Hvordan fôre eller høste fiddleheads: 12 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan fôre eller høste fiddleheads: 12 trinn (med bilder)
Hvordan fôre eller høste fiddleheads: 12 trinn (med bilder)
Anonim

Fiddleheads, også kjent som fiddlehead greener, er de spirede bladene til unge strutsbregne planter. Disse særegne plantene tar navnet sitt fra sin likhet med den utskårne rullen på toppen av en fele. Fiddleheads høstes som grønnsaker og regnes som en delikatesse på våren mange steder, inkludert deler av Nord -Amerika, Australia og Vest -Europa. Hvis du tilfeldigvis kommer over en fersk vekst av felehoder i villmarken, kan du bli glad for å oppdage at de kan spises som de er. Det er imidlertid viktig å vite hva du skal se etter når du søker etter ferske fiddleheads for å unngå sykdom og nyte denne sjeldne botaniske godbiten.

Trinn

Del 1 av 3: Identifisering av ferske fiddleheads

Forage eller Harvest Fiddleheads Trinn 1
Forage eller Harvest Fiddleheads Trinn 1

Trinn 1. Legg merke til fargen

Strutsbregne fiddleheads er oftest en skinnende jadegrønn farge. Felehodene som er modne for å spise, vil alltid ha en lys grønn nyanse, selv om dette noen ganger kan være skjult av en tynn, brun, papiraktig hud som dekker utsiden av stilken. Hold deg unna fiddleheads som har en inkonsekvent misfarging eller ser mørke og flekkete ut, da disse kan være råte.

  • Hold et skarpt blikk. Den brune, skalelignende huden til strutsebregnefelehoder kan gjøre dem praktisk talt usynlige i svake, skogkledde omgivelser.
  • Mørkegrønne frøer kan være andre typer fiddlehead bregner, som skjold, tre eller bregne, og kan være usikre å innta.
Forage eller Harvest Fiddleheads Trinn 2
Forage eller Harvest Fiddleheads Trinn 2

Trinn 2. Velg fiddleheads med tett-coiled fronds

De beste felehodene vil være glatte og faste å ta på, med spoler som er pakket tett og som ennå ikke har begynt å spire løvverk. Inne i de vedlagte bladene bør det være en buskete vekst som vil fortsette å bli de brede bladene på bregnen. Pass over fronds som er løse eller begynner å løsne. Dette er et tegn på at de sannsynligvis er over sitt beste år.

  • Andre typer bregnefele finnes som er uspiselige eller giftige. Disse bregner har vanligvis litt forskjellige egenskaper, for eksempel bøyde, uklare renner eller fronds i andre former enn spiraler, selv om det ofte kan være vanskelig å se forskjell.
  • Med mindre du er sikker på at felehodene du ser på er av strutsebregnesorten, bør du ikke prøve å håndtere eller konsumere dem. Hvis du gjør det, kan du risikere alvorlig sykdom.
Forage eller Harvest Fiddleheads Trinn 3
Forage eller Harvest Fiddleheads Trinn 3

Trinn 3. Se etter et spor i stammen

Langs den indre kanten av stilken der den vikler seg inn i spolen, bør du finne en dyp U-formet fordypning, omtrent som en stilk av selleri. Sporet brukes til å transportere næringsstoffer opp gjennom stilken til bladene til den modne bregnen. Dette er en av nøkkelfunksjonene som kan fortelle deg at det du har oppdaget faktisk er et felespiss av strudsebregnesorten.

  • Ignorer bregneblader med flate, runde eller uklare stilker.
  • Stilkene til strutsebregne fiddleheads kan spises sammen med bladene. Bare kutt av de brune røttespissene før du vasker dem og lager dem.
Forage eller Harvest Fiddleheads Trinn 4
Forage eller Harvest Fiddleheads Trinn 4

Trinn 4. Se deg rundt etter sporestokker

Fiddleheads formerer seg ved å spre sporer, som er plassert på lange, brune pinner som stikker ut av bakken rundt de spiselige grønne stilkene. De finnes vanligvis i nærheten av vann eller i myrlendt våtmark. Sporestokkene har en tendens til å være høye, noe som gjør at de kan sees på avstand. Hvis du tilfeldigvis får øye på disse, betyr det at det er feleheads i nærheten.

  • Fiddlehead -sporer bruker strømmende vann til å reprodusere, så sørg for å se etter dem langs bredden av vannmasser du kommer på.
  • Søk etter felehoder som vokser i nærheten i klynger på fem til ni blad.
Forage eller Harvest Fiddleheads Trinn 5
Forage eller Harvest Fiddleheads Trinn 5

Trinn 5. Undersøk forskjellige typer fiddleheads

Strutsbregne fiddleheads er bare en variant av fiddlehead green. Det er mange andre, inkludert noen som kanskje ikke er trygge å spise eller lage mat med. Når du er ute etter å lete etter fiddleheads, må du unngå lignende planter som har stilker eller fronds av forskjellige former og farger. Selv om disse ikke er skadelige å innta, er det bedre å ikke ta sjansen.

Vær nøye med bilder og beskrivelser av strutsebregne fiddleheads for å unngå å forveksle dem med andre typer uspiselige bregner

Del 2 av 3: Foraging for Fiddleheads

Forage eller Harvest Fiddleheads Trinn 6
Forage eller Harvest Fiddleheads Trinn 6

Trinn 1. Søk i våte, ville områder

Bregner elsker fuktighet, og av denne grunn vil du vanligvis finne klynger av ville felehoder som dukker opp nær bredden av elver, innsjøer og bekker i kaldt, vått klima. Du blir ofte tvunget til å reise godt utenfor allfarveien for å komme over en avling av felehoder. Dette gjør det bare morsommere å finne og velge en stor håndfull av dem.

  • I Nord -Amerika begynner de morsomme grønne stilkene vanligvis å stikke opp rundt april, mai og begynnelsen av juni, og de varer ikke lenge før de vokser til frodige voksne bregner.
  • Fiddleheads er et ganske vanlig syn i forskjellige deler av Maine, Alaska, New Zealand, Canada og til og med Sørøst -Asia.
Forage eller Harvest Fiddleheads Trinn 7
Forage eller Harvest Fiddleheads Trinn 7

Trinn 2. Velg felehodene ved stammen

For å høste felehoder, bare ta dem ned på stilken og plukk dem løs i en rask bevegelse. Du kan også bruke en skarp saks til å klippe felehodene fra stilkene hvis du høster mange av dem på en gang. Selve stilkene skal være tøffe og ha litt å gi-hvis de er sprø, er det stor sjanse for at de er døde eller syke.

  • Gå etter felehodene som fremdeles står. Aldri plukke løse felehoder opp av bakken.
  • La minst ett eller to fronds forbli intakt, ellers dør planten.
Forage eller Harvest Fiddleheads Trinn 8
Forage eller Harvest Fiddleheads Trinn 8

Trinn 3. Børst av løv som fester seg til bladene

Når du ser fiddleheads for første gang, vil du sannsynligvis legge merke til at de er delvis dekket med en slags brun, skala-lignende skall. Dette fibrøse materialet bør fjernes før rengjøring og spising av fiddleheads. Bare kjør fingrene langs lengden på stilken og frøene for å børste bort den flassende huden.

  • Soaking fiddleheads in lunkent vann kan bidra til å løsne tøff, fibrøs hud.
  • Dette ytre skallet er ikke skadelig å spise, selv om det kan sette seg fast i tennene eller forårsake teksturelle problemer.

Del 3 av 3: Spise Fiddleheads

Forage or Harvest Fiddleheads Trinn 9
Forage or Harvest Fiddleheads Trinn 9

Trinn 1. Skyll felehodene grundig

Som alle andre nyplukkede grønnsaker, vil du vaske fiddleheads før du spiser dem. Legg felehodene i en sil og kjør dem under en strøm av kaldt vann for å rense bort smuss, insekter og eventuelle rester av brun hud. Tørk bladene med et tørkepapir, klipp av stilkene og de er klare til å gå i favorittoppskriftene dine!

  • Du kan også suge felehodene i en bolle med vann i 5-10 minutter for en grundigere rengjøring. Bløtlegging kan imidlertid redusere grønnsakens sprøhet.
  • Skyll felehodene så snart du tar dem med hjem, selv om du ikke har tenkt å spise dem umiddelbart.
Forage eller Harvest Fiddleheads Trinn 10
Forage eller Harvest Fiddleheads Trinn 10

Trinn 2. Kok og spis fiddleheads med en gang

Fiddleheads nytes best mens de er ferske. Det er da de vil ha den sprøeste teksturen og den lyseste, mest intense smaken. De krøllete bladene på felehodene er den delen som oftest blir slukt, selv om stilkene også er spiselige. Nyplukkede felehoder er en flyktig delikatesse som bare kan nytes i løpet av vårens våte sesong.

  • Kort tid etter at de ble plukket, begynner fiddleheads å miste farge, smak og knase.
  • Pakk uspiste fiddleheads i plast og legg dem i kjøleskapet for å lagre dem. De smakfulle bladene holder seg i en uke eller to på kjølige, tørre steder.
Forage eller Harvest Fiddleheads Trinn 11
Forage eller Harvest Fiddleheads Trinn 11

Trinn 3. Kok eller damp fiddleheads for å lage dem

Senk en bunt med ferske fiddleheads, stilker og alt i en gryte med kokende vann for å myke dem, eller damp dem i en trykkoker i 10-12 minutter. Smakene deres kan variere avhengig av alder, friskhet og oppvekstforhold, men ligner generelt på grønne bønner, asparges og andre grønne stilkholdige grønnsaker.

  • Felehodene blir mørkere når de er ferdige. Unngå å steke dem for mye, da dette kan gjøre dem grøtaktig.
  • Matlaging med høy varme er nødvendig for å eliminere bakterier og spormengder giftstoffer som finnes i planten. Fiddleheads bør aldri spises rå.
Forage eller Harvest Fiddleheads Trinn 12
Forage eller Harvest Fiddleheads Trinn 12

Trinn 4. Inkluder fiddleheads i dine favorittretter

Finn kreative bruksområder for fiddleheads i oppskrifter der du vanligvis bruker grønne bønner eller asparges, eller bare serverer dem på egen hånd for å markere deres unike smak og utseende. De knasende grønnsakene kan tilberedes hele med smør eller olje og tilbys som en side, hakkes opp og tilsettes supper og pastaretter eller kjøles og brukes til å tilsette en vårsalat.

  • Hvis du ikke har tenkt å servere dem med en gang, kan du bevare bladene og gjøre dem enda mer smakfulle ved å sylte dem i eplecidereddik med salt, sorte pepparkorn, sennepsfrø, allehånde og hvitløk.
  • Gjør fiddleheads en stift i ditt ferske vårmat før de er borte i et år til.

Tips

  • Bruk av en guidebok eller annet visuelt hjelpemiddel kan hjelpe deg med å identifisere forskjellige typer fiddlehead bregner.
  • Hvis du planlegger å fôre nok felehoder til å lage mat med, ta med deg en plastpose på jakten, slik at du får en måte å samle dem og holde dem friske.
  • Strudsebregne fiddleheads er fullpakket med vitamin A og C, og inneholder også Omega-3 fettsyrer, noe som kan bidra til å redusere risikoen for fedme og hjertesykdom.
  • Resten av felehoder kan bevares ved frysing, hermetisering eller beising.
  • Eventyrlystne matelskere kan prøve sesongens fiddleheads i stedet for andre grønne, stilkede grønnsaker som asparges eller brokkoli.
  • Hvis du vil bruke fiddleheads i kalde oppskrifter som salater, må du koke dem først, deretter slappe av og legge dem til den ferdige retten.

Advarsler

  • Vær ekstremt forsiktig og sørg alltid for at felehodene du velger kommer fra strutsebregner. Bracken bregner, en annen type fiddlehead green som ofte høstes for mat, har vært knyttet til økende krefthendelser, og bør aldri spises.
  • Forbruk av rå eller lite kokte fiddleheads kan resultere i matforgiftningssymptomer som kramper, kvalme, oppkast, diaré eller til og med tarmblødning.

Anbefalt: