Hvordan reparere et glassfiberkar eller dusj: 15 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan reparere et glassfiberkar eller dusj: 15 trinn (med bilder)
Hvordan reparere et glassfiberkar eller dusj: 15 trinn (med bilder)
Anonim

Glassdusjer og badekar er slitesterke, lette å vedlikeholde og attraktive inventar, men de kan fortsatt bli skadet ved et uhell. Heldigvis for huseiere er det billige sett tilgjengelig som kan brukes til å utføre reparasjoner hvis dette skjer.

Trinn

Reparer et glassfiberkar eller dusj Trinn 1
Reparer et glassfiberkar eller dusj Trinn 1

Trinn 1. Kjøp et passende sett for din dusj (eller badekar)

Du bør sørge for at dusjen eller badekaret ditt er glassfiber før du handler, da disse instruksjonene ikke gir gode resultater på støpejern eller andre typer inventar.

  • Sørg for at dusjen din er glassfiber ved å banke på den med knoken eller en treskje eller lignende som ikke vil skade overflaten. En glassfiberenhet vil ha en myk, hul, ikke-metallisk lyd, og avhengig av hvor du klikker på den, kan den til og med virke fleksibel.
  • Velg riktig farge for settet du vil kjøpe. De fleste sett leveres med fargestoffer (fargeprodukter) for å endre produktets farge slik at de matcher vanlige fargede inventar, for eksempel hvitt, offwhite eller mandel.
  • Sørg for at settet du kjøper kommer med alt du trenger, eller kjøp disse materialene og verktøyene separat. Følgende er en liste over hva settet ditt kan inneholde:

    • Polyesterharpiks
    • Herder (katalysator for å herde harpiksen)
    • Glassfibernett eller matte (for store eller strukturelle reparasjoner)
    • Fargestoffer
    • Sandpapir i diverse korn, fra 80 korn (grovt) til 400 eller 440 korn (veldig fint)
    • Fortykningsmiddel (for å stivne harpiksen for vertikale applikasjoner)
    • Vernehansker som er motstandsdyktige mot kjemikaliene som følger med i settet
    • En blandingsbeholder og røreverktøy

Reparer et glassfiberkar eller dusj Trinn 2
Reparer et glassfiberkar eller dusj Trinn 2

Trinn 2. Rengjør området som skal repareres

Skjær eventuelle hakkede eller utstående glassfibre rundt det skadede området, sand det lett med et sandpapir av middels sand for å fjerne voks, olje, såpeskum eller andre overflateforurensninger, og skyll med aceton eller et annet løsningsmiddel for å sikre riktig vedheft av reparasjonsproduktet.

Reparer et glassfiberkar eller dusj Trinn 3
Reparer et glassfiberkar eller dusj Trinn 3

Trinn 3. Bestem om det skadede området vil kreve forsterkning av glassfiberduk

Hvis den ikke gjør det, går du til trinnet som beskriver blandings- og farginginstruksjoner. Hvis sprekken er mer enn en fjerdedel av en tomme (1/2 cm) bred, eller faktisk er et åpent hull som harpiksblandingen ikke vil fylle alene, kutter du et glassfibernett eller en klut som er litt større enn hullet. For store hull eller sprekker kan det være nødvendig med mer enn ett lag klut for å få gode resultater.

Reparer et glassfiberkar eller dusj Trinn 4
Reparer et glassfiberkar eller dusj Trinn 4

Trinn 4. Les instruksjonene for blanding og farging av produktet du har kjøpt

Siden individuelle produkter kan variere, og måling av materialene du blander er viktig, må du forstå disse instruksjonene før du fortsetter.

Reparer et glassfiberkar eller dusj Trinn 5
Reparer et glassfiberkar eller dusj Trinn 5

Trinn 5. Legg et beskyttende materiale som papp eller tungt byggepapir på overflaten du vil blande materialet på

Plasser beholderen du vil blande i (vanligvis levert i settet du kjøpte) på denne overflaten.

Reparer et glassfiberkar eller dusj Trinn 6
Reparer et glassfiberkar eller dusj Trinn 6

Trinn 6. Mål mengden polyesterharpiks i blandingsbeholderen du tror du trenger for reparasjonen

De fleste sett har blandingsforhold for brøkdeler av harpiksen som er gitt, for eksempel 1/4 av volumet, 1/2, etc., blandet med en like stor andel herder.

Reparer et glassfiberkar eller dusj Trinn 7
Reparer et glassfiberkar eller dusj Trinn 7

Trinn 7. Tilsett fargestoffet fra det riktige røret som fulgte med settet

Et eksempel kan være mandel, bland 5 deler hvit med 1 del brun, til 20 deler harpiks. For grunnleggende hvit, bruk det hvite fargestoffet som er tilsatt til harpiksen er helt ugjennomsiktig. Bland disse komponentene grundig, og sjekk fargen mot armaturet du reparerer før du legger til herderen.

Reparer et glassfiberkar eller dusj Trinn 8
Reparer et glassfiberkar eller dusj Trinn 8

Trinn 8. Bland fortykningsmateriale i harpiks/fargestoffblandingen til det er en ønsket konsistens for lappen din

Vertikale overflater må være veldig stive, slik at produktet ikke faller, drypper eller løper. For horisontale reparasjoner kan materialet være tynnere, men det bør fortsatt være stivt nok til at det kan bearbeides jevnt med applikatoren.

Reparer et glassfiberkar eller dusj Trinn 9
Reparer et glassfiberkar eller dusj Trinn 9

Trinn 9. Tilsett herderen i henhold til instruksjonene i settet

Hvis du ikke finner en brukbar andel, må du kanskje gjette deg til hvor mye du trenger. Generelt vil for mye herder bare akselerere prosessen, noe som gir mindre arbeidstid, og for lite vil forsinke innstillingstiden. Hvis du ikke klarer å legge til nok herder til å sette harpiksen, vil den imidlertid forbli klebrig på ubestemt tid. For et ballpark-estimat, tilsett 5 dråper herder til hver spiseskje harpiks/fargestoffblanding.

Reparer et glassfiberkar eller dusj Trinn 10
Reparer et glassfiberkar eller dusj Trinn 10

Trinn 10. Bland reparasjonsmaterialet grundig

Jo lenger du rører i materialet, desto bedre blir resultatene, og sørg for at alle kanter og hjørner er innarbeidet slik at det herder like. Husk imidlertid at når du legger til herderen, vil reaksjonen som størkner harpiksen begynne, så du kan bare forvente 10 til 15 minutter total arbeidstid før harpiksen blir ubrukelig.

Reparer et glassfiberkar eller dusj Trinn 11
Reparer et glassfiberkar eller dusj Trinn 11

Trinn 11. Ved å bruke et flatt verktøy som en sparkel eller en tungepress, trekker du ut litt av blandingen og påfører det på det skadede området

Hvis du bruker glassfiberduk til reparasjonen, plasserer du stykket du har kuttet over skaden, og presser det inn i harpiksreparasjonsblandingen. Sørg for å spre den jevnt og til et nivå som er litt høyere enn den opprinnelige overflaten, slik at den kan slipes ned og fjæres glatt når du er ferdig. Når reparasjonsmaterialet er påført, la det stivne, vanligvis ca. 2 timer ved romtemperatur.

Reparer et glassfiberkar eller dusj Trinn 12
Reparer et glassfiberkar eller dusj Trinn 12

Trinn 12. Slip lappen forsiktig, og prøv å ikke ripe de tilstøtende områdene

Hvis du brukte glassfiberduk, må du trimme eventuelle fibre som stikker ut med en skarp kniv før du sliper. Begynn med et ganske grovt sandpapir, avhengig av hvor mye av lappen som må fjernes for å få den til å skylle med den opprinnelige overflaten. Arbeid deg fra et grovt eller middels korn til et fint, deretter veldig fint sandpapir, til reparasjonen er jevn. Hvis du trenger å bygge opp reparasjonen ytterligere, må du blande en annen applikasjon og bruke den på det skadede området, og deretter gjenta slipingen.

Reparer et glassfiberkar eller dusj Trinn 13
Reparer et glassfiberkar eller dusj Trinn 13

Trinn 13. Bland en ny mengde harpiks og fargestoff for å legge det første plasteret uten fortykningsmiddel

Du kan bruke dette med en liten kunstners pensel, eller hvis det er en liten flis eller ding, vil til og med en bomullspinne gjøre. Glatt denne applikasjonen så mye som mulig, la den stivne, og slip den deretter med veldig fint sandpapir.

Reparer et glassfiberkar eller dusj Trinn 14
Reparer et glassfiberkar eller dusj Trinn 14

Trinn 14. Buff den ferdige reparasjonen med buffermassen som følger med i settet for å gjenopprette den glansede finishen slik at den matcher originalen

Reparer et glassfiberkar eller dusj Trinn 15
Reparer et glassfiberkar eller dusj Trinn 15

Trinn 15. Rydd opp området, og beundre håndarbeidet ditt

Tips

  • Ved svært store reparasjoner kan en slipemaskin gjøre prosessen mye enklere.
  • Et roterende verktøy som er utstyrt med en poleringspute, vil spare mye tid og krefter når du reparerer den ferdige reparasjonen.
  • Før du legger til herderen, legg en liten mengde av den fargede harpiksen på overflaten av karet for å sjekke om det er fargematch. Juster etter behov. Når den er herdet, blir harpiksen litt lettere. Etter at du har fått fargematch, tørk harpiksen av karet med aceton.
  • For store hull i gulvet i badekar eller dusj, bruk et ekspanderende skumprodukt for å fylle hulrommet under gulvet. Dette vil bidra til å støtte gulvet og forhindre fremtidige sprekker. Bruk produktet i henhold til instruksjonene på boksen, og trim eller slip av overflødig skum som stikker ut rundt den ferdige overflaten.
  • Store sprekker eller hull krever bruk av glassfiberarmeringsnett eller -duk, som vanligvis følger med settet du kjøper. Dette kan gjøre reparasjonen litt vanskeligere, og det kan også være lurt å søke hjelp fra noen som har erfaring med å bruke den.
  • Polyesterharpiksprodukter er temperaturfølsomme, så det vil akselerere herdingen å gi en varmekilde. På den annen side, hvis du er bekymret for å ha tid til å fullføre reparasjonen før harpiksen størkner, kan du avkjøle den før du blander for å forlenge levetiden.
  • Bruk engangsverktøy og blandebeholdere hvis mulig. Rengjøring av polyesterharpiks krever et sterkt løsningsmiddel som aceton, og må gjøres umiddelbart etter bruk, så vanligvis er det ikke praktisk å gjøre det.

Advarsler

  • Bruk gummi- eller plasthansker (vanligvis følger med settet) når du bruker rengjøringsmidler og blander polyesterharpiksen.
  • Unngå å bruke styrofoam kopper eller beholdere for å blande materialer. Aceton og relaterte løsningsmidler vil oppløse frigolit og søle løsemidler eller harpikser på baderomsarmaturene og gulvet.
  • Sørg for å ha personlig verneutstyr (maske-åndedrettsvern) og god ventilasjon mens du utfører denne reparasjonen.
  • Aceton eller andre løsningsmidler er svært brennbare, så sørg for at det ikke er noen antennelseskilder som vannvarmerens pilotlys i umiddelbar nærhet før du starter reparasjonen.

Anbefalt: