3 måter å overleve atomnedfall

Innholdsfortegnelse:

3 måter å overleve atomnedfall
3 måter å overleve atomnedfall
Anonim

Fallout er radioaktivt rusk produsert av en atomeksplosjon som kan påvirke områder langt borte fra eksplosjonsstedet. Hvis du er i strålingsnød, må du gjøre ditt beste for å komme innendørs så snart som mulig. Søk helst ly i kjelleren i en solid murstein- eller betongbygning. Prøv å holde deg rolig, still inn på din lokale nødsendingskanal og følg alle instruksjonene fra myndighetene. Med mindre du blir bedt om å evakuere, hold deg til du får beskjed om at det er trygt å gå ut.

Trinn

Metode 1 av 3: Svar på umiddelbar eksplosjon

Overlev atomnedfall trinn 1
Overlev atomnedfall trinn 1

Trinn 1. Legg deg flat, snu deg bort fra blitsen og ta dekning hvis du er i nærheten av eksplosjonen

Hvis det er mulig, ta dekning bak alt som kan tilby beskyttelse. Ligg med forsiden ned, lukk øynene og legg hendene over hodet og ansiktet. Blitsen fra en atomeksplosjon er blendende, så ikke se på eller møt eksplosjonen hvis du er i nærheten av eksplosjonsstedet.

Hvis du er i et kjøretøy, trekker du av veien, stopper, dukker deg ned og dekker hodet og ansiktet

Overlev atomnedfall trinn 2
Overlev atomnedfall trinn 2

Trinn 2. Dekk nesen og munnen med en klut hvis du er utenfor

Hvis du ikke har en ren klut, bruk innsiden av undertrøyen. Hold nesen og munnen tildekket til du kan komme til et innendørs ly.

Å dekke nese og munn bidrar til å minimere mengden radioaktive partikler du puster inn

Overlev atomnedfall trinn 3
Overlev atomnedfall trinn 3

Trinn 3. Flykte hvis en synlig sky av rusk beveger seg mot deg

Hvis støv eller rusk er på vei, evakuer i en retning vinkelrett på skyens vei. For eksempel, hvis skyen nærmer seg fra nord, gå øst eller vest.

Sikkerhetstips:

Evakuer bare hvis det er en åpenbar rusksky eller hvis instruert av myndigheter. Hvis du ikke er i umiddelbar nærhet av eksplosjonen, er det tryggeste stedet vanligvis å være innendørs. Spesielt bygninger, murstein og betongkonstruksjoner kan blokkere betydelige mengder skadelig stråling.

Overlev atomnedfall trinn 4
Overlev atomnedfall trinn 4

Trinn 4. Kom deg til en murstein eller betongbygning hvis det ikke er noen åpenbar rusksky

Ly på plass hvis du ikke har blitt instruert om å evakuere. Fortrinnsvis, gå til kjelleren i en solid murstein eller betongbygning. Hvis du kjenner retningen til de rådende vindene, ta ly på motsatt side av strukturen vekk fra dører og vinduer.

  • For eksempel, hvis vinden i ditt område vanligvis blåser fra nordvest til sørøst, gå til det sørøstlige hjørnet av bygningen.
  • Prøv å finne den nærmeste mur- eller betongbygningen innen 10 minutter. Hvis ingen murstein eller betongbygning er tilgjengelig, søk ly i en struktur med kjeller. Hvis det ikke er mulig, gå til et vindusløst innvendig rom.

Metode 2 av 3: Sheltering in Place

Overlev atomnedfall trinn 5
Overlev atomnedfall trinn 5

Trinn 1. Slå av ventilasjonssystemer og tett dører og vinduer med tape

For å minimere forurensning, slå av bygningens varme- eller klimaanlegg. Lukk og lås alle dører og vinduer, og lukk peisens spjeld hvis du har en. Hvis du har tid og gaffatape er praktisk, bruk den til å tette sprekker rundt dører og vinduer.

  • Tetting av bygningen kan redusere lyets eksponering for radioaktivt nedfall.
  • Avhengig av avstanden din fra eksplosjonsstedet kan du ha 10 minutter eller mer på å ta ly og tette bygningen. Hvis du har en batteridrevet eller håndsvinget radio, følger du de lokale myndighetenes instruksjoner om å lyne på plass.
Overlev atomnedfall trinn 6
Overlev atomnedfall trinn 6

Trinn 2. Fjern ytterklærne og oppbevar dem i forseglede poser

Ta av ytterklærne forsiktig for å unngå spredning av radioaktivt materiale. Legg dem i tett forseglede poser eller beholdere, og oppbevar beholderne borte fra andre mennesker, kjæledyr og mat og vann.

Ytterlag av klær i karantene kan fjerne opptil 90% av radioaktiv forurensning

Overlev atomnedfall trinn 7
Overlev atomnedfall trinn 7

Trinn 3. Ta en dusj eller vask huden forsiktig med såpe og varmt vann

Hvis du har tilgang til dusj, skyll av med varmt vann og vask deg forsiktig med såpe. Vask ellers med en tilgjengelig vannkilde. Tørk i tillegg øyelokkene, øyevippene og ørene og blås nesen for å fjerne radioaktive rester.

  • Ikke skrubb hardt, da skade på huden din kan tillate radioaktive partikler å komme inn i kroppen din. Hvis du har et åpent sår, må du dekke det med et bandasje før du vasker deg for å unngå at radioaktive partikler kommer inn i det.
  • Kranvann er uegnet til å drikke, men du kan bruke det til å dekontaminere deg selv. Alt radioaktivt materiale i vann fra springen er fortynnet, så det er trygt å bruke for bading.
  • Vask håret med sjampo, men ikke bruk balsam, noe som får radioaktive partikler til å feste seg til håret og kroppen din.

Vask kjæledyrene dine også:

Hvis noen av kjæledyrene dine var utenfor og potensielt utsatt for stråling, vask dem med såpe og varmt vann. Hvis det er mulig, bruk hansker og dekk til ansiktet med en maske, klut eller håndkle når du dekontaminerer kjæledyrene dine eller andre mennesker, for eksempel barna dine.

Overlev atomnedfall trinn 8
Overlev atomnedfall trinn 8

Trinn 4. Spis bare pakket mat og flaskevann

Ikke drikk vann fra springen eller spis uforpakket mat som var utendørs under strålingstilstanden. Spis bare emballerte produkter som ble lagret inne, og lagre mat og vann i beskyttede beholdere. Selv om strømmen er slått av, bør kjøleskapet hjelpe til med å beskytte mat og vann mot stråling.

  • Vask hendene med såpe og varmt vann før du spiser og drikker.
  • Det er lurt å ha en 3-dagers nødtilførsel av ikke-bedervelig mat og vann til enhver tid i tilfelle en katastrofe.
Overlev atomnedfall trinn 9
Overlev atomnedfall trinn 9

Trinn 5. Hold deg inne til myndighetene sier at det er trygt å gå utenfor

Radioaktivitetsnivået er høyest i løpet av de første timene etter en atomeksplosjon. Etter omtrent 8 timer vil radioaktivitetsnivået synke med omtrent 90%; bo i kjelleren eller et interiør, vindusløst rom i løpet av den tiden. Du må kanskje være inne i minst 24 til 48 timer.

Ikke gå utenfor før myndighetene har gitt klarheten. Lytt til instruksjoner om din batteridrevne eller håndsveppede radio, hvis du har en. Hvis ikke, se om du kan få tilgang til nødinformasjon med en annen elektronisk enhet. Når det er trygt å gjøre det, kan beredskapspersonell også komme inn i bygningen for å lete etter overlevende

Overlev atomnedfall trinn 10
Overlev atomnedfall trinn 10

Trinn 6. Forsegle og sikre avfall hvis offentlige tjenester ikke er i drift

Avhengig av hvor lenge du trenger å ly på plass, kan avfallshåndtering bli et problem. Pakk matrester inn i plast eller folie, og legg de innpakkede restene i en forseglet beholder. Hvis toaletter ikke er i drift og du ikke klarer å forlate hjemmet ditt, lager du en latrine med en bøtte bekledd med en tykk plastpose.

  • Fest posen godt etter bruk, og kast den i en søppelbøtte som tetter godt. Sørg for å legge søppelbeholderen på linje med en kraftig plastpose.
  • Hold avfallsbeholdere borte fra mat, vann og oppholdsrom. Hvis du har sprit i hånden, bruk den til å desinfisere hendene. For å rense overflater, bruk en fortynnet blekemiddel.
Overlev atomnedfall Trinn 11
Overlev atomnedfall Trinn 11

Trinn 7. Ring nødetatene hvis du mangler medisiner som holder liv

Ring for hjelp hvis du trenger vital medisinering, for eksempel insulin, eller hvis du eller noen i nærheten krever øyeblikkelig legehjelp. Hvis telefonlinjer er nede eller hvis nødetater ikke kan svare, kan du se om naboene dine kan hjelpe eller ha medisinen du trenger tilgjengelig.

  • Dekk ansiktet med en ren klut, bruk lange ermer og bukser, og dekontaminer deg selv etter å ha søkt hjelp fra naboene.
  • Som en siste utvei, og bare i livstruende scenarier, gå til nærmeste medisinske anlegg. Når du er inne i bilen, holder du vinduene oppe, er på vakt og gjør ditt beste for å unngå rusk og ødelagte veier.

Metode 3 av 3: Vær trygg i en strålingskatastrofe

Overlev atomnedfall Trinn 12
Overlev atomnedfall Trinn 12

Trinn 1. Lytt til radio, fjernsyn eller andre tilgjengelige medier for instruksjoner

Hvis det er mulig, kan du stille inn nødsendingskanalen og lytte etter evakueringsvarsler, foreslåtte ruter og andre instruksjoner. Hvis du ikke kan stille inn på nødvarsler, hold deg inne til nødpersonell har kommet.

  • Hvis du får beskjed om å evakuere, kan du lytte til lokalene til offentlige tilfluktsrom i nærheten. Hvis mobiltjeneste er tilgjengelig og du bor i USA, kan du også sende tekst “SHELTER” og postnummeret ditt til 43362.
  • For å forberede deg på forhånd er det lurt å finne ut om dine lokale myndigheter har utpekt noen katastrofer i nærheten.
  • Mobiltelefon, fjernsyn og elektrisitet kan påvirkes. For å holde deg oppdatert, invester i en batteridrevet eller håndsvinget radio og still inn på din lokale nødsendingskanal.
Overlev atomnedfall Trinn 13
Overlev atomnedfall Trinn 13

Trinn 2. Lag et nødforsyningssett på forhånd

Hvis du ikke allerede har et nødforsyningssett, må du samle lommelykter, ekstra batterier, mat som ikke er bedervelig og vann på flaske. Du bør også pakke viktige medisiner, briller eller kontakter, kontanter og utstyr til kjæledyr du eier. Hvis du trenger å evakuere til et offentlig ly, ta tak i disse elementene, sammen med viktige dokumenter, for eksempel pass og bankkontoinformasjon.

Stifter for nødssett:

Inkluder et førstehjelpssett, en batteridrevet lommelykt, mobiltelefonladere og en nødradio. Ikke glem en manuell boksåpner og ekstra batterier. Du bør også pakke solide sko, et nytt skifte av klær og et varmt teppe.

Overlev atomnedfall Trinn 14
Overlev atomnedfall Trinn 14

Trinn 3. Unngå rusk, kraftledninger og andre farer hvis du trenger å flykte

Følg instruksjonene hvis lokale myndigheter har angitt en evakueringsvei. Ikke ta snarveier, som kan være blokkert. Hold deg unna usunne eller falt bygninger, hold øye med veiskader, og ikke nær deg nedkjørte kraftledninger, som kan være strømførende.

Når du treffer veien, må du holde bilens vinduer lukket for å minimere eksponering for stråling. I tillegg må du lukke ventilasjonsåpningene og unngå å slå på klimaanlegget eller varme

Overlev atomnedfall trinn 15
Overlev atomnedfall trinn 15

Trinn 4. Kommuniser med venner og familie, hvis mulig

La telefonlinjer stå åpne for nødetater umiddelbart. Mobiltelefontjenesten kan også være begrenset eller utilgjengelig. Når du kommer i ly, ta kontakt med dine kjære hvis du har service og myndighetene har sagt at det er greit.

  • Hvis du trenger å kontakte en du er glad i etter arrangementet, kan du sende dem en tekst eller e -post i stedet for å ringe dem.
  • Etter evakuering, ikke gå tilbake til det forurensede området før myndighetene har gitt klarheten.

Tips

  • De nøyaktige trinnene som skal tas avhenger av størrelsen og arten av strålingsnødsfallet. Still inn din lokale nødkanal hvis det er mulig, og følg instruksjonene fra myndighetene.
  • En batteridrevet eller håndsvinget National Oceanic and Atmospheric Association (NOAA) værradio er en av de beste måtene å holde seg informert under en katastrofe.

Anbefalt: