ildfluer, visse sopp og fisk, og mikroorganismer som Dinoflagellates, en art av alger. Dinoflagellater i marine miljøer kan formere seg raskt med den rette kombinasjonen av sollys og næringsstoffer, og når vannet rundt dem blir opphisset, blir deres særegne blå eller grønne glød synlig. Siden en naturlig "blomstring" av Dinoflagellat bare forekommer sjelden, kan du prøve å dyrke dem hjemme for å oppleve skjønnheten i bioluminescens. Saml noen materialer, sett opp de riktige lys- og temperaturforholdene, og vent på natten for å se algene glitre og lyse.

Trinn

Del 1 av 3: Forbereder å dyrke bioluminescerende alger

Dyrk bioluminescerende alger hjemme Trinn 1
Dyrk bioluminescerende alger hjemme Trinn 1

Trinn 1. Velg en type bioluminescens -dinoflagellat

Det er mange arter å velge mellom, men noen er lettere å se og gir lysere blink enn andre. Startkulturer er tilgjengelige fra online leverandører og koster vanligvis omtrent $ 25,00. Seafarms.com og carolina.com er gode online kilder for startkulturer eller sett.

  • Pyrocystis Fusiformis dinoflagellater er så store at de enkelte cellene kan sees med det blotte øye, og de er den vanskeligste og enkleste typen å vokse.
  • Pyrosystis Noctiluca er vakre, men det er vanskeligere å gi dem de rette forholdene de trenger for å blomstre.
  • Pyrosystis Lunula har en tendens til å holde seg til sidene av beholderne, og er vanskeligere å vokse enn andre typer alger.
Dyrk bioluminescerende alger hjemme Trinn 2
Dyrk bioluminescerende alger hjemme Trinn 2

Trinn 2. Kjøp andre materialer for å skape de rette betingelsene for vekst

Alger trenger mye lys og næringsstoffer for å formere seg i havet, og de trenger de samme forholdene for å blomstre hjemme.

  • Kjøp en næringsoppløsning eller algevekstløsning. Finn en naturlig løsning laget med ekte sjøvann i stedet for å velge en syntetisk løsning, som ikke vil være like gunstig for vekst. Vekstløsninger er tilgjengelig online eller i vannforretningsbutikker.
  • Velg en klar beholder med lokk, enten glass eller plast, for å dyrke dinoflagellater. Det er viktig at beholderen er klar for å slippe inn maksimal lysmengde.
  • Vurder å kjøpe en plantelampe, slik at du kan kontrollere eksponeringen for algen. Disse kan kjøpes i anleggsforsyninger eller maskinvarebutikker. En vanlig 40-watts lyspære i en husholdningslampe vil også fungere.
Dyrk bioluminescerende alger hjemme Trinn 3
Dyrk bioluminescerende alger hjemme Trinn 3

Trinn 3. Finn et sted i huset for å dyrke alger

Et skap kan være et godt alternativ siden du kan kontrollere lyset, men det er ikke absolutt nødvendig å velge et mørkt sted. Det er greit at alger får naturlig sollys i løpet av dagen.

  • Sørg for at stedet du velger alltid holder seg ved en moderat temperatur. Kalde eller varme temperaturer kan forhindre at algen vokser.
  • Det optimale temperaturområdet for voksende alger er mellom 68 og 75 grader Fahrenheit (22 - 25 grader Celsius).

Del 2 av 3: Montering av utstyret og blanding av algeløsningen

Dyrk bioluminescerende alger hjemme Trinn 4
Dyrk bioluminescerende alger hjemme Trinn 4

Trinn 1. Vask og tørk beholderen du bruker

Sørg for at både beholderen og lokket er helt rene og fri for rusk. Hvis et annet stoff forblir i beholderen når du legger til alger, kan det påvirke algenes vekst.

  • Hvis du bruker en tung glassbeholder som du vet er varmebestandig, må du sette den i ovnen i noen minutter etter vask for å sterilisere den.
  • Ikke bruk overflødig såpe når du vasker beholderen, siden det også kan påvirke algenes vekst.
Dyrk bioluminescerende alger hjemme Trinn 5
Dyrk bioluminescerende alger hjemme Trinn 5

Trinn 2. Hell en tomme med næringsoppløsning og hele algekulturen i beholderen

Plasser lokket på beholderen for å forhindre at vannet fordamper og får løsningen til å komme over saltvann, og for å holde forurensninger ute.

  • Det er mulig å dyrke alger i beholderen den ble sendt i, som vanligvis er et begerglass. Bare hell noen få centimeter av kulturen ut, og legg til noen få centimeter vekstløsning.
  • Før du blander næringsoppløsningen og algekulturen, la de to beholderne stå i romtemperatur i en eller to timer. Å sørge for at de begge har samme temperatur vil forhindre at kulturen blir sjokkert av en temperaturendring.
  • Ikke la løsningen og kulturen sitte i solen, da varmen kan føre til en dødelig temperaturstigning.

Del 3 av 3: Dyrking av alger og se på den lysende

Dyrk bioluminescerende alger hjemme Trinn 6
Dyrk bioluminescerende alger hjemme Trinn 6

Trinn 1. Sett opp en lyssyklus

Dinoflagellater fotosyntetiserer i løpet av dagen, og for å gjøre det effektivt trenger de tolv solide timer med lys. Dette kan oppnås ved å la algen få naturlig sollys eller kontrollere lyset forsiktig med en lampe inne i et skap eller et mørkt rom.

  • Hvis du bruker en lampe, bør den plasseres omtrent tre fot fra beholderen. Ikke plasser lyset rett over beholderen; Dette vil varme det opp og drepe organismer inne.
  • Hvis du vil at algen skal lyse forutsigbart, er det nødvendig å holde dem på en streng lysplan. Slå på lyset på samme tid om morgenen og slå det av på samme tid om natten (du kan bruke en lysetimer til å hjelpe deg). Algenes døgnrytme synkroniseres med lysplanen.
  • Det er mulig å ordne en lysplan slik at luminescens oppstår i løpet av dagen. Dette er nyttig hvis du bruker det til å lære barn i et klasserom. Sett opp vokslampen for å lyse på algen over natten, og ha den i et mørkt skap i løpet av dagen.
Dyrk bioluminescerende alger hjemme trinn 7
Dyrk bioluminescerende alger hjemme trinn 7

Trinn 2. Stimuler algen og se den lyse

Dinoflagellater blinker når vann eller andre stoffer stimulerer dem ved å trykke mot celleveggene. For å se dem lyse, ta opp beholderen og virvle forsiktig vannet inne. Hvis de fikk nok lys i løpet av dagen, begynner de å lyse opp og blinke.

  • Ikke rist beholderen for hardt, da den sliter ut dinoflagellatene og får dem til å slutte å blinke raskere.
  • Ikke rist beholderen for ofte, siden dette også fører til at dinoflagellater blir utslitt. De trenger en restitusjonsperiode etter luminescering.
Dyrk bioluminescerende alger hjemme Trinn 8
Dyrk bioluminescerende alger hjemme Trinn 8

Trinn 3. Del algen i flere beholdere

Over tid, hvis forholdene er riktige, vil du se alger formere seg. Du kan dele den i flere beholdere og blande den med en ekstra voksløsning. Luminescensen vil ikke være like lys i begynnelsen, siden det vil ta noen uker før algepopulasjonen gjenoppretter seg selv.

Dyrk bioluminescerende alger hjemme Trinn 9
Dyrk bioluminescerende alger hjemme Trinn 9

Trinn 4. Behold algen i fire til seks måneder

Dinoflagellater utløper vanligvis etter denne perioden. Kjøp en annen kultur, og vurder å eksperimentere med et annet dinoflagellat denne gangen.

Tips

  • I naturen forårsaker bølgefunksjon eller forstyrrelser i vannet (mekanisk stimulering) alger bioluminescens. Bioluminescensen antas å være en forsvarsmekanisme mot rovdyr, en "innbruddsalarm" som tiltrekker andre større fisk til å spise den mindre fisken som hadde forsøkt å mate på planktonet, eller skremmer rovdyret.
  • Hvis du ønsker å dyrke en stor mengde alger, selger Carolina Biological næringsstoff sjøvann ved kvarten (artikkel 153754). Hvis du vil dyrke mindre mengder alger (1,35 fl oz i hver beholder), kan du kjøpe den ekstra vekstløsningen som selges av Empco EDU.
  • Hvis du utfører et science fair -prosjekt, kan du legge til variabler i dette eksperimentet.

Anbefalt: