Slik rengjør du hvit mugg (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Slik rengjør du hvit mugg (med bilder)
Slik rengjør du hvit mugg (med bilder)
Anonim

Før du rengjør hvitmugg, må du bruke vernehansker, briller og åndedrettsvern. Vurder deretter området for å finne ut hvordan du best kan løse muggproblemet. Ulike rengjøringsmidler kan håndtere mugg, for eksempel et enkelt oppvaskmiddel og vannløsning eller en sterkere metode som fortynnet blekemiddel. Uansett hvilket rengjøringsmiddel du velger, må du skrubbe overflaten kraftig etter at du har latt rengjøringsmiddelet sitte i fem til ti minutter. Tørk av og skyll området når det er ferdig, og gjenta om nødvendig.

Trinn

Del 1 av 3: Evaluering av området

Rengjør hvit mugg Trinn 1
Rengjør hvit mugg Trinn 1

Trinn 1. Bruk verneutstyr for å evaluere og rengjøre mugg

Ta på deg en N-95 respirator, som du kan kjøpe online eller fra en maskinvarebutikk. Følg instruksjonene som fulgte med respiratoren for å sikre at den sitter som den skal. Bruk vernebriller uten ventilasjonshull. Ta på deg lange hansker som ender midt på underarmene.

Rengjør hvit mugg Trinn 2
Rengjør hvit mugg Trinn 2

Trinn 2. Test stoffet med vann for å bekrefte at det er hvit mugg

Ha litt vann i en sprayflaske. Spray stoffet og observer om det oppløses eller ikke. Hvis det ikke oppløses, er det sannsynligvis hvit mugg. Hvis det oppløses, er det et annet stoff, for eksempel utblomstring.

  • Hvit mugg kan forveksles med utblomstring, en mineralforekomst forårsaket av nedsivning av vann.
  • Hvit mugg finnes vanligvis i kjølige og fuktige områder, for eksempel kjellervegger. Det ser ut som hvitt eller lysegrått, som et belegg av uoppgjort støv. Nærmere inspeksjon under god belysning vil avsløre et soppvekstmønster av flekker som bittesmå sopp.
Rengjør hvit mugg Trinn 3
Rengjør hvit mugg Trinn 3

Trinn 3. Slå av HVAC -systemet hvis det er tegn på forurensning

Se etter mugg nær inntaket for ditt oppvarmings-/ventilasjons-/klimaanlegg. Sjekk inne i luftkanalene for en muggen lukt eller synlig muggvekst.

  • Hvis du ikke finner noen av disse tegnene, og ingen i husstanden din har uforklarlige symptomer, sykdom eller allergi, er luftkanalene sannsynligvis ikke forurenset.
  • Hvis du mistenker eller finner tegn på forurensning i HVAC -systemet, må du ikke kjøre det før du har rengjort luftkanalene.
  • Det er normalt å finne støv i returregistre, som du kan støvsuge eller fjerne for å rengjøre.
Rengjør hvit mugg Trinn 4
Rengjør hvit mugg Trinn 4

Trinn 4. Ring en profesjonell muggfjerningstjeneste for alvorlig muggvekst

Rådfør deg med en profesjonell hvis det er sterk lukt, skader fra forurenset vann og/eller muggområder større enn tre meter, omtrent 91 x 91 cm. Området må kanskje tettes med plastfolie, mens HVAC er lukket og forseglet.

  • For eksempel kan en kraftig, muggen lukt bety at det er usynlig muggvekst under gulv, bak vegger eller under gulvlister.
  • Les anmeldelser på nettet eller få en henvisning til en kvalifisert muggsaneringsentreprenør. Du kan kanskje få et gratis estimat og rapportere om hvilke tjenester som trengs.
  • Hvis du ansetter en entreprenør, sjekk referansene deres først og be dem om å følge gjeldende EPA -anbefalinger eller andre faglige retningslinjer.

Del 2 av 3: Fjerne formen

Rengjør hvit mugg Trinn 5
Rengjør hvit mugg Trinn 5

Trinn 1. Bestem hva du skal rengjøre og hva du skal kaste

Kast engangsartikler, for eksempel papp, hvis de er forurenset. Absorberende materialer som teppe og takfliser med synlig muggvekst vil være vanskelig eller umulig å rengjøre grundig, så det kan være lurt å bytte dem. Vanlige overflater kan vanligvis skrubbes med såpevann.

  • Rådfør deg med en spesialist hvis varen din er dyr, har sentimental verdi eller hvis du er usikker på den beste måten å rengjøre den på.
  • Hvis det er hvit mugg i røykeren eller grillen, følg rengjøringsinstruksjonene som fulgte med produktet. For eksempel bør keramiske komfyrer rengjøres kun med varme, ikke kjemikalier eller harde skrubber.
Rengjør hvit mugg Trinn 6
Rengjør hvit mugg Trinn 6

Trinn 2. Ventiler området om nødvendig

Hvis du bruker blekemiddel eller et annet kjemisk middel, må du ventilere området ved å åpne vinduene, hvis det er mulig. Hvis formen er inne i et kjøretøy, må du parkere bilen i direkte sollys. Åpne vinduer og dører, uavhengig av hvilket rengjøringsmiddel du bruker. La kjøretøyet lufte ut i femten minutter eller mer før du fortsetter med rengjøringen.

Rengjør hvit mugg Trinn 7
Rengjør hvit mugg Trinn 7

Trinn 3. Rengjør formen med et mildt vaskemiddel

Bland vaskemiddel og vann for å lage en såpevann som er effektiv for å skrubbe mugg fra harde overflater. Hvis muggproblemet ditt er ganske mildt, bør denne løsningen bli kvitt det. For mer alvorlig muggvekst, må du kanskje prøve en sterkere kjemisk løsning.

Rengjør hvit mugg Trinn 8
Rengjør hvit mugg Trinn 8

Trinn 4. Prøv en kjemisk løsning

Kombiner en del blekemiddel til tre deler vann i en bøtte. Andre alternativer er en boraks- og vannløsning, en natron- og vannoppløsning, 3% hydrogenperoksid eller ufortynnet, destillert hvit eddik, som kan påføres med en sprøyteflaske i en kvarts størrelse.

  • Hvis du bruker et sterkt desinfeksjonsmiddel, for eksempel blekemiddel, må du bruke vernebriller og hansker av naturgummi, nitril, neopren, polyuretan eller PVC.
  • Spot test et lite, lite synlig område først, om ønskelig, for å sikre at det ikke oppstår skade fra det valgte rengjøringsmiddelet.
  • Ikke bland forskjellige rengjøringsmidler, siden de kanskje ikke er kompatible med hverandre. Bland aldri blekemiddel med andre kjemiske midler eller produkter som inneholder ammoniakk.
Rengjør hvit mugg Trinn 9
Rengjør hvit mugg Trinn 9

Trinn 5. Skrub det muggne området med rengjøringsmiddelet

Påfør løsningen på området med en svamp eller sprayflaske. La rengjøringsmiddelet sitte i fem til ti minutter. Bruk en skrubbebørste eller gammel tannbørste for å skure formen. Tørk av området med en gammel klut eller et papirhåndkle for å fjerne gjenværende mugg.

Rengjør hvit mugg Trinn 10
Rengjør hvit mugg Trinn 10

Trinn 6. Skyll om mulig området

Hvis området er en hard overflate, bruk en svamp eller sprayflaske for å skylle området med vann. La området tørke. Inspiser det tørre området visuelt for tegn på mugg. Hvis du mistenker at alt ikke er rengjort, gjentar du skrubbe- og skyllingsprosessen.

Rengjør hvit mugg Trinn 11
Rengjør hvit mugg Trinn 11

Trinn 7. Rengjør stoffet med eddik

Velg eddik hvis formen er på møbeltrekk eller tepper, siden det er mindre sannsynlig at det flekker enn kjemiske midler og ikke trenger å skylles av. Fyll en sprøyteflaske i en kvarts størrelse med ufortynnet, destillert hvit eddik.

Rengjør hvit mugg Trinn 12
Rengjør hvit mugg Trinn 12

Trinn 8. Rengjør hvit mugg fra et boblebad

Tøm karet og slå av strøm- og effektbryteren. Rengjør alle overflater, spesielt der det er synlig mugg. Fjern filteret, og rengjør det eller erstatt det kjemisk. Etter påfylling av badestampen må du sjokkere den (med en trippel eller firdoblet dose), tømme karet, fylle det på nytt, sjokkere det igjen (med en vanlig dose), og deretter teste vannet for balanse.

Del 3 av 3: Forebygge mugg

Rengjør hvit mugg Trinn 13
Rengjør hvit mugg Trinn 13

Trinn 1. Reduser fuktigheten

Hvis du fant formen innendørs, må du holde hjemmet godt ventilert. Kjør klimaanlegg og avfuktere. Sørg for at store apparater er ventilert. Bruk ventiler eller vifter i fuktige rom som kjøkken og bad.

Prøv å holde et vindu eller en dør åpen mens du dusjer. Kjør en avfukter, bærbar vifte eller ventilator før, under og etter å ha dusjet

Rengjør hvit mugg Trinn 14
Rengjør hvit mugg Trinn 14

Trinn 2. Løs lekkasjer og kondensproblemer

Inspiser konstruksjonen og rørleggerarbeidet for vannlekkasjer, og reparer dem så snart som mulig. Isoler tak, vinduer og yttervegger. Isoler rør for å hindre at fuktighet samler seg.

Rengjør hvit mugg Trinn 15
Rengjør hvit mugg Trinn 15

Trinn 3. Hold området og elementene rene

Rengjør fuktige rom som kjellere, kjøkken og bad regelmessig. Hvis du merker at det dannes jord eller fet film på overflater, må du rengjøre den med en gang. Hold klær og tekstiler vasket, siden rene stoffer er mindre sannsynlig å samle seg mugg eller mugg.

Rengjør hvit mugg Trinn 16
Rengjør hvit mugg Trinn 16

Trinn 4. Kjør ut varm, fuktig luft med varme og avtrekksvifte

Varm huset når du merker at luften føles eller lukter fuktig, ved å slå på sentralvarmen i en kort stund. Åpne deretter vinduer og dører mens du kjører en avtrekksvifte for å tvinge ut den varme, fuktige luften. Hvis området er lite, for eksempel et skap, må du bruke et elektrisk lys som en 60- til 100-watts pære kontinuerlig.

Tips

Det er ikke mulig å kvitte seg med all mugg innendørs, men du kan redusere formsporer ved å kontrollere fuktigheten innendørs

Advarsler

  • Det er mulig for rengjøringsmidler å forårsake skade på overflater. Utfør et lite testområde først for å sikre at det ikke oppstår skade.
  • Rådfør deg med legen din før du starter opprydding hvis du har helseproblemer, for eksempel allergi eller luftveisproblemer.
  • Ikke rør mugg eller muggforurensede gjenstander med bare hendene.
  • Selv om mugg kan rengjøres, kan det forårsake permanent flekker eller kosmetisk skade.
  • Sørg for å rengjøre moldy overflater før du påfører maling eller caulk.

Anbefalt: