Slik forhindrer du muggvekst: 10 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Slik forhindrer du muggvekst: 10 trinn (med bilder)
Slik forhindrer du muggvekst: 10 trinn (med bilder)
Anonim

Meldugg er en type mugg som vokser i varme, fuktige miljøer, for eksempel i kjelleren eller badet ditt. Selv om det er umulig å bli kvitt hver spore i hjemmet ditt, er det måter du kan stoppe mugg fra å feste seg til overflater og danne seg. Å la luft strømme gjennom hjemmet ditt og rengjøre regelmessig forhindrer både muggsporer fra å vokse. Ved å ta noen forebyggende tiltak, vil du drepe mugg før det til og med blir et problem!

Trinn

Metode 1 av 2: Kontroll av fuktighet og luftstrøm

Forhindre muggvekst Trinn 1
Forhindre muggvekst Trinn 1

Trinn 1. Åpne vinduer eller bruk vifter for å øke luftstrømmen i hjemmet ditt

Luftstrøm gjennom hjemmene dine hjelper til med å flytte muggsporer rundt slik at de ikke legger seg på noen overflater. Åpne noen vinduer rundt hjemmet ditt, så det blåser en behagelig bris gjennom dem. Hvis du ikke føler en lek etter å ha åpnet vinduer, kan du bruke gulv- eller takvifter for å bevege luften.

  • Hvis det allerede er fuktig ute, må du unngå å åpne vinduene, siden du kan slippe inn litt av fuktigheten innendørs.
  • Åpne vinduer på motsatt side av hjemmet ditt hvis mulig, slik at luften kan komme inn på den ene måten og ut den andre. På den måten blåser muggsporer ut av hjemmet ditt i stedet for å sirkulere rundt det.
Forhindre muggvekst Trinn 2
Forhindre muggvekst Trinn 2

Trinn 2. Løs eventuelle lekkasjer så snart du merker dem

Meldugg trenger fuktighet for å vokse, så utette rør eller dusjer kan være problemområder. Se rundt i hjemmet ditt etter vannarmaturer som har vann i nærheten eller som har lekkasje. Enten kan du prøve å fikse lekkasjen selv eller leie en profesjonell for å fikse det for deg.

Hvis et område i hjemmet ditt lukter muggen, kan du ha lekkasje eller stående vann i nærheten. Kontroller eventuelle kraner eller rør i nærheten for å se om det kommer vann ut av dem

Forhindre muggvekst Trinn 3
Forhindre muggvekst Trinn 3

Trinn 3. Slipp lys inn i mørke, muggen områder slik at mugg er mindre sannsynlig å vokse

Skap og kjellere er utsatt for mugg og mugg siden de er mørke og lukkede rom. La skapdørene stå åpne når du kan, slik at de kan lufte ut og få lys gjennom dagen. Hvis du ikke lar døren stå åpen, må du sette et lite, batteridrevet lys i rommet og slå det på i omtrent 20-30 minutter hver dag.

Hold gardiner og persienner åpne hele dagen, slik at hjemmet ditt får direkte sollys

Forhindre muggvekst Trinn 4
Forhindre muggvekst Trinn 4

Trinn 4. Slå på et klimaanlegg for å holde luften kjølig i varmt, fuktig vær

Klimaanlegg bidrar til å senke luftfuktigheten i hjemmet ditt og holder rommet kjølig, slik at det ikke kan dannes mugg. Hold vinduene lukket mens du kjører klimaanlegget, slik at kald luft ikke slipper ut. Kjør klimaanlegget ditt ofte i fuktig vær, slik at mugg ikke har mulighet til å sette seg på overflatene.

  • Du kan enten bruke et sentralt klimaanlegg eller en vindusenhet for å kjøle hjemmet ditt.
  • Bruk et klimaanlegg i tillegg til vifter for å flytte den kjølige luften gjennom hjemmet ditt, slik at du får god luftstrøm.
Forhindre muggvekst Trinn 5
Forhindre muggvekst Trinn 5

Trinn 5. Bruk avfuktere i rom som har mye fuktighet

Avfuktere tar fuktigheten ut av luften og gjør rommet ditt mindre fuktig. Kjør avfukteren i løpet av dagen for å absorbere fuktighet og stoppe muggsporer fra å vokse. Sikt på å holde hjemmet ditt mellom 30-60% luftfuktighet, så det er behagelig og muggfritt. Når det ikke er fuktig ute, slå av avfukteren slik at det ikke blir for tørt i hjemmet ditt.

Du kan kjøpe avfuktere fra alle husholdningsvarer eller husholdningsapparater

Tips:

Noen avfuktere har tidtakere, slik at du kan stille dem til å slå på og av og bestemte tider i løpet av dagen.

Metode 2 av 2: Rengjøringsproblemområder

Forhindre muggvekst Trinn 6
Forhindre muggvekst Trinn 6

Trinn 1. Fjern eksisterende mugg med en generell flerbruksrens

Skaff deg et rengjøringsmiddel som har soppdrepende eller antibakterielle egenskaper, slik at det dreper skadelige muggsporer. Hvis du allerede har dannet mugg i hjemmet ditt, spray området med universalrengjøringsmiddelet og tørk det av med en rengjøringsklut eller et papirhåndkle. Sørg for at du fjerner all mugg, ellers vokser den igjen og fortsetter å spre seg.

Tips:

Hvis du ikke vil bruke et kjemisk rengjøringsmiddel, bland hvit eddik og noen dråper duftende eterisk olje i en sprayflaske for å bruke det i stedet.

Forhindre muggvekst Trinn 7
Forhindre muggvekst Trinn 7

Trinn 2. Rengjør områder med høy fuktighet regelmessig, slik at mugg ikke kan vokse

Vær spesielt oppmerksom på rom som bad, kjeller, vaskerom og kjøkken siden de utvikler mugg lettest. Tørk av eventuelle våte overflater med en universalrengjøringsmiddel med soppdrepende midler for å hindre at mugg legger seg og vokser. Prøv å rengjøre rommene minst en gang i uken, slik at de aldri blir for skitne.

Forhindre muggvekst Trinn 8
Forhindre muggvekst Trinn 8

Trinn 3. Sug opp eventuelt søl umiddelbart, slik at fuktigheten ikke blir fanget

Hvis du søler væske på et teppe eller et møbel, bruk tørkepapir eller rensekluter for å trekke fuktigheten ut av det. Legg et fast trykk på utslippet, slik at du kan suge opp så mye av væsken som du kan. Fortsett å suge opp søl til det er tørt før du påfører et antibakterielt rengjøringsmiddel for å forhindre muggdannelse.

  • Hvis du lar utslipp være ubehandlet, kan det utvikle mugg og gjøre reparasjonene dine dyrere.
  • Hvis et søl kom dypt inn i teppet, må du sjampo det.
Forhindre muggvekst Trinn 9
Forhindre muggvekst Trinn 9

Trinn 4. Tørk fuktige klær umiddelbart så det ikke dannes mugg

Ikke la våte klær eller stoff sitte rundt siden det begynner å utvikle mugg og mugg. Legg dem i stedet i en tørketrommel eller heng dem på et stativ for å lufttørke helt. Sørg for at det er god luftstrøm i området du henger gjenstander for å tørke, ellers holder de seg fuktig.

Våte klær kan gjøre hjemmet ditt mer fuktig hvis det lufttørker, så bruk en avfukter for å fjerne noe av fuktigheten

Forhindre muggvekst Trinn 10
Forhindre muggvekst Trinn 10

Trinn 5. Påfør et muggsopp på ytterveggene for å beskytte dem

Meldugg er et forebyggende kjemikalie som hindrer mugg i å vokse på overflater, for eksempel yttervegger eller tak. Skaff mugg for interiør eller utvendig bruk avhengig av hvor du vil bruke det, og følg instruksjonene nøye. Sørg for å belegge alle veggene dine jevnt, slik at det ikke er hull der mugg kan vokse.

  • Du kan kjøpe mugg fra jernvare- og boligforbedringsbutikker.
  • Mildewcide varer vanligvis i 1 år før du må bruke det på nytt.
  • Mange interiørmaling har allerede blandet muggsopp, men hvis de ikke gjør det, kan du røre det selv.

Anbefalt: